Inför Västervik med 17-årige målvaktstalangen Johan Ström som redan gjort avtryck i J20 och märklig ”debut” mot AIK: ”Strävar mot A-laget”

Johan Ström blir en nyckelspelare från start i J20 kommande säsong. FOTO: NATHALIE ANDERSSON

 

Senast hemma mot AIK fick målvaktstalangen Johan Ström göra en av de märkligaste ”debuterna” i VIK någonsin. Detta sedan Emil Kruse insjuknade och 17-åringen fick helt enkelt byta från åskådare till andremålvakt under den första periodpausen.

Johan är en av relativt få ljusglimtar i VIK:s J20 denna säsong. Detta trots att Johan spelar mot många spelare som är två år äldre. Västeråssonen är en av få 17-åringar som fått stå mycket i J20. Detta dessutom med bra siffror med tanke på att VIK är ett bottenlag: 90,7 i räddningsprocent och 3,04 insläppta/match efter 16 framträdanden.

Om Emil Kruse är sjuk även på lördagen är det möjligt att Johan åker med laget de 26 milen ner till Västervik (matchstart 18.00 på lördagskvällen).

– Säsongen ser väldigt bra ut hittills för mig personligen, säger Johan till bloggen. Jag inledde med att spela i J18. Försäsongen började bra och vi vann flera matcher. När serien inleddes spelade jag till en början matcher med J18. Som lag spelade vi väldigt bra, även om resultaten ibland gick emot oss.

Johan Ström.

– Det var när Theo (Rooseboom de Vries) skadade sig i fotleden som jag började träna alltmer med J20. Det var under en hemmamatch mot Skellefteå som jag fick debutera i J20 för första gången. Vi låg då under med 0-4. Det var lite nervöst till en början men jag kände att jag inte hade något att förlora, så det var bara att köra på.

– Vi lyckades vända matchen till 4-4, men förlorade till slut på straffar. Sedan dess har jag fått fortsatt förtroende från tränarna i J20. För mig känns det väldigt kul och det har gett mig stort självförtroende.

– Det hade varit en intensiv period, men samtidigt har det varit väldigt nyttigt för mig. Det har varit många träningar och många matcher eftersom jag spelat både med J18 och J20. Det är också något man måste lära sig hantera inför framtiden eftersom det är så vardagen ser ut om man spelar på en hög nivå.

Hur var fjolårssäsongen?

– Under förra säsongen spelade jag i VIK J18. Det är inte förrän den här säsongen som jag fått chansen att spela i J20. Förra säsongen gick väldigt bra för mig, speciellt med tanke på att det var mitt första år som junior. Även om det inte gick så bra för laget utvecklades jag på en personlig nivå. Jag fick mycket speltid och utvecklades mycket som målvakt.

FOTO: NATHALIE ANDERSSON

Hur beskriver du dig själv som målvakt?

– Som målvakt är jag väldigt lugn och trygg i mig själv. Mina främsta styrkor är att jag har bra spelförståelse, samtidigt som jag kan använda mig av min storlek (193 cm) på ett bra sätt.

– Jag upplever att jag har bra tajming och hamnar rätt i position. Det som jag vill jobba mer med är min klubbteknik eftersom det har blivit en viktig del av spelet. Som målvakt kan man fungera som en sjätte utspelare och starta snabba uppspel för att få till snabba spelvändningar. Där kan jag utvecklas.

Hur har dialogen sett ut med VIK-ledningen för A-laget?

– Jag har inte haft så mycket dialog med någon av dem. Däremot har jag en bra kontakt med Patrik Sjöström, som är målvaktstränare för J18, J20 och A-laget.

Vad är din målsättning?

– Mitt mål här och nu är att fortsätta spela mitt spel och försöka vara konsekvent i det jag gör och hålla det stabilt över en längre period. Jag vill kunna etablera mig i J20 och fortsätta få mycket speltid där. På lång sikt strävar jag mot att fortsätta utvecklas för att kunna spela i A-laget, säger Johan avslutningsvis.

***

Mot Västervik blir det viktigaste att få igång power play igen. Trots sex raka segrar har VIK under dessa matcher bara gjort fyra mål på 23 PP (17 %). Den trenden måste vändas.

Västervik vann imponerande nog borta mot Modo senast med 4-1 efter att Victor Öhman hade en otrolig kväll med fyra mål. Annars är Västervik svårbedömda med två segrar på de tre senaste, men har samtidigt förlorat fyra av de sex senaste.

Senast i Västervik brände VIK en 2-0-ledning och man föll med 3-2 till slut. Totalt sett har VIK dock vunnit fyra av sju matcher i Västervik sedan 2016.