VIK tog sjunde raka i Västervik på sin förmodade lägstanivå efter svajig domarinsats och mer flipperspel än ishockey

 

VIK tog den sjunde raka segern via 6-4 efter en rörig match i Västervik på lördagskvällen. Varken nivån på domarna eller spelet var speciellt hög denna afton. Men starkt då VIK vände 1-3 till seger 6-4.

Det var undermåligt passningsspel och svag puckkontroll från bägge lagen i första perioden. Passningar rann konstant av eller studsade bort från bladen. Således ingen bra reklam för HA. VIK gjorde dock en okey bortaperiod men saknade kreativitet och sköt mest från distans.

VIK fick två raka PP inledningsvis av första perioden, något som skulle visa sig påverka domarna resten av matchen i en trist och klassisk kompensationsdans åt båda håll.

Skotten var emellertid hela 6-16 efter första. Fredrik Johansson hade en bra chans och Benker gav Hertzberg en god möjlighet. Skedung och Wikman hade bra chanser då andra PP-enheten var mer rörlig och rapp än den första enheten. Öhrn och Hertzberg slarvade lite för mycket i PP.

Skulle det bli bättre passningsspel och allmän kontroll i andra? Svar: Nja.

Lite märkligt att bara för att VIK råkade få två raka PP i första så skulle Västervik till synes kompenseras i 40 minuter efter det. Ty i början av andra blundade domarna då exempelvis Öhman slog omkull Wikman efter ett pucktapp, istället fick VIK fyra raka (!) utvisningar.

I efterdyningarna av ett PP vände hyperskicklige playmakern Rob Bordson totalt bort De la Rose som slog på en märklig bandysväng ända bort till Öland. Sedan visade Bordson utsökta händer då han frös alla Gulsvarta till is och kanadensaren kunde på något sätt retfullt enkelt lägga in 1-0 på backhand efter 21.10. Bara riktiga klasspelare får sådant där att se så enkelt ut.

Dock kontrade VIK direkt då Tessier gav Benker öppet mål endast 14 sekunder senare. Det såg ut som en blindpass av Tessier, eller har Frederictonsonen ögon i nacken?

Sedan svajade det till i VIK:s försvarsspelet då Bergman hämtade sin tappade klubba bakom mål, och Öhrn var i andra hörnet då Folin blev helt sopren mitt i slottet och 2-1 efter 22.05.

Sedan drog Benker på sig en tripping i anfallszon. Wikman fälldes senare av Öhman, som ovan nämnt, och VIK surnade till och drog på sig en misconduct. I spel 5-mot-3 styrde Bordson på något sätt in 3-1 efter 26.34.

Sedan var det äntligen dags för VIK att visa klass. Detta då Jimmie Jansson från hörnet hittade Bergman med en utsökt instickspass. VIK-forwarden visade sin målfarlighet med sin 3-2-projektil efter 32.56.

Lunsjö slog sedan en bra pass mitt in framför Marmenlind till Skedung, som sedan lyckades valla in 3-3 efter 34.16. Mot slutet av andra perioden började VIK spela väldigt bra och man tryckte på för att göra nästa mål. I anfallszon åkte Bergman dock på en tveksam interference.

Energikedjan med Lunsjö, Skedung och Wikman rörde om en del i Västerviks zon genom matchen. Och efter 43.25 blev det för mycket för Västerviks backar då Lunsjö hittade in med 3-4-pucken mellan Marmenlinds benskydd.

Sedan gav Wernblom Wikman en rejäl lufttur efter att han stannat in och oväntat böjt sig ner, och VIK:aren tappade koncepten och crosscheckade retstickan tillbaka. I efterföljande PP lyckades Nowick mycket skickligt att totalt vända bort både Anthon Eriksson och Younan via en mittzonsrusch fram till 4-4 efter 49.31.

Brendan Burlon lade sedan sin hand på Bergmans skuldra och VIK fick ett nytt PP. Efter föredömligt enkelt och snabbt PP, där Tessier skickade en pass till Jansson som snabbt sköt och Skedung visade bra nätnärvaro, kunde VIK räkna hem 4-5 efter 51.03. Ett efterlängtat PP-mål.

Sedan spelade VIK väldigt bra och Tessierkedjan var nära att utöka ledningen. De la Rose och Öhrn dukade också upp för en bra Bergmanchans från kanten. Bra att VIK försökte näta istället för att sätta sig i Myrenbergs knä och bara försvara sin ledning.

Matchen avslutades med att Leduc åkte på en oklar utvisning bakom egen kasse, såg ut som en misstänkt tripping men blev en holding. Myrenberg fick då kliva fram och lyfte sitt spel då det behövdes i slutet. Jesper Johansson satte 4-6 i tom kasse efter en bra tekning av Tessier.

SAMMANFATTNING

Många tycker kanske att domarna generellt sett blivit sämre. Denna blogg håller faktiskt inte med. Nuförtiden är det mindre agendadrivna domare och kompensationsdömande. Det var faktiskt mer sådant för tio år sedan, då var det mer givet att hemmalaget skulle få en massa PP mer eller mindre gratis.

Men i afton var det tillbaka till att domarna hela tiden försökte kompensera olika beslut. Att VIK fick två raka PP i början på matchen gjorde att domarna verkade tappa det. Hoppas man kan fylla på med mer nytt blod i domarkåren och att denna insats granskas av förbundet. Konstigt att vissa verkar få vara kvar så länge…

Myrenberg kändes inte jättehet i 50 minuter efter den märkliga petningen mot AIK senast. Dock klev 19-åringen fram ordentligt sista tio när det behövdes som mest.

