Den kanske största gulsvarta frågan så här långt & några lediga playmakers på marknaden

Vilka ska ersätta Conny Strömbergs och Pontus Holmbergs playmakeri? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Under försäsong och de inledande matcherna har det nya VIK-bygget visat en del bra saker. Men målskyttet och främst power play har inte funkat alls ännu, nu ändå nio (7+2) matcher in mot allsvenskt motstånd.

Många frågar sig vilka som ska göra målen, men denna blogg frågar sig främst vilka som ska passa till målen?

Pontus Holmberg – än så länge saknad playmaker. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Det finns trots allt hela 12 forwards där alla snittat 7-15 mål tidigare på allsvensk nivå (och en handfull på uppgång som snittat mer än tio). Ett intressant faktum är också att man på pappret har ganska många forwards som gjort fler mål än assist i Allsvenskan:

Bloggen gjorde tidigare en matematisk kalkyl baserat på spelarnas tidigare produktion, mål- och assistsnitt, främst i Allsvenskan, men även i viss mån SHL, kval och Ettan.

Siffrorna skvallrar även om att det på backplats också bör finnas en del skottkraft om lägen bjuds. Frågan är dock vilka som ska slå de avgörande passningarna? Alltså någon sån där naturbegåvning som samtidigt kan hålla bort motståndare, täcka pucken och ändå ha så bra teknik och ögon i nacken för att kunna hitta de där ”omöjliga” passningarna.

Någon så där riktigt beprövad playmaker som garanterat gör 30 assister på allsvensk nivå finns inte, även om man hoppas mycket på att spelare som Mikael Frycklund och Johan Skinnars kan ta steg och bli riktiga assistmaskiner även i Allsvenskan, vilket de kanske kan om tålamod finns. Men man siktar ju på topp-8 så frågan är hur långt det där tålamodet är…

***

Om det inte lossnar kanske man måste försöka samla pengar och ge sig ut på marknaden för kunna släppa loss den latenta skottkraften. Fått lite info från insidan om potentiella playmakers som nu letar jobb för de klubbar som har pengar:

En intressant spelare skulle kunna vara Michael Davies – blev skadad förra säsongen med Augsburg i tyska ligan men ska vara bra nu. Skulle nog komma hyfsat billigt. Ytter (inte C) med bra händer, fungerar bra från vänster halvsarg i PP. Kan även göra mål.

Andra playmakers som letar jobb:

Michael Kirkpatrick (Har bra händer. AHL/ECHL-borderliner. Inte särskilt stark.)
Justin Maylan (minst namnkunnig av de som nämns här, bra händer men mjuk, skulle nog vara sugen att komma direkt men frågan är om HA är för hög nivå eller ej?)

Dyrare alternativ:

Mark Zengerle (Ex. Linköping, bra händer men mjuk och inte så snabb).
T. J. Hensick (superdyr, ex-Modo, erfaren, bra händer, oftast inte i bästa kondition mestadels. Dock bra säsong förra året i AHL.)

Och den som signar Robbie Schremp, dock säkert ”schweindyrt” som Leif Rohlin skulle sagt, ger sitt PP en omedelbar injektion, men andra måste täcka upp för honom gällande skridskoåkning och defensivt. Men ger mycket offensiv och Schremp kan slå passningar som nästan ingen annan kan från höger halvsarg i PP.

3 svar

 1. Vimmerbyarn skriver:

  Strömberg har väl blivit ratad två gånger av VIK nu? Tror varken VIK eller framförallt Strömberg är särskilt intresserad….

 2. Pelle skriver:

  Om dom är långsamma och dåliga defensivt, så kan vi väl lika gärna ta hit Conny. Då vet vi vad vi får.

  Finns det någon chans att låna Holmberg förresten? Får han någon speltid i SHL?

  • Dennis skriver:

   Holmberg har på två matcher spelat i snitt ca 13 minuter/match och är den i laget med mest tid i PP. Så någon utlåning lär inte vara aktuell.