Ökat sillysnack i buskarna & hur ska power play bli mer som då Lukas Zetterberg sköt VIK till ligaledande 27 % förra säsongen?

Jerome Leduc skulle kanske må bättre av att byta PP-enhet? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Innan Lukas Zetterberg gjorde comeback efter svängen i Brynäs hade VIK bara gjort elva PP-mål på 65 försök (svaga 16,9 %).

Sedan Zäta Jr. anslöt har VIK lyft sig och har gjort sju PP-mål på 33 försök, vilket motsvarar 21,1 % under de nio matcher Lukas deltagit. Visst är det bra och en positiv trend. Men det måste faktiskt bli bättre om VIK ska blanda sig i topp-2 på allvar.

Säsongen 18/19 hade VIK 26,7 % och det är dessa siffror topplagen Timrå, Björklöven och Karlskoga ligger runt nu. Och just nu har dessa en klar fördel då de är långt före alla andra i den här så viktiga spelformen, även VIK med Lukas Zetterberg.

Mot AIK senast skulle VIK tagit tre poäng, istället för två, om PP hade funkat. Inte ett riktigt PP-mål på tio minuter alltså mot bottenlaget.

På de senaste sex matcherna har VIK, trots Lukas närvaro, bara gjort fyra mål på 23 försök (17,4 %). Så på sistone har alltså PP börjat gå tillbaka…

***

Tittar vi på själva spelet i PP blir det lätt stillastående och förutsägbart. Väldigt få platsväxlingar och direktpassningar sker. Spelare vill gärna hålla i pucken och stå och vänta på öppningar som sällan kommer av sig själva.

Har talat med folk som spelat mot VIK under säsongen, för en lite unik inside:

”Tror Zätas PP-produktion skulle bli bättre om Jimmie Jansson lirade point på blå. För nu blir passen Leduc-Zäta så uppenbar. En leftare kan ju hota mer på skott eftersom han på pass från Öhrn kommer med bladet inåt. Då skulle Zäta få en pass som ingen ”tjuvat” på eftersom den passen blir 5-6 meter längre för Leduc att slå än en leftare i lite fart. Förvisso gjorde ju Zäta många mål med Liwing som point 18/19, och han är rightare, men Leduc och Liwing är inte samma spelare.

Leduc, som tidigare framgångsrikt styrde PP, blir säkert lite ”störd” också då han säkerligen fått direktiv om att skotten ska tas genom Zäta. Även Öhrn söker ju bara pass dit nu, även om Öhrn har förmågan att slå förstklassiga pass behövs mer variation. Jag gillade sättet VIK spelade PP tidigare med Öhrn på vänster, men Zäta är ju mer en direktskjutare än en som kommer in med handledsskott från höger.”

***

Så frågan är om inte det vore bäst för alla parter om Jimmie Jansson och Jerome Leduc bytte PP-enhet?

***

Det viskas hit och dit från bra håll om att VIK laddar för att kunna värva. Om vi exempelvis talar om Mikael Frycklund fick han dock byta om för Linköping i kvällens match mot Skellefteå…

1 svar

  1. Christoffer skriver:

    En annan nyckel kan vara att den som spelar i Östmans gamla position behöver slå diagonalaren till Z betydligt oftare som Östman gjorde. Även om det inte blir så många mål så så skapar det tid till Leduc de gånger han får pucken istället. Det kan till och med vara värt att försöka med det lite mer även om man slår bort pucken, allt för att få motståndarna att behöva fokusera på fler saker.

    Tror det är väldigt långt bort att byta Leduc då han lägger de mest välplacerade passningarna på bladen i hela laget. Men något måste göras.