Två spelare som imponerar varje match med sin beslutsamhet är Lunsjö och Jesper Johansson. De vet vad de ska göra på isen och spelar för att optimera sina styrkor på ett målmedvetet sätt. Fler skulle behöva spela enklare och mer på instinkt som dessa två gör.

Starkt annars att VIK kunde vinna på sin lägstanivå. Det räckte med några spurter i slutet av perioderna för att ta hem alla tre poäng till Västerås. Jimmie Janssons assist vid 3-2-målet visar hur backens spelsinne har utvecklats, förra säsongen hittade inte Jansson den passningen.

Dock tråkigt att första PP-enheten med Leduc, Zetterberg, Öhrn, Bergman och Benker fortsatt inte funkar. Det känns krystat där och spelarna verkar tänka för mycket istället för att spela snabbt och på instinkt.

Det matchvinnande målet i PP tillkom tack vare snabbt och enkelt spel av den andra enheten ledda av Tessier. Allt handlar om att få ihop ett antal snabba och precisa pass för att luckra upp boxen.

Särskilt måste nog Daniel Öhrn förenkla sitt centerspel. Konkurrensen på centersidan är faktiskt ganska hård trots allt då Fredrik Johansson gjorde en ny bra match som fjärdecenter, men fick ändå bara spela 11.38. Sällan har kaptenen stått så periferin…

Tessier har växt ut till en klok och viktig center som Paananen häller istid på i alla spelformer. I afton fick kanadensaren spela hela 20.04, oerhört mycket för en forward. Välförtjänt då Tessier skapar och gör många smarta saker i en Allsvenska som annars är fylld av ganska många spelare som nästan bara kan jobba och åka skridskor.

Öhrn har samma skicklighetsnivå som Tessier och borde kunna anamma ”det enkla” centerspelet på samma sätt som kanadensaren. Annars kommer nog Öhrn få bli utflyttad på en kant om Patrik Zetterberg hittar en mer naturlig toppcenter.

Undrar förresten om Patrik Zetterberg kan köpa loss Västerviks elegante toppcenter Rob Bordson? Vore kanske inte fel? Eller har Västervik ekonomin i balans?

Calle Ehrnberg utgick efter bara fyra byten av okänd anledning. Isac Skedung noterades för tre poäng och kanske kan poängproduktionen lossna nu som vid den här tidpunkten under förra säsongen?

Sju raka segrar är hursomhelst väldigt imponerande. VIK fortsätta grilla lagen ovanför…

PUCKLIGAN

5 Kelsey Tessier

4 Isac Skedung

3 Alexander Lunsjö

2 Sebastian Benker

1 Jimmie Jansson

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1575753417
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:421:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:19:"1203423174265839621";s:7:"postURL";s:60:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/1203423174265839621";s:5:"pDate";s:19:"2019-12-07 21:16:58";}}";

6 Kommentarer

 1. Mathias

  Jag vill se Freddan i PP1 istället för Öhrn. Freddan har mer smartness i sitt offensiva spel än vad #63 har.

 2. Jan Malmberg

  Tessier måste vara bästa tekaren i VIK. Alltid stor chans att han vinner tek.🏒Man borde alltid sätta in honom i slutet av matcherna som tekare om VIK leder med ett mål! Fattar inte heller målvakts bytet mot AIK, varför byta ut en vinnande målis. Smartare borde vara att byta vid förlust. Passning till Paananen👉🏒

  1. Peter Lundqvist

   Tycker precis tvärtom, för en målvakts självförtroende så finns inget sämre än att bli utbytt nästkommande match efter en sämre insats. Så har VIK gjort i alla tider vilket har gjort målisarna osäkra då de vet att man måste ”rädda allt” annars utbytt. Byt när målvakten gjort en kanonmatch.
   / Casperius

 3. Christoffer Franzén

  Om inte minnet sviker, var det Ehrnberg som fick en smäll mot knät/benet i en närkamp vid sargen precis vid bortastå. Vi stod väl placerade och såg det tydligt. Han haltade tydligt direkt efter smällen.

 4. Bozo

  Helt annat djup i Tessiers spel numera. Det hände något i matchen han först var petad i och sen fick spela massa olika centerroller när FJ och Kallin skade sig i den matchen. Men såg tydligt att polletten föll ner då vad hockeyallsvenskan handlar om. När han fick agera i annan roll så kunde han se saker utifrån nytt perspektiv.

 5. PatrikH

  Tack Mikael för en bra analys av matchen. Huvudproblemet men även styrkan hos VIK är antingen brist på kreativitet och snabbhet eller tillgång på kreativitet och snabbhet. PP1 uppvisar brist på rörlighet, snabba pass och tryck mot kassen, medan vi vid målen ändå visade bra passar till rena mållägen som Jansson till Bergman. VIK har nog ändå byggt en bra lagmoral, kultur att spela för varandra som lag att fokusera framåt som kan bära frukt, trots vissa individuella misstag och svagheter.

Tweets

Christoffer - AvatarJanssoninoChristoffer

@VIKFanCentral Tror att Paananens dagar är räknade. Bara en tidsfråga innan han får kicken. Känns som att detta var droppen.

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

VIK berör verkligen. Många kloka kommentarer på FB, här och under artikeln, 31 st är kanske rekord. Ändå lite impad… https://t.co/xtOu0Fqa7l

SvaraRetweetFavorit
Anton - AvatarAntoendpAnton

@PeGe_gbg @VIKFanCentral Ja precis, lite min poäng. Han hade verkligen bidragit både med poäng och vinnarskalle

SvaraRetweetFavorit
PeGe - AvatarPeGe_gbgPeGe

@Antoendp @VIKFanCentral Känslan blir inte bättre när man ser att Östman producerar i Leksand…hårt slag på många sätt när han lämnade.

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto