Inför Västerås-Leksand: Formstarka västmanlänningar tar emot tilltufsade dalmasar

Sist i ABB Arena hade Mikael Backlund (höger) stor show i sin debut mot Leksand. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Det är dags för den tredje raka hemmamatchen och denna gång är det klassiska Leksand som står för besöket. VIK kommer från en storvinst medan Leksand kommer från en brakförlust. Men alla vet att när dessa lag möts så spelare tidigare resultat ingen större roll.

Leksand

Leksand är ett av de lagen i Hockeyallsvenskan som valt att inte satsa på några NHL-spelare. Med tanke på den ekonomiska situationen klubben är i så kanske det är smartast så. Leksands trupp är inte i något stort behov av förstärkningar, då den innehåller spelare som ska och som vi vet kan prestera på hög nivå.

Dock finns det saker som till och med har gett dalmasarna problem. Lag med NHL-förstärkningar har betytt problem för Leksand. På de fem senaste matcherna så har det blivit tre förluster och i de lagen som dalmasarna har förlorat mot har det funnits NHL-spelare. Antingen är laget i en svacka eller så är det motståndarlagens nordamerikanska stjärnor som är problemet.

Ser man till tabellen ser laget inte ut att ha några större problem. Leksand innehar fortfarande förstaplatsen även om det bara är på målskillnad. En vinst i tisdagens möte mot VIK är ett måste för att serieledningen ska stanna i Leksand.

Som sagt kommer Dalalaget från en dunderförlust mot tabellnian Djurgården. Leksand förlorade matchen på Hovet med hela 6-2 och det är deras största förlust för säsongen. IngA förändringar har bekräftats från klubben som tar i vanlig ordningen ut sin laguppställning på matchdagen. En sak är säker och det är att Gabriel Karlsson inte kommer spela.

Västerås

Matchen mot Leksand blir lite utav en sexpoängsmatch. VIK har två poäng ner till jagande Södertälje samt två poäng upp till Karlskoga och framförallt Leksand. I lördags kom ett riktigt styrkebesked från VIK då man lyckades vinna toppmötet mot Karlskoga med förkrossande 5-1. Ett glädjebesked att ineffektiviteten som fanns i Malmömatchen var borta.

Har vi någonson haft ett bättre målvaktsspel runt de fantastiska 94 % Lasse ligger kring? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Under dagen har Jimmy Gerdin, bloggare på VIK.se, meddelat en del förändringar i VIK lägret. Tre spelare har blivit utlånade. Det är Kevin Weiskog, Fredrik Winge och Robin Nilsson som ska få spendera lite tid i division 1. Lagen dessa spelare blivit utlånade till är Surahammar respektive Kallinge (Nilsson).

Det har även skett förändringar i matchtruppen. Marcus Eriksson blir kedjekamrat med Victor Backman och Kenneth Berquist. Publikfavoriten Viktor Mårtensson tar plats i fjärdekedjan med Marcus Jonsson och Marcus Söderkvist. Det här leder till att Jonte Berg och Markus Kinisjärvi inte kommer spela matchen mot Leksand.

Sist VIK och Leksand möttes var då Mikael Backlund gjorde en storstilad comeback i VIK-tröjan. Om det blir en lika lysande insats denna gång visar sig. Dock är en sak säker och det är att det kommer bli som det alltid blir mot Leksand en intensiv kamp om de tre poängen.

Radiosändning: 

Tisdagens match direktsänds i sin helhet på webben www.sverigesradio.se/vastmanland och i mobilen via applikationen SR Play.

Sändningen börjar 18.55 och kommentator är Johan Bengts.