Inför Skövde, siffror, Dahlboms start har smått historisk potential & ska laget förstärkas?

Marcus Dahlbom - bäste målvakten i Ettan? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Skövde gästar ABB Arena på onsdagskvällen. Västgötarna åkte på rejäl däng i derbyt mot Mariestad senast, 1-5. Vill säkert hoppa upp från den golvningen nu.

För VIK:s del har nu uppladdningen för AllEttan redan börjat. Laget tränar hårt och bryr sig inte om att ha lätta ben till de matcher som är kvar i Västra, enligt Thomas Paananen på VIK.se.

***

Om vill kollar några nyckelkategorier ligger VIK två efter Lindlöven i både box play (85,5 %) och power play (30,2 %). Man ligger även tvåa i andelen målgivande skott (10,9 %) efter Forshaga (!) då värmlänningarna skjuter lite men bra.

Det genomsnittliga laget har dragit på sig 74 stycken tvåor, VIK ligger på 72 stycken. I spel 5-mot-5 har VIK målskillnad 40-19, Borlänge har 45-32, Skövde 35-24, Mariestad också 40-19 och Lindlöven bara 34-31. Kristianstad har 58-23 i Södra.

När VIK gjort första målet, 13 gånger, har man vunnit 10. När VIK släppt in första (fyra gånger) har laget vunnit två.

I målvaktsligan har Marcus Dahlbom (magnifika 94,2 %) nu klivit upp som solklar etta i ligan sedan David Persson-Thorssell sköts sönder senast mot Mariestad. Dahlbom ledar också hela Ettans alla serier med den räddningsprocenten.

Faktum är att Dahlboms räddningsprocent på 94,2 troligen är den bästa i modern tid, om den nu håller i sig. Bäst tidigare har storheter som Erik Ersberg (93,0, 01/02 i Div1.), Lasse Johansson (93,7 12/12) och då fortfarande Jonas Fransson var het år ett i VIK med 93,8 13/14.

Allt är ju relativt när man jämför olika ligor m.m., men ändå.

***

Det börjar närmar sig jul och den stora frågan är hur Patrik Zetterberg funderar kring om laget eventuellt ska förstärkas. Just nu råder ju harmoni i laget och femmorna, men några saker kan förbättras och saker kan förändras över tid.

Fjärdekedjan saknar kanske både lite tuffhet och en smula offensiv slagstyrka för ett lag som ska gå upp i Allsvenskan igen. Här finns nog möjlighet att förstärka på någon position. Dock kanske befintlig fjärdekedja spottar upp sig och utvecklas, vilket vore det bästa.

Dessutom saknar laget bredd, tänk om exempelvis Hetta och Bergman skulle gå sönder, då kan det bli jobbigt att få ihop det. Nu har ju laget varit i princip skadefritt.

Samtidigt flaggade klubbchef Mats Brokvist för att försäljningen gått sämre än väntat. Den nya ledningen är nog så klok att de inte handlar för pengar som inte finns, om så nu är fallet. Kanske får vi helt enkelt be till gudarna att VIK får fortsätta vara så här skadefria. Men då kommer framgången hänga på en betydligt mer skör tråd.