Inför sexpoängaren mot importstarka Västervik med lite ”inside”: märkliga floppen från Djurgården & ”bäste backen i ligan och han är klass på riktigt” & formkoll VIK

Kan Jimmie Jansson & Co. räta upp skotteffektiviteten efter bra spel under en längre tid? ARKIVFOTO: RUNE ÅHLÉN

 

På onsdagskvällen väntar en sexpoängsmatch i streckstriden om att ta sig till slutspel via topp-6. Detta då importstarka Västervik gästar Västerås.

Talade med en insatt källa om Västervik, som vunnit tre av de sex senaste:

– Läget i Västervik är väl bra tycker jag. Importerna är bra, Michael Kapla (med NHL-meriter) är bästa backen i serien och nye Ryan Gropp är klass på riktigt. Kapla är otroligt rörlig och bra skridskoåkare. Bra i båda delar av banan.

– Gropp är riktigt skicklig, enormt handledsskott. Gropp har trots ringrost nu gjort 3+1 senaste fyra matcherna och skjuter massor av skott på mål.

– Bröderna Jones är hockeyarbetare, medans nye Zach Budish är svårbedömd. Bara gjort en träning, men rejält skott och stark runt bur som 9/10 nordamerikaner är.

– Segernycklar mot Västerås är väl som alltid i Allsvenskan, jobba hårt tillsammans som lag. Det är så Västervik vunnit matcher och förmodligen kommer vinna så framöver med.

Men vad hände med Marcus Davidsson, 22, som nyligen gjorde nästan 30 poäng i Djurgården för bara 1+4 på 23 matcher? Och har nu lämnat Västervik…

– Inte varit speciellt bra, och ville själv lämna. Ofattbart hur han kunnat göra 27 poäng i SHL när man ser honom idag. Jag vet inte riktigt varför det blivit så, men riktigt skumt i alla fall med fallet Davidsson i Västervik…

***

VIK är formsvaga med två raka förluster och dåligt spel de senaste tre matcherna sedan Niclas Lundgren plötsligt drog från moderklubben till Färjestad efter en jättematch mot Vita Hästen.

VIK har inte alls repat sig efter Lundgrens sorti. Det finns heller ingen direkt bättring i sikte gällande spelet då de backar som varit dåliga i egen zon bara får spela vidare. Lars Ivarssons misstänkt mjuka och tillbakadragna coachning av backarna har sina brister.

Hoppet står till att elegante stortalangen Simon Edvinsson (lån från Frölunda) kan lyfta saker i egen zon, efter att ha missat en match på grund av sjukdom.

Nedan är formkoll poäng de senaste fem och tio omgångarna:

Senaste fem omgångarna.

Kan det vara så att Sam Marklund (och Steven Iacobellis) från och med nu kommer vara mycket mer på och produktiva?

Och så senaste tio omgångarna:

Imponerande +8 på Alexander Lunsjö, som dock måste höja sin lägstanivå om han ska bli en riktig topp-6-forward. Lunsjö är dock inte ensam; VIK är fyllt av ojämna forwards som svajar väldigt från utsökta prestationer till att man knappt hittar dem på isen.

Men det är bara att se framåt och hoppas att forwards kan göra många mål för att kompensera det nästan utan konsekvens mjuka försvarsspelet. Tur är att VIK har två bra målvakter som ofta maskerar brister…

3 svar

 1. Bozo skriver:

  Har man tappat det helt från sportchef till lagledning? Likt Modo har gjort. ingen tror på någonting längre. Har sett kryckigt ut hela säsongen med viss översminkning i perioder. Ett tecken är den bristande disciplinen.

 2. Bozo skriver:

  VIK har traditionellt alltid varit hemmastarka, med signifikanta rejäla energiläckage i små bortahallar. Sedan har jag en känsla av att långväga bortamatcher i Skåne ofta slutar i succé, medan dito i Norrland brukar vara riktigt svårt.

 3. Steffo skriver:

  Tack för en skön blogg!
  Vore intressant att analysera hur att spela för tomma läktare har påverkat VIK. Känns ju bitvis håglöst och oinspirerat ute på plan . Är VIK mer beroende av sin hemmapublik än andra HA-lag. Kanske fyllda läktare skulle ge både den morot och piska som behövs, t.ex. i PP bygger ju klacken upp ett jävla tryck. Går de att ta fram lite statistik från tidigare säsonger med publik som kanske kan visa något, Micke?.