Mikael Hakkarainen ansluter inför Södertälje & AIK och är nog en prisvärd ”chansning” som kommer ge VIK mer speed, bredd och fysik – men offensiva spetsen ett frågetecken och något vi kanske får vänta på

Mikael Hakkarainen: FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Västerås har värvat centern Mikael Hakkarainen, 23, som hittills kanske är mest känd för att ha ingått i en ”one-for-one-trade” mot Vezina Trophy-vinnaren Marc-André Fleury inför den här säsongen då Las Vegas ville frigöra pengar.

Finländaren förefaller vara lite av en chansning då den skadedrabbade Hakkarainen bara spelat 28 matcher sedan hösten 2019; 14 poänglösa matcher i AHL och 2+3 på nio ECHL-matcher.

Senaste ligamatchen denna säsong var 23:e september då Helsingforssonen fick spela 8:02 för topplaget TPS Åbo.

Hakkarainen har också spelat fyra matcher (0+0) i CHL denna säsong för TPS. Där har centern fått spela 11.38 per match och bara vunnit 28 % av teken. Men sedan har inte centern tagit plats i starka TPS som har bäst poängsnitt av alla lag i Liiga.

***

Det man kan läsa sig till gällande Hakkarainen är att det ska vara en mycket skridskostark spelare som jobbar väldigt hårt över hela isen. I AHL användes Hakkarainen mycket i box play.

När det gäller offensivt spel är Hakkarainen fortfarande ett relativt stort frågetecken. Förra säsongen visade Hakkarainen dock upp sina förmågor som playmaker stundtals, särskilt om han fick tillräckligt med tid. I slutändan var dock dessa ögonblick ganska få enligt denna artikel jag försökte översätta på EP.

***

Chicago ska ha gillat att Hakkarainen jobbar hårt över hela banan och även om det inte blir poäng märks finländaren. Blackhawks draftade alltså Hakkarainen 2018 före namn som Samuel Ersson och Pontus Holmberg. Vi får anta att Thomas Mitell givit kompisen Thomas Paananen bra input på denna värvning.

Nedan är vad Chicago gillade då de draftade Hakkarainen 2018 i femte rundan:

***

Några klipp från AHL (nr 59 i rött), skapar chanser för sig själv och omgivningen i sina bästa stunder:

Läser backen och skapar sig själv ett läge:

Fin assist via backhand i en träningsmatch för Chicago mot Boston, 1:04 in:

***

Så sannolikt är detta en förhållandevis billig spelare som i bästa fall kommer ge VIK ett starkt tvåvägsspel och mer offensiv slagstyrka än Filip Karlsson. I sämsta fall kanske en jobbig spelare att möta som kan driva mot kassen och skapa ytor för andra.

Och faktiskt behöver ju VIK bredd, speed och fysik i en annars ganska finessorienterad och småväxt forwardssida, vilket Hakkarainen sannolikt kommer ge. Och med bara elva friska A-lagsforwards behövs helt enkelt kroppar.

Om inte Hakkarainen lyckas offensivt finns nog också en växande slant kvar för att värva någon mer beprövad spets närmare slutspelet. Zäta öppnar ju på VIK.se fler forwardsvärvningar och att Hakkarainen också kan gå på en kant…

***

Tänkbara kedjor med Hakkarainen:

Bergman – Frycklund – Zetterberg
Wikman – Skedung – Svensson
From – Hakkarainen – Lavoie
Johansson – Karlsson – Kangas

Skadad: Lunsjö

7 svar

 1. PatrikH skriver:

  Jag är positiv till denna värvning, den behövs och jag gillar att vi får in lite finsk sisu och jävlaranamma. Av intervjun att döma är det en bra karaktär som vill bidra och arbeta hårt. Det har varit lite väl lojt från och till, där lagkaptenen står och tittar på när motståndaren får slå in returen på sin egen inbrytning framför mål. Sådana bristfälliga aktioner får mig att tvivla på laget tyvärr och det stämmer inte med den bild jag haft av vår lagkapten sedan tidigare. Tid för honom och Gunnarsson att steppa upp nu! Bästa back nu är Tornberg. Tycker också att vi har två bra kedjor, men det räcker inte, backarna måste stödja offensiven bättre och vara tuffare defensivt.

 2. Pellevin skriver:

  Ja då får ni ju en stark tekare i alla fall 🙂 Det verkar dock inte som rätt center för att få fart på From och Lavoie.

 3. Bäckman skriver:

  Slår detta ut väl så skulle det även vara intressant att se honom ihop med Wikman och Skedung. Vilken speed det skulle vara i den kedjan isf ⚡⚡

  Fö så finns det en enorm potential i den kedjan anser jag, med rätt spelare så skulle den hålla SHL-nivå.

  Var inne på det inför säsongen redan, att samtliga spelare som är kvar sen förra säsongen bör höja sig 1 snäpp åtminstone. Kan vissa spelare gå från en hög allsvensknivå till hyfsad SHL-nivå så vore det fantastiskt. Och kan dem spelarna som höll en jämn allsvensknivå steppa upp till en hög allsvensknivå nu så börjar det bli en riktigt bra nivå på laget.

  HV71 samt Löven har i stort sett bara spelare som håller en hög allsvensknivå, låg och god SHL-nivå. Dem behöver vi närma oss om vi ska vara med på riktigt

 4. Marko skriver:

  Tror att det blir en bra arbetsinsats av killen och att det är en ganska billig värvning precis som Mikael nämner.
  TPS brukar ju ha koll på skridskostarka spelare så troligen är han hyfsat bra på det.
  Hade helst hoppats på Mikael Granlund men det kanske är spetsvärvningen som Zäta försöker lösa, hehe

 5. Bozo skriver:

  Äntligen får Paananen en finne att jobba med. Han som håller på Lejonen.

 6. Musse skriver:

  Kanske precis den spelartypen som behövs i den kedjan för att skapa kemi. Karlsson har inte riktigt passat med From och Lavoie.