Avstämning med Filander: “AIK & Karlskoga har stuckit ut mest, BLI-VIKtig behöver en kick & vill ha en målfarlig forward i 5-mot-5”

Martin Filander försökte förgäves skrika igång VIK och hallen senast mot Oskarshamn. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Vi har kommit nästan halvvägs in i säsongen och det var läge för en lägesrapport med VIK-tränaren Martin Filander:

Hur ser du helhetsmässigt på de 20 första matcherna? Vad har varit bra, och vad kan bli bättre?

– Det har varit helt ok generellt. Special teams har funkat bra och vi har varit bra defensivt i många matcher, även om vi haft problem med besluten i de sista tre matcherna.

– Även offensivt så har vi gjort betydligt fler mål än förra året, men där har vi mer att hämta. Nu vill vi hitta tillbaka till den defensiva jämnheten och få igång puckhastigheten igen.

– Vi kan definitivt bli bättre på att få igenom backskott och skymma  så vi får fler “enkla” mål. Även mittzonen är en nyckel, bättre puckkontroll där ger oss bättre flyt i matcherna.

Vilka spelare har överraskat mest positivt på dig?

– Vill inte särskilja för mycket på kritiken på spelarna, den försöker vi ta “face to face”.

– Men backspelet har generellt varit väldigt bra med tanke på all frånvaro vi haft sedan augusti.

Så här med distans, vad var orsakerna tror du till två plötsliga storförluster och hemmatorsk mot IKO? Vad är lärdomarna?

– Vårt beslutsfattande är centralt i dessa tre matcher. Både med puck och i kritiska lägen. Vi måste ta mer tydliga och enkla beslut offensivt och defensivt när det inte flyter på perfekt, där har vi haft en överambition i dessa matcher.

– Detta är något vi visat och talat om, samt jobbat med på våra träningar för att belysa noggrannheten i vissa specifika situationer.

Hur ser du på 18-årige Lukas Zetterbergs utveckling? (“Lill-Zäta” har fått mycket beröm i J20).Han såg lite rappare och distinktare ut några byten senast i A-laget. Vad behöver han förbättra för att ta en plats? Vilken omgivningen behöver han för att lyckas?

– Positiv, han har tagit kliv här under hösten och blir bättre och bättre som vi hoppas och räknar med. Men det krävs fortsatt hårt arbete och tålamod för att nå långt.

– Han behöver fortsätta att jobba med sin fysik, fart och defensiv. Men framförallt måste han sticka ut på det han är bra på. Det måste man göra på träning för att slå sig in och kunna få visa på match – och där tycker vi att han tar kliv och fortsätter det så kommer hans istid så klart öka.

– Han behöver spela i en femma där det finns offensiva egenskaper och man kan sätta varandra i bra lägen. En topp-3-lina i alla fall.

Vilka/vilket är de bästa lagen i serien du mött? Hur är serien kvalitetsmässigt jämför ifjol i dina ögon?

– Nja, det är några olika lag som gjort det bra mot oss tycker vi. Men det är nog AIK och BIK som stuckit ut lite. Men ganska väntat dock, med ganska, på pappret, vassa trupper.

Hur ser du på kritiken att Fransson kanske fått stå för mycket och verkat lite sliten på slutet, är det något du skulle gjort annorlunda med “facit i hand”? 

– Det är alltid lätt att ta beslut med facit i hand. Men han har kanske gjort en match som inte vart på nivå, då vi som lag inte var så bra heller, en av 18 eller så.

– Jag tycker inte det är jättemånga felbeslut. Så är det med alla spelare, att man gör någon match som är sämre på nästan 20 matcher.

– Jag tycker generellt han förtjänat att stå alla matcher vi spelat honom och han har varit riktigt bra.

Så ni tar fortsatt beslut gällande målvakt från dag till dag? I så fall, är det då inte risk för långsiktigt slitage?

– Ja, men det är så klart inräknat med slitage med mera.

VIK har ju många “tyckare” på läktaren, som här och på andra ställen, vad är de vanligaste “felen” och vandringssägnerna vi kanske skriver/säger som du skulle vilja klargöra och räta ut?

– Att femmornas (numrering) är någon form av betygssystem. Att t.ex. 4:e kedja betyder att man är den lägst prioriterade femman. Det är bara kolla på istiden på dem, det är det som visar om man gör nytta eller ej. Sen beror det ju på matchtyp och situation vilka som prioriteras offensivt eller defensivt.

– Sen kollas det alldeles för mycket på poäng utan att se helheten. Ibland skapar man utan att få utdelning, man spelar defensivt bra och påverkas av hur omgivningen presterar.

– Ibland hänger det så klart ihop med poängen men långt ifrån alltid.

Hur ser upplägget ut kommande vecka, med hemmamatcher tisdag (BIK) och lördag (Pantern). Sedan en isolerad match i Haparanda den 19:e november för att sedan ett sedan grymt program med åtta matcher mellan på 16 dagar!

– Vi har både vilat lite och tränat på hårt denna vecka. Så nu kommer vill gnugga lite PP/PK och spelsituationer kommande vecka samt köra lite lättare fys än denna vecka än den senaste.

Hur ser tidsplanen ut för skadade för Jonsson, Rubins, Freddan och Myttynen?

– Osäkert med Myttynen, hoppas den kommande matchen eller nästa. Jonsson har gjort sin första träning men ska komma in i spelet med puck och matchsituationer. En-två veckor till match hoppas jag.

Rubins har en bit kvar kanske 1-1,5 månader, men gnuggar på bra.

– “Freddan” vet vi inte, ska ta gipset i veckan, sen får vi se efter det.

Till sist, hur det ut i arbetet med lagbygget och BLI-viktig? Hur ser du på det? Är det fortfarande en forward som är av prio?

– Det är forward som är prio. Men vi kan egentligen inte göra något med den summa som hittills samlats in, det behövs en riktig kick i insamlingen för att vi ska kunna agera på spelare med rätt kvalité.

Folk på insidan jag talat med menar att det fortfarande finns ganska gott om bra lediga spelare, fortsatt lite köparens marknad…

– Det finns säkert en och annan spelare ledig, men vi har inte hittat någon som passar oss och som sagt kan vi ju ändå inte agera då vi måste finansiera eventuell lösning först.

Vilken spetskompetens vill du helst ha in på forwardssidan? Vilket är det största behovet i dina ögon? 

– Hög fart, offensivt hot och målskytte 5-mot-5 är två av de mest grundläggande kraven i en längre specifikation vi jobbar mot.

Vill du helst ha en ytter eller center?

– Inte viktigt att den ska kunna gå center, men kan vara meriterande, som man säger i rekryteringsbranschen, säger Martin avslutningsvis med glimten.

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:95:"http://40.media.tumblr.com/c3c6f571d6b0d1692498b150dd60b799/tumblr_nx9ebyhMTl1rz48fvo4_1280.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

3 Kommentarer

 1. Freddan

  Moderator-Jocke: Min fundering/känsla har inget med de senaste förlusterna att göra. Var får du det ifrån?

  Jag tror snarare man ska ta det lite lugnt i ett sånt här läge. Ganska väntat att det kom en reaktion när de matchade så tätt. Det är då jag undrar om Filander klarar att ta det lite lugnt eller om han kör på för hårt med Lean, psykologi, beslutssnack osv.

 2. Jocke

  Freddan – Att börja snacka om bäst före datum på filander efter 3 sämre matcher på en säsong där vi vunnit alla hemma matcher utom 1 , Spelat bra i hela säsongen förutom 3 matcher.. Nej du skärpning!

 3. Freddan

  Som vanligt en bra intervju Mikael.

  En fundering är vilket bäst före-datum det är på Filander i VIK. Tycker hans teoretiserande prat om ‘beslut’ osv. börjar bli lite tjatigt. Hoppas inte spelarna känner detsamma.

Tweets

Claes Nyquist - AvatarSeClaesClaes Nyquist

@martin_park021 @VIKFanCentral Jo, det är väl i princip en naturlag… 😄 Men då får vi ta det. Tycker ändå det är rät… https://t.co/63fSqz0Gii

SvaraRetweetFavorit
Martin - Avatarmartin_park021Martin

@SeClaes @VIKFanCentral Sedan gammalt att han hänger game winning goal i tredje mot VIK 4min in i tredje! Fälth gjo… https://t.co/PpTJSjLwcp

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

Kapten Jimmie Jansson om träning och annat efter första dagen på is: "Mer på allvar nu med den tydligare riktlinjen… https://t.co/jy5jw6IJo2

SvaraRetweetFavorit
Claes Nyquist - AvatarSeClaesClaes Nyquist

@VIKFanCentral Jag tycker det var helt rätt att gå skilda vägar. Tyckte det stannade av senaste säsongen så ett mil… https://t.co/KsbYEWa8pK

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto