Fjärde raka förlusten då segt VIK hemmaföll mot bra Karlskoga

VIK hade svårt att få tag i fenomenale playmakern Marcus Nilsson och Jonas Fransson tvingades till 19 räddningar i andra perioden. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Fjärde raka förlusten blev ett faktum då Karlskoga vann med 1-0 i ABB Arena på tisdagskvällen. VIK är inne i en djup svacka men kunde med lite tur ändå ha fått med sig minst en poäng, då pucken rullade på mållinjen några gånger i sista perioden. Men BIK:s seger var inte orättvis.

VIK började bäst i första perioden och skotten 11-5 var skapligt talande för hur det såg ut. Fransson såg skärpt ut från början och det syntes att 35-åringen var utvilad och laddad i kassen.

Men det verkade ändå som att VIK från start saknade det där lilla extra i benen som gör så stor skillnad. Kanske ligger det något i det NJ sa i VLT att man tränat oerhört hårt på sistone?

I andra perioden spelade VIK väl lågt försvarsspel i knä på Fransson. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Hemmalaget gjorde det också okey inledningsvis i andra perioden, men efter två raka power play för BIK tappade VIK helt koncepten. Karlskoga anförda av lekledaren Marcus Nilsson nitade fast VIK totalt i egen zon under cirka tio minuter. Fransson räddade VIK med 19 parader i andra perioden.

BIK tog ledningen i andra efter suspekt och virrigt box play då spelgeniet Nilsson hittade (kanske inte lika genialiske) Wessner sopren mitt i slottet, 0-1 efter 41.45.

I sista perioden försökte VIK och BIK räddade en puck på mållinjen efter Davidssons retur. Davidsson serverade även iskalle Lihagen ren från Gretzkyläge men den store centern missade även detta skott.

Överlag var det för krampaktigt och stelt för det ska vara godkänt, även om VIK med lite tur kunde tagit poäng som senast mot Oskarshamn. Karlskoga gjorde det bra och har visat att det går att fynda i Danmark i och med värvningen av skicklige Adam Estoclet.

Sammanfattning

Det är lätt att rusa iväg och låta känslorna styra analysen. VIK är plötsligt inne i en djup formsvacka men kunde med lite tur vunnit mot både Oskarshamn och Karlskoga ikväll.

Hade VIK vunnit hade vi sagt att det ”är en styrka att vinna på sin lägstanivå etc.”. VIK har inte spelat så våldsamt mycket bättre än så här i ett antal matcher denna säsong. Vi måste nog sätta kraven mer i relation till hur truppen faktiskt ser ut just nu.

Laget är dessutom troligen ganska nertränat för att kunna vara som bäst i slutet av säsongen. Då kan det se ut som man inte tar i, jag vet det själv från min lilla smakbit av idrott på ganska hög nivå. Kroppen svarar helt enkelt inte som den gör då man är formtoppad hur man än försöker. Man tappar de så viktiga hundradelarna i reaktionstid.

Vi kan emellertid slå fast att de som trott att VIK skulle glida igenom serien på en skridsko nog landat på jorden igen. VIK är inte bättre än att om laget ska komma någonstans denna säsong måste Fransson fortsätta som ikväll, det är grundförutsättningen för allt. Och det var ju positivt att ”Frasse” var tillbaka i den form han måste ha.

Sorkin & Lihagen är två stora kroppar som måste upp i nivå. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Filander hade skakat om i kedjor och backpar innan match. Det började också ganska lovande då Sorkin gjorde några godkända byten bredvid Lihagen och alltid lika drivande Urbas. Men Sorkin försvann och drog på sig en onödig tvåa (samtidigt ramlar ju BIK:arna lätt) där BIK gjorde målet.

En intressant ny kedja var J20-stjärnan Lukas Zetterberg bredvid Svedlund och Lantosi. De skapade saker och ”Z 2.0” nosade upp lägen som dock brändes. Z är helt klart värd fler rejäla chanser, kanske i en bättre omgivning och i power play. Lantosi är rivig och snabb men måste förbättra puckkontrollen på små ytor.

Knappast en vaggvisa som Gråhns levererade? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Cody Murphy gjorde en ny strålande match och är en fröjd att skåda med sin ursinniga arbetsmoral men även skicklighet, rörliga fötter och händer. Davidsson och Williams är högst intelligenta lirare som dock kanske skulle må bättre av att ibland tänka mindre och lita mer på ryggmärgsinstinkterna.

Men som ledande kedja måste de helt enkelt vara bättre än så här i 5-mot-5. Davidsson är poänglös de senaste fem matcherna och för att bli en riktig ledare i laget måste nog playmakern spela mer på insidan och bryta in på mål oftare. Nu blir det lite för mycket sarghörn och utsida och letande av passningar.

Fish var på nytt mycket bra i ”fjärdekedjan” och var stark längs sargerna. Frågan är om inte det är dags att lyfta Fish i kedjorna lite, killen kan ju både gräva fram puckar och skjuta. I en mer spetsig omgivning skulle man kanske kunna få ut ännu mer av den snabbe Örebrosonen?

Lihagen är mållös i nio raka nu och bommade även efter en delikat pass av Davidsson i tredje. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Lihagen är inne i en lång måltorka och är mållös i de nio senaste matcherna nu (0+3). Centern gör lite för många tekniska fel och är ur synk. Troligen har vi haft lite för höga krav att Lihagen skulle dominera som topp-2-center, kanske orättvist höga krav.

Urbas sliter fantastiskt bra men är mållös i fem raka matcher och kommer inte riktigt till utan Fredrik Johansson vid sin sida. Johansson saknas verkligen allt mer.

På backsidan visade äntligen Cutta riktigt bra klass i egen zon. Tjecken utnyttjade storleken och vann många dueller och slog bra uppspel. Det var verkligen positivt och lovande att den NHL-meriterade backen ser ut att leva upp till CV:et.

Cook är okey men behöver lyfta sig och synas mer för att göra mer skillnad med tanke på meriterna. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Vi väntar fortfarande lite på Cook, är okey men behöver spetsa till sig lite offensivt. Cook kommer verkligen behöva avlasta offensivt över tid. Frågan är om den något kanske lite rinkrostige amerikanen fortfarande har det i sig?

Borgman är inne i en liten svacka, men 20-åringens offensiva ruscher kommer bli ett viktigt offensivt vapen längre fram. Kunde ha blivit en nytt solomål i afton med lite tur i sista perioden. Även Mylläri glänser inte lika mycket som i början. Inte oväntat att dessa unga backar kommer ha sina svackor.

Tills sist: Vad ska NJ göra? Tror nog man måste ta ett tufft beslut med Sorkin och istället ta in någon snabbare forward och gärna även en klasscenter som minskar pressen på Lihagen. Detta VIK behöver flera drivande spelare med rörliga fötter och huvuden för att minska trycket lite på Fransson i vår.

Västerås tre stjärnor:

1. Jonas Fransson

2. Jakub Cutta

3. Cody Murphy

6 svar

 1. Robban Ja skriver:

  VIK har ett miljonlag, men ändå verkar det inte gå så bra. Fyra förluster på raken samt hade det även jobbigt mot Pantern senast. Hur kan det komma sig? Tar man ett lag som Tingsryd, vad har dem? 7 av spelarna kommer från Tingsryd ungdomsled och 11 från deras hockeygymnasium, inga miljonsatsningar osv, kanske är det något sånt VIK skulle satsa på?
  Är allt eget så blir det mer hjärta och lojalitet för klubben och inte bara att man ska styras av pengar hela tiden.
  Bara en tanke

 2. Mr H skriver:

  Bra Mikael! Få se på vilket sätt det här kan appliceras på Bli VIKtig. Gör man som VSK och tittar på det här sättet mer noga. så är det möjligt att nå målet.

 3. Mikael Norén skriver:

  Mr H, intressant där med hur VSK gjorde. Man ger insamlingen ett namn som driver på. Det vore nog något! Bra tanke.

 4. Mr H skriver:

  Så, då ligger det alltså något i min fråga ändå, Mikael.
  I dagens VLT sammanfattar Lihagen något om vad VIK måste ändra – samt hur. Back to basic, ungefär. Bra artikel.
  I övrigt: Bli VIKtig 2.0.
  I en serie artiklar så har VLT skrivit om VSK Fotbolls swishkampanjer. VSK har en kampanjgeneral som heter Anders Tengström som har fått bra fart på den privata insamlingen, som tycks ha blivit det som räddade den klubben kvar i div. 1.
  Hittar bara en relevant länk till det som är/har varit aktuellt – för deras del. Vad jag vill säga är att det tycks vara nödvändigt med någon som jobbar som han gör för att det ska bli fart på vår insamling. Det som vi också behöver. Tror jag sett någon summa på ca 350.000 som de samlade ihop inför hösten. Väldigt bra gjort. Länken med exemplet (Bortse från att det också är reklam för VSK Fotboll!):
  http://vlt.se/sport/fotboll/1.3238759-har-ar-nya-vsk-swish-planerna

 5. Mikael Norén skriver:

  Mr H, jo, men lagen kör nog olika hårt under olika perioder. Men det är ju bara en teori som grundar sig i vad NJ sa i VLT, typ ”att vi kör så hårt nu men hoppas att de ska gå bra på matcherna ändå”.

 6. Mr H skriver:

  Mikael: är det bara VIK som tränar hårt? Har inte andra lag (t.ex. Karlskoga) också samma ambitioner och strategi?
  Bra artikel i övrigt.