Inför Västerås- Karlskoga: Ska VIK ta ett steg upp eller ner i källaren?

Efter landslagsuppehåll är det match igen. Karlskoga gästar ABB Arena på tisdagskvällen.

Innan uppehållet tog BIK sex raka trepoängare före det blev en förlust borta mot Almtuna. Det är alltså ett formstarkt BIK som möter ett formsvagt VIK med tre raka förluster.

Annars har BIK spelat glad 80-talshockey med svängdörrar åt båda håll hittills. BIK är tillsammans med AIK klart effektivast och vassast framåt, men har även släppt in 3,11 mål/match, vilket är sämst i serien.

– Gustav Thorell har varit klockren hela säsongen. Speciellt i lag med Henrik Björklund, plus vår förstalina med Marcus Nilsson – Adam Estoclet – Erik Thorell, säger Karlskogakännaren (och twittraren @lisaclasson_) Lisa Classon om vilka som varit bäst så långt.

– Tycker annars att Martin Thelander (-10, reds. anm.) och Victor Berglind (-7, reds. anm.) kan bättre, speciellt behöver de visa att de är bra både framåt och bakåt.

Hur har matcherna varit på sistone?

– Bra spel, laget har fått en tryggare och tätare defensiv vilket varit vårt problem. Framåt är vi nog stundtals bäst i serien, gör ofantligt många mål men har släppt många också.

– Skadade är Carl Berglund, Viktor Lang och Carl Persson. Gistedt, Thelander och Johan Nilsson är tillbaka efter skada, men Emil Kruse kommer stå, säger Lisa och VIK slipper därmed risken att råka ut för en het Joel Gistedt.

***

Spelschemat är annars ryckigt för VIK. På lördag väntar Pantern hemma. Sedan en ”isolerad” match i Haparanda den 19:e november. Efter det ett grymt program med start den 25:e november med åtta matcher mellan på 16 dagar.

Det börjar bli tjatigt, men det är dags för Nick Sorkin att komma igång. Lite märkligt kanske att VIK-ledningen har sådant tålamod med amerikanen och säger att han kommer att bli bra.

Kanske var Sorkin Dallasbaserade scouten Rickard Öquists första rekommendation och man vill möjligen därmed ge både Sorkin och Öquist en extra lång smekmånad?

Johan Jonsson tränar för fullt och ska vara någon vecka från match. Det är viktigt att Jonsson kommer tillbaka så att det börjar bli konkurrens på backsidan igen. Nu har det varit så att backar fått spela sig igenom långa formsvackor. Inte bra.

Matias Myttynen är osäker och Fredrik Johansson saknas på forwardssidan. Lukas Zetteberg får därmed äntligen göra sin ”riktiga” A-lagsdebut.

Med tanke på det hittills svala intresset för BLI-VIKtig, där bara 104 av alla VIK-fans valt att ställa upp, är det nästan en nödvändighet att en sådan yngling som Zetterberg kan kliva in på allvar för att bredda den tunna forwardssidan.

Många har säkert fortsatt smått traumatiska minnen från vårens kval (inklusive yours truly), men samtidigt är denna säsong kanske den sista innan Karlskrona, Malmö och Rögle är helt etablerade i SHL. Nästa säsong slipper de dessutom betala Leksands fallskärm om de klarar sig kvar…

Så… Vår bästa tid är faktiskt – nu. Igen.