Ambivalensen: Tillfällig svacka eller mediokert VIK vars öde hänger på mobilisering till att spetsa laget?

Mitell & Filander skulle nog inte tacka nej till vassare råmaterial att jobba med då VIK-truppen är tunn. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Ambivalensen är stor just nu. En lovande start har hastigt och mindre lustigt bytts ut till att VIK nu ligger fyra poäng bakom nykomlingarna Tingsryd (!) .

Hur man än försöker snacka bort eller skönmåla är det inte vanligt för VIK att förlora fyra raka matcher. Och mot 1-5 i Sundsvall får även världens bästa undanflykt eller ursäkt svårt att bita.

En teori är som sagt att laget är nedtränat. Samtidigt har inte laget glänst i överdrivet många matcher tidigare. Ett flertal gånger har det varit Franssons storspel som legat bakom segrar. Vi har sagt ett antal gånger redan att ”det är typiskt ett bra lag att man vinner utan att lira på topp”.

Laget visade dock en väldigt hög högstanivå mot Almtuna och Björklöven ganska nyligen, vilket var glädjande. Samtidigt är inte dessa lag AIK (vi minns å andra sidan tredjeperioden i hemma) eller Tingsryd (!).

Vattnet rinner i bäckarna och det närmar sig jul då NJ tidigare sa att han helst ville ha truppen spikad.

Vi får verkligen hoppas NJ har en glasklar analys kring huruvida man ska ha tålamod eller försöka modifiera truppen och försöka göra plats ekonomiskt genom att släppa spelare. I brist på pengar är alternativen få och vi tvingas nog till tålamod.

***

På ett annat plan kan vi analysera varför BLI-VIKtig 2.0 endast lockat 104 fans hittills. Kanske har folk inte råd då insamlingar till de som har det riktigt svårt varit mer aktuellt än någonsin. Det skulle vara fullt förståeligt i så fall. Så klart.

En annan delförklaring kanske är att VIK-supportrar på längden och bredden fortsatt är bittra och besvikna på kvalet där NJ:s värvningar återigen inte kunde göra mål? Men hur länge ska man vara bitter då? För evigt?

Samtidigt behöver ju inte varje lägga en förmögenhet om det blev lite volym på antalet givare. 1 500 givare (ungefär hälften av alla som alltid går på hemmamatcherna) som gav 300 kr skulle ge NJ 450 000 bättre möjligheter att så välbehövligt spetsa forwardssidan, denna kanske sista säsong innan KHK är etablerade i SHL.

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:95:"http://36.media.tumblr.com/e1f6c6d818ec55833f50b30150aeddfb/tumblr_nxnw83SaHp1rz48fvo7_1280.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

11 Kommentarer

 1. Mt H

  Ja, Freddan – vi bor ju inte i Örebro!! 🙂
  Det som ändå kommer fram är att det blir idéelt tills den dagen kommer då det finns tyngre spons. OM den kommer!
  MA – bra idéer.
  VSK´s exempel är bra nog. 350.000 på så kort tid visar att det inte borde vara så svårt för VIK som har ett större publikt intresse. Dock – någon måste driva Bli VIKtig…

 2. Förslag

  #gul ubåt! Där slog du huvudet på spiken! Genialiskt! Synd bara att VIK’s ledning i te kan tänka så mycket…..

 3. Gul ubåt

  Vänd sig till hockeyälskare i landet som har sitt favoritlag i SHL och sälj optioner till nära fullpris (80 kronor) att lösa in till bortastå nästa år om VIK spelar i SHL.

  Många i Örebro iallafall som kanske skulle nappa som vill ha VIK i samma serie.

 4. Gul ubåt

  Bara att konstatera att marknadsbiten fungerar dåligt för VIKs del och har alltid gjort (osäker på hur det såg ut under Elitserie tiden, men nog låg det lågt då också i förhållande till stadens storlek). Finns ingen tradition i Västerås att helhjärtat gå in och sponsra idrott. Vet aldrig att jag förknippat ett enskilt företag med ett lag i Västerås. För att nå framgång i någon av de stora idrotterna krävs det att ett enskilt företag går i tungt och dessutom medverkar i styrelsen.

  Idrotten i Västeråd andas verkligen idealism och eldsjäl, vilket kan vara charmigt men räcker inte till nationella framgångar förutom i sporter där ordet bandy ingår.

 5. MA

  Man kan använda sociala medier till Bli Viktig och rikta sig till alla Hockey älskare i Västmanland.

