Inför Tingsryd – Västerås: ”De har en kedja som är topp-10 i ligan” & kan Skinnars börja återupprepa sin assistsuccé från Kristianstad?

Brukar bli tight mot Tingsryd... FOTO: RUNE ÅHLEN

 

På onsdagskvällen är frågan om VIK kommer ta ett steg framåt, bakåt eller i sidled borta mot Tingsryd AIF. Efter den goda matchen mot IKO och främst tredjeperioden där VIK dominerade (13-2 i skott) borde laget troligen kunna ta ett steg till.

Problemet är bara att, i mina ögon, Tingsryd är en av de absolut svåraste bortamatcherna. Få årgångar av VIK har ens varit nära att få till något spel där. Den kompakta hallen med de fanatiska fansen som skriker rakt ut vid varje kroppskontakt är ingen gästvänlig miljö.

Dessutom har Tingsryd förlorat sina två första matcher och kommer var extra laddade och säkert tokköra första 10-15 minuterna. Kan VIK överleva den stormen finns kanske en liten chans till poäng. Med andra ord bör vi som VIK-fans ha väldigt små förväntningar just på denna extremt svåra bortamatch.

***

Och om vi ska vara gnällbältesgnälliga och lite enögda, känsliga läsare varnas: VIK-fansen har kanske lite att lära av TAIF-fansen eftersom de verkar ha förmågan att ge laget lite hemmaplansfördel. Senast då Karlskrona gästade fick TAIF bara 2×2 minuter och KHK 6×2 minuter.

VIK fick senast hemma, som vanligt, lika många utvisningar som bortalaget. Räkna nog med en massa gulsvart boxplay i Tingsryd således. Tur att den spelformen funkar bra hittills.

***

Talade med några kunniga källor om Tingsryd:

”De har en fin förstakedja med Kim Tallberg – Daniel Öhrn – Hannes Johansson. Den rankar jag nog in bland topp-10 kedjor i ligan. Väldigt skridskostarka och med bra offensiv potential. Den får VIK se upp med. Importerna har varit helt ok.”

”Mot KHK hade TAIF ett mediokert försvarsspel men en bra målvaktsprestation. Offensivt är TAIF vassa. Bästa kedjan är Öhrn/Johansson/Tallberg. Efter två uddamålsförluster tror jag att man har en ödmjuk inställning. Hårt arbete över hela banan gäller mot VIK”.

”Tingsryd spelar ju ingen sprudlande hockey direkt och det är ju inget som tränare Ljusteräng är känd för. Han vill ha säkert spel vid linjerna och pucken framför sig.”

”Jag är lite tveksam till deras backsida. Kanske kan Rasmus Bengtsson hitta tillbaka till sitt spel som han hade när han kom fram? Annars bra målvakter såklart.”

”Läget är bra i Tingsrydlägret. Bara Owesson saknas, annars full trupp. Hittills har kedjan med Tallberg-Öhrn-Johansson vart hetast.

”Frågetecken? Kan inte säga att det finns några större frågetecken. Trots noll poäng i bagaget efter två matcher så finns många bra saker att hämta.”

”Ny importbacken Charlie Dodero har sett bra ut, en skridsko- och spelskicklig back som gärna hänger med upp i anfallen.

”Hoppas mer på att Mark MacMillan och Max Novak tuggar igång. MacMillan har bra spelsinne och Novak en kvick forward som kan tränga sig igenom försvaret. Men väldigt svårt att säga efter bara två matcher.”

***

Som #12 i Kristianstad öste Skinnars in assist 17/18 och hyllades stort. FOTO: RUNE ÅHLÉN

VIK kommer nog testa lite nytt i power play, som har noll mål på sju försök hittills, och ett mål på typ 20 försök under försäsongen. Johan Skinnars är fortsatt verkligen en nyckelspelare där, som en spelare VIK-ledningen tror hårt på som playmaker.

Det blev ju 20+44 på 45 matcher för Skinnars i Kristianstad i Ettan ifjol. VIK-ledningen tror uppenbarligen att den succén kan fortsätta även i HA med bättre medspelare men även i högre tempo mot bättre försvar.

Planen nu är nog att leftaren Skinnars ska testa att hitta rightarna Jonas Liwing och Lukas Zetteberg för direktskott. Oklart hur den andra enheten kommer se ut, men Mikael Frycklund lär få en central roll. Frycklund är väldigt skicklig på mycket men pucken måste gå lite snabbare.

Vi kan nog slå fast att en nyckel för VIK:s framgångar kommer hänga på att Skinnars (och Mikael Frycklund) lyckas som playmaker i power play även i Allsvenskan. För det finns inte så många andra tänkbara kandidater till de nyckelrollerna…

1 svar

  1. Sudden13 skriver:

    Hämta in Conny från Arboga för en billig peng