Fortsatt mycket lovande spel av VIK mot topplaget MoDo men Texs 45 räddningar gav hack i segerskivan – om det nu fortsätter så här men med lite mer spets och tuffhet mot mål

Isak Skedung verkade ha tur i oturen med smällen. Det behövs nu. Lite tur med skador. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Västerås föll med 4-0 (två mål i tom kasse) borta mot MoDo på tisdagskvällen. Men det enda dystra denna afton var just slutresultatet. För spelmässigt stod VIK för det mesta och bästa och med mer normal utdelning (VIK vann skotten 45-26) hade VIK vunnit denna match mot Mattias Karlins väldrillade MoDo.

VIK var bra i första perioden och kom allt mer, 8-5 chanser till VIK i spel 5v5. Bergman, Lavoie, From och Wikman (typ gånger tre) brände frilägen. Vasst djupledsspel, bland annat utsökt passning av From friställde Lavoie.

Svensson friställde Wikman två gånger om. Frycklund gav Bergman ett friläge. Men Tex Williamsson var otroligt bra i MoDokassen.

Solklar offside vid 1-0-målet efter 10,25 efter ett felpass i PP av Filip Karlsson. Även mycket märkligt att Jansson inte jobbade hem ordentligt och istället åkte i sidled med Tjärnström då stackars JG lämnades ensam. Hoppas verkligen detta styrs upp så att kaptenen inte fortsätter spela försvarsspel så här.

Även bra andraperiod av VIK trots att Modo började bäst första fem. 2-0 kanske suspekt bakom annars utmärkt JG efter 26.54. 8-7 chanser VIK 5v5 där VIK åter tog över allt mer efterhand.

Zetterberg brände friläge efter ny vass pass av dominant Frycklund. Lavoie stod för några riktigt fina passningar, men exempelvis Gunnarsson sjabblade bort ett bra läge.

I sista perioden fortsatte VIK att skapa än mer och målchanserna i 5v5 vann VIK med 9-3. Det var en sådan där kväll då VIK hade osannolikt oflyt samtidigt som Williamsson gjorde en av sina livs (?) bästa matcher.

Zäta friställde Bergman, men bom. Svensson hade en projektil i ribban tack vare samarbetet med Wikman och Skedung, som bägge kanske spelar sin bästa hockey någonsin i VIK-tröjan.

I slutet fortsatte motflytet då MoDo från djupt ner i egen zon lade in två puckar i tom kasse. Ridå.

SAMMANFATTNING

Sällan man varit så nöjd spelmässigt trots en förlust. VIK vann chanserna i 5v5 med hela 25-15, eller 63-37 procentuellt. 5-5 i chanser i PP.

Det är bara att konstatera att kedjorna med Bergman – Frycklund – Zetterberg och Wikman – Skedung – Svensson verkar bli maskiner när det gäller att skapa chanser. Särskilt imponerade centerduon Skedung och Frycklund.

Även Lavoie och From låg bakom en hel del. Karlsson hade en ny ganska blek insats och slog bort några farliga puckar. Kan Zäta hitta en riktigt vass (och gärna tuff) center till denna kedja kan VIK-offensiven bli riktigt bra på sikt. Karlsson blir då en utmärkt fjärdecenter.

Skedung var verkligen bra över hela isen och ser ut att ha tagit ett kliv nu. Ett kliv som vi såg tecken på redan inför förra säsongen, men som sköts upp på grund av Covid19. Det är verkligen en fröjd att se den kedjan som också alltså innehåller Wikman och Svensson.

Frågan är bara hur mycket de kan producera på sikt i en SHL-satsning med hårda krav? Samtidigt är Skedung och Wikman i den åldern (24) att de ännu kanske inte äntrat sin förväntade riktiga prime (brukar väl vara 25-30) offensivt, så de kan förhoppningsvis utvecklas till att göra poäng regelbundet om allt slår väl ut över tid.

VIK spelade i princip på tre kedjor då J20-centern Alexander Dahlberg bara fick 3:05 i sin debut. Kangas hade några olyckliga beslut inledningsvis och fick bara 5:37.

Jesper Johansson fick därmed bara 7:48 då VIK fick jaga i underläge hela matchen. Fjärdekedjan hamnade direkt en del i egen zon och uppenbarligen hade inte Paananen tålamod denna afton.

På backplats var det väldigt bra insatser fortsatt av Tornberg och Roe. Dessa växer allt mer till att bli ett helgjutet backpar. Bägge imponerande även offensivt denna afton med många bra uppspel och förarbeten till flertalet målchanser.

Även Jardeskog fortsatte på den mycket högre nivå backen plötsligt satte i Karlskoga senast. Nu verkar Jardeskog lite snabbare och mer kvicktänkt, och då blir backen väldigt vägvinnande i närkamperna med sin tuffhet och fysik.

Men skulle vilja se mycket mer kvalitet, främst framåt, av tänkta toppbackarna Jansson och Gunnarsson. I afton var det fortsatt mest skytte på kraft och för lite finess från bägge. Bägge saknar hittills kyla och precision i skytte och passningsspel sista tredjedelen.

Ingen av dessa två mer skyttebetonade backar, Jansson eller Gunnarsson, har ju heller tidigare kanske varit den där kreativa quarterbacken som öppnar ett försvar, så kanske ska Zäta Sr. försöka satsa på just en sådan back trots allt. Spetsbackarna behöver nog konkurrensutsättas offensivt.

JG var också vass då Modo skapade en del farligheter. Räddningsprocenten fortsätter uppåt och ikväll tog JG 22 av 24 skott (91,7%). 2-0 såg kanske inte helt otagbart ut, men det kanske var någon liten styrning precis innan?

Trots förlusten fortsatt högst lovande spel för fjärde matchen i rad, men för veka avslut och klen trafik framför mål denna afton.

VIK fortsätter dock ta steg mot en identitet och nu måste fokus vara på att vinna krigen framför motståndarnas kasse och att Gulsvart blir mer skoningslösa där. Men desto mer tid VIK spenderar där, som nu, desto mer bekväma och självförtroendefyllda lär spelarna bli där.

Några spetsiga nyförvärv skulle ju också hjälpa. Då blir VIK att räkna med i vår.

PUCKLIGAN

5 Isak Skedung

4 Mikael Frycklund

3 August Tornberg

2 Logan Roe

1 Anton Svensson

14 svar

 1. Jan Malmberg skriver:

  Tjecker i Karjala cup ville inte prata med SVTs reporter efter 2 perioder när dom låg under med 4-0 mot Sverige dom såg sura ut. VSK låg under med 4-0 i bandy efter 20 min men vände till 5-4 slutresultat 6-7 tyvärr. Lars Johansson målvakt i KHL som spelat i VIK för typ 10 år sedan har hållit nollan 6 eller 7 gånger i år i KHL. Han var nära mot Tjeckien att hålla nollan igen. Men vid 4 -0 och typ 2 min. kvar kom en sned studs i plexiglaset bakom målet då tjeckerna fick tom kasse när Lasse skulle rensa pucken bakom målet . Även Mathias Brome som spelat i VIK var med han platsade tydligen inte i Detroit spelar i Schweiz nu med typ 30 poäng gjorda. Södertälje på fredag då vill jag se mål produktion igen av VIK ock vinnarskallar🥅🏒🏒🏒🏒

  • Pelle skriver:

   Såg inte matchen men Pontus Holmberg gjorde ju ett av målen.

 2. Steffe skriver:

  VIK är alltid sämst efter ett längre speluppehåll,det är sen gammalt…Tappad timing puck och klubba? För lite skymning av målvakten vid skott. Annars bibehållen intensitet från före uppehållet,blir bra det härtill slut.

 3. Jan Malmberg skriver:

  Tycker det är dystert att Mikael Frycklund är helnöjd med förluster. Han har blivit intervjuad av cmore vid 2 förluster och är glad och nöjd, kolla hur bra vi spelade. VIK är ju sämst i ligan när det gäller att göra mål i förhållande till antal skott. Det ända som betyder något är ju att göra mål om man ska vinna matcher. En vinnarskalle är förbannad eftet förluster inte nöjd. Micke Carlsson VSK tränare i Bandy var helförbannad när VSK torskade mot Edsbyn med 7-6 fast dom hade 2 man mer sista 10 minuterna. Jag gick inte hem och var nöjd efter matchen.Men VSK har gjort 28 mål på 4 matcher Villa 39 mål det är klass.

 4. robert jonsson skriver:

  Som nämnts så går det ej att klaga på VIK;s inställning och kreativitet i matchen. Men samma ineffektivitet som uppträtt vid otaliga tillfällen under de senaste säsongerna inträffade även i denna match. 45 skott på mål och inget i mål. För svagt. Sedan lär man inse att flera av uppkomna lägen i matchen åt bägge håll uppkom efter egna misstag i defensiv zon.
  Bägge målvakterna gjorde en riktigt bra match.

 5. Icing skriver:

  Otroligt att Jansson kan få svaja runt på rinken och vara helt bedrövlig…klarar knappt av att åka grillor..ramlar runt och är ett rundningsmärke…vad har hänt??
  Kanske dax att plocka av honom kaptensbindeln…vet att det hände Jeremy Williams när han blev kapten…ansvaret gjorde honom till en mycket sämre hockeyspelare…han avsa sig kaptensrollen och hittade tillbaks till sitt spel..
  Ujuj vad man saknar Freddan #12.

 6. Mattias skriver:

  VIK borde haft kvar Rauchenwald istället för F. Karlsson

 7. Kalle skriver:

  Jansson kanske behöver en petning. Om nu pannan vågar, men det tvivlar jag starkt på. Hoppas det kommer någon ny center snart. Filip Karlsson håller absolut inte för en shlsatsning.

 8. Erik skriver:

  Jäklar vilken frustrerande match! Bra fart, aggressivitet och kreativitet i offensiv zon men samtidigt trubbiga avslut och farliga pucktapp.. Vad har hänt med Jansson, hur kan han låta MoDo-spelaren slå in sin egen retur i vårt PP?? Varför fortsätter Paananen att ge Kangas istid? Och vad bidrar Filip Karlsson med? From och Lavoie tycker jag gränsar till att också vara frågetecken men de ligger ändå ofta rätt och skapar lägen. KÄMPA VIK!

 9. Jan Malmberg skriver:

  Tyvärr så väljer jag en skit match och vinst. Inte en topp match spelmässigt men 0-4. Tråkigt men sant om man har en vinnarskalle 🥅-0-🏒🏒🏒🏒

  • Peter T skriver:

   Menar du att nån annan här skulle göra ett annat val??

  • Musse skriver:

   Långsiktigt ser jag ju hellre att vi har ett bra spel och förlorar nån match för att vi har oflyt, än vinner nån enstaka match på tur för vi inte har spelet. Fortsätter det här spelet så kommer segrarna…
   Men vi skulle verkligen behöva en riktigt vass center nu så vi får tre starka kedjor.

 10. Bozo skriver:

  Dags att låta någon annan back än Jansson lira pp. Ingen får vara onåbar. Jag vill se Roe i pp.