Marcus Bergman övertidshjälte mot AIK men målvaktsdribbel och långsamt PP gjorde att VIK sannolikt tappade poäng mot jumbon

Oj vad vi längtar till action och en vass center som kan släppa lös kraften i Marcus Bergman. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås vann med 4-3 efter sudden mot jumbon AIK på onsdagskvällen i ABB Arena. I en något märklig match fick Marcus Bergman bli hjälte med ett fint skott i farten från kanten efter 64.33.

Av någon anledning valde VIK-ledningen att bänka stekhete förstemålvakten Jesper Myrenberg för andra raka matchen. En misstänkt coachmiss som kan ha kostat en poäng.

Det var inledningsvis två målvakter som släppte flera returer i Emil Kruse och AIK:s nya KHL-meriterade men rinkrostige Mika Järvinen. Dock skulle finländaren växa in i matchen.

Hertzberg rakade in en retur redan efter 17 sekunder. Sedan var inte Younan och Leduc vakna på Johan Larssons fina långpass och storskytten John Henrion satte 1-1 tio sekunder senare på ett friläge.

Jesper Johansson satte 2-1 på en ny retur (räknades som PP-mål) men var inte ett ”riktigt” sådant. Sedan släppte Kruse en av många returer och 2-2 för skicklige Kim Tallberg, efter att Daniel Öhrn missade i markeringen och tappade bort Tallbergs klubba.

VIK hade nog gått i fällan och underskattade AIK. Samtidigt blev det enormt energitapp då bästa målvakten av någon anledning åter var bänkad och AIK fick något billigt 2-2-målet.

Lunsjö fixade ett PP och Lukas Zetterberg rånades på ett mål av Järvinen, som i en sidledsförflyttning visade varför han stått mycket i finska toppligan och även lite i landslaget.

Kruse ska ha känt sig risig och blev utbytt i första periodpausen. Man fick byta om juniorlagets succéman Johan Ström i pausen. Jesper Myrenberg in mellan stolparna.

VIK skruvade upp tempot i andra och AIK kändes redan trötta. Källström satte en projektil från blå efter 25.59 och #23 stoppade även en bra AIK-kontring i andra.  AIK hade inte mycket då VIK dominerande bitvis i andra.

Men bara en skör 3-2-ledning efter 40 minuter och vi visste alla VIK behövde göra ett mål till för att vara lite mer säkra på tre poäng. I början på tredje fixade fjärdekedjan ett PP. Isac Skedung hade sedan öppet mål men centern fick inte träff på pucken.

Jesper Myrenberg hade haft en jobbig dag då han först inte togs ut till JVM och sedan bänkades trots storform. Myrenberg kändes inte lika het, av kanske förklarliga skäl, och släppte ett långskott av Johan Porsberger fram till 3-3 efter 46.15.

William Wikman fixade ett nytt PP till VIK, men spelet i 5-mot-4 var för långsamt och förutsägbart. VIK tog således inte chansen att ta hem tre poäng trots allt. Istället blev Marcus Bergman övertidshjälte med ett patenterat skott i skäret efter en bra åkning från kanten.

SAMMANFATTNING

VIK-ledningen får verkligen analysera avvikelsen till varför man valde att peta en stekhet Myrenberg från start. Det verkade störa Myrenberg som när han kom in faktiskt släppte lika många returer som Kruse brukar göra, plus softisen från Porsberger.

Att Kruse enligt uppgift var krasslig gör beslutet ännu märkligare. Helt klart är i alla fall att Myrenberg med eftertryck tagit förstespaden nu. VIK spelade mycket lugnare i andra sedan Myrenberg kommit in.

Det var glädjande att Marcus Bergman fick avgöra och förhoppningsvis kan det ge självförtroendet en rejäl boost nu framöver. Bergman avgjorde även mot AIK förra säsongen på hemmaplan. Erik de la Rose fortsatt vass och en helt ny spelare och vinner mycket puckdueller numera.

Annars har inte PP riktigt lyft som man kunnat önska sedan Lukas Zetterberg kom in. I afton fick VIK spela hela tio minuter i PP (!) utan att göra mål (Jesper Johanssons mål räknar vi inte som PP-mål). Lukas kommer i för få bra lägen och det är knappt några platsväxlingar alls. Det blir stillastående och förutsägbart.

När Kelsey Tessiers PP-enhet är inne vill inte kanadensaren skjuta från vänsterkanten med sin högerfattning, av någon anledning. Ett bättre PP hade gjort att VIK lätt kunnat vinna med 6-3 denna kväll. Kanske dags att testa formstarke och högerfattade De la Rose i PP igen – med order att skjuta direktskott?

Kedjan med Zäta – Öhrn – Bergman får inte till så långa anfall såsom en topp-2-kedja bör. Frågan är vad som bästa vägen framåt är där.

Dock glädjande att breddproduktion räddade poäng då Källström hade 1+1 och Jesper Johansson nätade efter ett bra skott av Anton Eriksson.

Kvällens största troliga lärdom: Från och med nu måste nog VIK våga spela Myrenberg mycket för att fortsatt kunna hota topp-2-lagen…

PUCKLIGAN

5 Erik de la Rose

4 Marcus Bergman

3 Kelsey Tessier

2 Jesper Johansson

1 Kenny Källström

3 Responses

 1. VIKKS skriver:

  Bra analyser som vanligt av dig Micke, dock håller jag inte alls med dig om 3-3 pucken, definitivt ingen softis och väldigt bra placerat, tycker man ska hylla skytten i det läget och inte skylla på Myrenberg.

 2. Christoffer skriver:

  Både jag och många med mig håller nog med om att Myrenberg är förstemålvakt och borde få stå men jag tror delvis du har förklaringen i ditt egna referat. Han hade fått ett negativt besked om J-VM samma dag och kanske inte var på topp.

  Samtidigt tror jag Pannan såg en chans att låta Kruses självförtroende få ytterligare en boost eftersom AIK anses vara seriens lättaste motstånd just nu. Vi vann mot Tingsryd å Kruse hade väll 95%? då och ingen klagade efter den machen. Vik sköt faktiskt nästan 50 skott och borde gjort fler än 3 mål.

  I övrigt håller jag med om att förstekeepern är solklar just nu, men tror också att båda behöver hållas igång.

 3. Martin skriver:

  Farten och passningsspelet sitter bättre i uppbyggnaden.

  Men PP. Den där överbehandlingen av puck som kostar 1.5sek och drar ner tempot. 3st två-meters passningar är bättre än 1 lång puck behandling. Sedan tycker jag man måste hota mer. Jimmy gör det och sätter ofta andra i bättre lägen. Hota med skott och pass från varje position!