Snudd på mirakelvändning av VIK mot starkt Malmö

Jubel mot Malmö till slut. Williams & Mitell har gjort 13 poäng tillsammans senaste fem matcherna och Helmersson backar upp… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

När hämtade VIK upp ett 0-3 senast? Det var den stora snackisen på läktarplats efter den första perioden mot Malmö. Detta efter att VIK trots en mycket stark inledning de första fem minuterna hamnat i en 0-3-brygga mot ett mycket bra och rappt Malmö.

MIF inledde annars skakigt och VIK stressade bortalagets backar till flertalet uppspelsmissar inledningsvis. VIK skapade fyra heta lägen innan MIF nätade på sin första egentliga chans sedan Hetta rundat Frisk. Ovanligt att se Frisk bli stekt i egen zon på det sättet men samtidigt hade MIF bra fart i afton.

Sedan tappade först Williams fotfästet i egen zon och därefter tappade Mitell pucken och MIF genom fina avslut av Jadeland och Hetta utökade till 0-3 efter första. VIK tappade allt mer under perioden och MIF växte i takt med målen.

Lindh var riktigt stark i sin 500:e match och gratulerades av VIK:s ordförande Johan Fägerblad. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Efter en säsong med mycket få backmål gjorde VIK ofattbara två mål inom andra periodens första 43 sekunder. Först var det Mitell och sedan avlossade Bengtsson ett mycket snabbt och fint skott och VIK var hastigt och lustigt tillbaka i matchen.

Men MIF är ett mycket bra lag denna säsong och pågarna föreföll inte speciellt skakade utan fortsatte ganska bra under perioden. 2-3 höll sig perioden ut.

Sedan var åter domaren i fokus då det trots hemmaplan kom en skur med tveksamma gulsvarta utvisningar. I en olycklig situation föll skicklige backen Björn Karlsson in i sargen och hamnade på röntgen och enligt MrMadhawk.se. Malmös redan sargade försvar fick sedan slita hårt och Moraförvärvet Tobias Ericsson fick gå ner som back.

Mot seriens bästa lag i power play håller det såklart inte att spela för mycket i box play. Björn Svensson kunde utöka till 2-4 efter 42.49 efter en fin pass av spelgeniet Tenute. Åter gick det för fort för VIK:s försvar.

Caputi slet och fick äntligen in pucken efter 18 mållösa matcher… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

VIK vägrade dock ge sig i denna underliga match och efter en lång serie matcher där VIK absolut inte haft flyt med domsluten fick man äntligen det då VIK skulle kompenseras. Först prickade Mitell in sitt tredje mål på två matcher fram till 3-4 efter 47.23 efter bra samspel med Helmersson.

Sedan kom 4-4 i power play inforcerat av Caputi med drygt tre minuter kvar. Power playet skapades av hemmatryck mot domaren då Söderkvist fallit lättvindigt. Visst skulle VIK-fansen blivit vansinniga om det drabbat men samtidigt förstår man VIK-spelarnas frustration då motståndare i tidigare matcher filmat till sig poäng regelbundet.

Williams, nu nia i poängligan, visade åter sanslös precision vid straffarna och Malmös decimerade backsida ledda av Björk och Jens Olsson fick slita hårt. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

I förlängningen var MIF vassast men Romano serverade Mitell ett kalasläge till hattrick, vilket kan ha varit övertidens hetaste chans. Under straffarna bjöd åter Romano och särskilt Williams på delikatesser och VIK vann och fullbordade den mäktiga vändningen.

Sammanfattning

VIK har nu vunnit fem av sex straffläggningar denna säsong. Det är ett skarpt trendbrott mot tidigare säsonger. Senast undertecknad för något år sedan räknade hade VIK sedan man startade med straffar vunnit 12 av 45.

Och att man vinner straffläggningar beror ju inte på att Romano, Williams, Caputi och Fransson har en massa matjord som ger tur i fickorna. Det handlar om en väldigt hög skicklighetsnivå. Kopplat till själva matcherna är VIK:s största utmaning att se till att dessa kvalitetsskyttar kommer till många fler avslut under andra halvan av säsongen.

Williams är väldigt het just nu med åtta poäng (5+3) på de senaste fem matcherna. Intressant också är att Caputi gjorde sitt första mål på hela 18 matcher (0+8), väldigt lägligt. Mitell har också varit framåt med 4+1 de senaste fem matcherna.

Sandberg är en energisk och tekningsstark center. Om han kan stanna året ut kanske VIK kan försöka värva någon riktigt spelskicklig back istället, förutsatt att man tror att Marklund kan ta ett kliv till som Williams center. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Bromé gjorde en ny fantastisk match och 19-åringen känns som en av de snabbaste puckvinnarna som faktiskt skådats i laget på många herrarns år. Det är makalöst att se vilket energi och fart Bromé har tillsammans med Freddan Johansson.

Dock skulle den kedjan behöva en vassare tredjelänk än en snabbt hockeyåldrandes Bergquist. Varför inte ta hem Svedlund istället? Svedlund har fina 20 poäng (9+11) på 22 matcher för Sundsvall i ettan och ligger stark elva i hela Norrettans poängliga med fina +16.

Malmö är det klart bästa laget undertecknad skådat denna säsong. De är stora, starka, snabba och fyndiga – en kombo mycket svår att försvara sig mot. Detta starka MIF ställde en tuff fråga till VIK ikväll. Och VIK tvingades till en sällan skådad kämpainsats för att svara.

Västerås tre stjärnor:

1. Mathias Bromé – Fortfarande poänglös, ofattbart nog. Men vilken oerhörd fart kombinerat med puckvinnande egenskaper! En fröjd att skåda. Lite mer muskler och rutin så har VIK en allsvensk stjärna här snart.

2. Andreas Lindh – Desto tuffare motstånd, desto bätte Lindh. Firade 500 matcher med bravur. Är äntligen på väg till fjolårets storform.

3. Jeremy Williams – Blandar och ger lite. Men tre poäng inklusive en ljuvligt ”inlekt” avgörande straff är såklart värt en stjärnpoäng.

3 svar

 1. Robban skriver:

  Ja ni är så förbannat grymma, ni slår vik.se, är in här minst varannan dag och läser allt ni skriver. Sug åt er!

  Vikare från Östersund!

 2. Danne skriver:

  Tack Agge. Roligt att du är inne och läser!

 3. Agge skriver:

  Hej alla glada vik-are
  vilken bra tillställning det
  blev till slut.
  Centralen! ni är så duktiga alla,
  från skrivare till fotografen.