  T.ex. Sprida en text på din Facebook eller Twitter sida med bli Viktigs godkännande.

  Hej alla Hockey Älskare i Västmanland vill du se ditt Favorit lag från SHL nästa säsong 16/17 besöka Västerås. Samt du som anser att Västmanland behöver ett SHL lag för att bredda hockeyn i vårt län. Bli Viktig 2.0 med ett bidrag med ett valfritt engångsbelopp från 100:-

  Bra förslag att alla som bidrog till avancemang SHL, får sina namn placerade vid spelarna. samt att man lottar ut 10-20 biljetter till sitt favorit lag och nästa säsong.

  Har lämnat ett bidrag idag…

 6. Freddan

  Att VSK haft större framgång tror jag beror på att det är mycket mindre pengar det handlar om där – för att det ska betyda någon skillnad.

  Sedan kan jag inte komma ifrån att det känns lite oklart vad Rocklundabolaget med Svensson i spetsen vill med VIK och området. Man visar bilder och pratar om planer på ny arena, men stöttar man laget så att de har förutsättningarna?

  Dessutom kan man alltid rikta fokus mot ex. Ica-handlarna med sina mångmiljon-vinster på sina butiker – i förlängningen på västeråsarnas mest basala behov. Vet att någon av dem har sitt namn på tröjan, men är det mer än småpengar i sammanhanget? Tycker gott de kan betala tillbaka lite av sina övervinster.

  Sammantaget, kanske feltänkt, men svårt att motivera sig att sätta in en tusenlapp när stödet från de som verkligen kan göra skillnad känns så svagt i just Västerås. Fritt fram att rätta mig om jag har fel…

 7. Mr H

  Exakt! Som Ni säger här ovan: Robin, funderingar, och Förslag! Alla idéer är bra nu. Ett tydligare koncept om hur det ska arbetas, som Du säger Robin. Någon behöver kanske vara ansvarig utåt – som i VSK’s exempel.
  Läste NJ’s uttalande om Sorkin i VLT idag. På något sätt säger han ju helt emot sig själv om anledningen till varför man värvade honom.

 8. Robin

  Håller med ovanstående.. Tycker det saknas ett ordentligt koncept kring hur man arbetar med BliVIKtig.. Känns lite som att de tänker, ” äh vi kör på samma som förra året.. Lägger in lite text på hemsidan och pratar om det i media”… Jag undrar varför man inte marknadsför kampanjen på ett mer aggressivt sätt… Vid t.ex matchdagar, genom samarbetspartners och med reklam hos vlt, bussreklam osv osv……Så ja.. Det känns lite lamslaget och märkligt minst sagt.

 9. funderingar

  Sen tror jag att det vore väl bra om dem som bidrar får sitt namn vid spelarn på bilden som hänger på alla spelar bakom ståplatsläkarn. För då visar man ju upp vilka som bidrar. Samt även kanske ha möjlighet att få träffa den spelarn när den är på plats.
  eller varför inte köra ett lotteri där folk får köpa lotter för 50 kr och ha chans att vinna priser? då finns det ju en morot till för folk att betala?

 10. Förslag

  En idé vore ju att få folk att bidra till BLI-VIKtig i hallen, under matchdag. Alltså att det går runt 50 personer i hallen och frågar folk om dem vill bidra?
  För att bara skriva om det funkar ju bevisligen inte.
  Jag tror ju att fler kommer att bidra om dem ser att andra bidrar. Tror nog att många tänker ”det spelar ingen roll om jag skänker 300 kr, om ingen annan gör det”.

Tweets

Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

RT @mrklimp: Pratade med Thomas Fröberg för en stund sedan. Det blir ingen Mikael Frycklund i IK Oskarshamn nästa säsong. https://t.co/xmBM…

SvaraRetweetFavorit
Rexxius - AvatarRexxiusRexxius

@trucken021 @VIKFanCentral Visst har han gjort korkade grejer - men tror en hel del av det grundas i frustration öv… https://t.co/t4ZNMQTc3j

SvaraRetweetFavorit
marcus wikman - Avatarmarcuswikmanmarcus wikman

@Stiffen80 @VIKFanCentral Tänk va olika vi kan uppfatta denna sport och dess utövare 😅

SvaraRetweetFavorit
Tobias Hjelm - Avatarhjelmtobias83Tobias Hjelm

@Stiffen80 @VIKFanCentral Inte lätt att vara bäst i serien och slutspelet om man inte har typ 5-6 killar av samma k… https://t.co/rwU6sjuZho

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto