Inför Västerås-Malmö: Sexpoängsmatch=Måstematch

Inom idrottens värld pratar man om mentala målbilder. Här är en då jubel utbryter efter mål mot just Malmö

Efter straffsegern borta mot Troja Ljungby klättrade VIK återigen över kvalseriestrecket. Det skiljer dock endast en poäng ned till jagande Malmö som gästar ABB arena för en så kallad ”sexpoängsmatch”, kommer gulsvart klara av att hålla undan är frågan vi ställer oss.  

Malmö:

Jämfört med tidigare säsonger gör Malmö en sensationssäsong. Laget har från start varit med uppe i toppen och aldrig riktigt släppt på farten. En suck av lättnad har svept över hela Sverige från Malmösupportrarna. Efter alla år fyllda med kalabalik har Malmö hittat harmoni i skutan.

Här är några saker som talar för Malmö inför matchen:

–          Malmö har seriens vassaste powerplay som avgjort flera matcher, bland annat senast rödhökarna mötte Västerås.

–          Utöver effektiviteten i numerärt överläge så är Malmö också ruggigt effektiva generellt. Malmö rankas som det näst mest effektiva laget i serien.

–          Det finns stora poängkungar i Malmö i bland andra Joey Tenute och Björn Svensson. Båda är högt rankade i poängligan och snittar runt en poäng per match. Dessa spelare laverar alltså kontinuerligt och är ofta den avgörande faktorn mellan vinst och förlust.

–          Malmö kommer från en positiv trend med tre raka segrar i ryggen. Senast besegrades Södertälje med sex mål mot tre.

–          Sist men inte minst har man en stabil målvakt. Pontus Sjögren är en klippa längst bak som Malmö känner sig trygga med att luta sig mot. Som lag släpper Malmö in strax över två mål per match.

Västerås:

VIK lyckades vinna nere i Ljungby efter två mål från snipern Jeremy Williams, viktigt för hans del att leverara när laget inte göra någon lysande insats. Även om det såg blekt ut mot Troja så finns det hopp.

Här är några punkter som tala för Västerås inför matchen:

–          På de fem senaste matcherna har VIK inte slutat poänglösa. Minst en poäng har tagits i de matcherna.

–          VIK har seriens kanske bästa defensiv då man, i runda slängar, endast släpper in 1,5 mål per match. Backar och forwards står för ett jättejobb genom  att täcka mycket skott och ha en förståelse för vikten av att hårt hemjobb.

–          Även om målvakten hör till defensiven så får Jonas Fransson en egen punkt. Andra lag har poängmakare som avgör matcher, VIK har Jonas Fransson som många gånger varit skillnaden mellan vinst och förlust.

–          Det finns en stor bredd i VIKs trupp som gör att konkurrensen är tuff vilket i sin tur leder till att spelare blir tvungna att jobba hårdare på att utveckals för att i sin tur ta en plats i truppen. Detta höjer kvalitén på spelarna i allmänhet.

–          Även om de inte sticker ut genom att göra poäng varje match så finns det spelare som kan avgöra matcher i VIK. Fredrik Johansson, Jeremy Williams och Tony Romano är bara några exempel. Det finns ingen specifik men det finns många.

–          Den sista och kanske skönaste punkten för alla VIK supportrar. Malmö har, historiskt sett, väldigt svårt att vinna i ABB arena. VIK har till och med vunnit över Malmö med ett juniorbetonat lag under Mats Waltins tid. Med den vetskapen i ryggen kan man lite lugnare ta sig ned till arenan.

3 svar

  1. Joel skriver:

    BJ. Malmö har ju har seriens bästa lag på papperet dom senaste tio säsongerna så skulle tro att det är det som centralen syftar på. 🙂

  2. BJ skriver:

    Sensationssäong? Antyder att det är överraskande, vilket det inte är överhuvudtaget. Malmö har förmodligen seriens bästa trupp på pappret.

  3. Håkan skriver:

    Med ärliga rejäla tag, en lika bra domarinsats som mot Karlskrona och följdaktligen inte så många onödiga skitutvisningar så kommer det alltså gå vägen.