Koll på spelarmarknaden efter snack med några bra källor: ”VIK är enligt vissa uppgifter inte nära vad Björklöven, Modo, Timrå, Södertälje, Mora & AIK har i spelarbudget”

Kan VIK få fart i spelarutvecklingen igen? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Det har viskats i buskarna en del om Mikael Frycklund på senaste tiden. Vad bloggen förstått har Västeråssonen ett stort VIK-hjärta så därför hoppas nog vissa extra. Nyligen var Frycklund på läktaren i sex raka matcher.

Men nu fick den 26-årige centertanken spela två raka matcher för Linköping med runt tio minuters istid per match. Frycklund fick dessutom förtroende att lägga en straff mot Malmö senast under lördagen.

Med andra ord är det nog ganska långt borta att Linköping släpper Frycklund just nu, även om Jimmy Andersson är skadad och det lär åter bli tuff för #9 då han kommer tillbaka.

***

Björklöven storsatsar verkligen att landade idag SHL- och landslagsmeriterade högerskytten Olle Liss. På två månader har nu Löven tagit in klasspelare från finska toppligan (Fredric Weigel), två från AHL (Tyler Vesel & Zach Palmquist) och nu Liss.

Varken Leksand eller Oskarshamn är nog inte så sugna att möta Löven i en bäst av sju…

***

Bloggen har talat med några bra källor om spelarmarknaden i allmänhet:

”Extremt tunt för HA:s sportchefer vad det gäller spelare som de flesta har bra koll på, oavsett forward, center eller back. Det finns lite unga spelare att låna från SHL för att bredda truppen. Annars får man ”chansa” med någon import som man inte riktigt har koll på. Sen beror det ju på vilken plånbok du har. Inte så svårt att vara sportchef i exempelvis Löven när du har typ obegränsat med pengar.”

”Ryktena säger att Kenttä fick 8 miljoner extra när säsongen startat. Då hade de typ nästan redan dyrast trupp i HA redan innan enligt vissa. Vissa menar att Löven nog har ungefär dubbel spelarbudget jämfört med VIK just nu. VIK är enligt vissa uppgifter inte i närheten av vad Löven, men inte heller vad Modo, Timrå, Södertälje, Mora och AIK (!) har i spelarbudget.”

”Centermarknaden är väldigt tunn just nu. Ingen anledning att göra något nu, bättre att vänta till efter årsskiftet för att se om det lossnar något på marknaden.”

”Fortfarande finns det en hel del spelare från sommaren där ute, men jag antar att du vid denna tid på året tar en stor risk med dem, varför har de inte fått jobb? Vissa KHL-lag kanske kommer släppa några spelare inom de närmaste dagarna (t.ex. Wojtek Wolski) men de kommer aldrig billigt. Inte mycket där ute annars, för tidigt för dåliga finska eller tyska lag att börja spara pengar och släppa spelare, då de inte riskerar nedflyttning.”

***

Med andra ord verkar Patrik Zetterbergs möjligheter att verkligen förstärka och spetsa laget ganska små just nu. Kanske är det bäst att ha is i magen, även om laget bara har 13 forwards och osäker status på Mattias Kalin efter hjärnskakningen.

Bra att sportchef Zäta verkar vara en man med fötterna på jorden och med is i magen, vilket även en framgångsrik företagsledare sa till undertecknad efter att denne lyssnat på sportchefen nyligen…

14 svar

 1. Kjell jansson skriver:

  Det är en farlig väg att försöka köpa framgång med pengar oavsett bransch , riskerna är ju som vi alla vet stora och det är små marginaler i hockey ! Finns det riskkapital : investerare som i Umeå trakten är beredda att kasta in 10 kanske 15 millar extra så tackar väl inte Löven/Kenttä nej om andra står risken med kapitalet ! Det vore väl spännande om liknande hände här i Västerås !!

 2. Bäckman skriver:

  Det kommer att vara kris-rubriker kring Löven och Timrå efter denna säsong om dem inte lyckas knipa någon av platserna. Löven gör helt rätt i att gå all in nu då man verkligen har chansen.

  Galet vilken boost Kenttä var för föreningen.

 3. Pelle skriver:

  Blir löven det nya AIK?
  Det visar sig på vårkanten.
  Det finns likheter. Många av spelarna är dom samma som vek ner sig när det gällde. Sen kör man på en målvakt. Jönsson blev skadad och har inte kommit igen sen dess.

  Och sen är jag skeptisk till Fagervall. Han har väl aldrig lyckats med något.

  • Bozo skriver:

   Det är många dyra korttidskontrakt med legoknektar. Ska bli intressant att se hur första svackan hanteras.

 4. VIKarn skriver:

  Om jag inte minns helt fel, sa inte Z:a inför säsongen att spelarbudgeten låg i trakterna kring 8-9 millar!?
  Jag tycker vi ska ha lite tålamod vad gäller stödet från stans näringsliv.
  Inte så många år sen som vi låg i topp beträffande lönebudget, på NJ’s tid hade vi väl runt 15-16 millar.
  Efterdyningarna på det när NJ hade fått sparken, så uppdagades ett budgetunderskott på ca 8 millar.
  Som fans och stans näringsliv löste.
  Vi måste ge det nån säsong innan vi kan börja satsa stort igen, jag tycker löven gör helt rätt som satsar.
  Med det sagt, ingen garanti för succé.
  Men fan vad kul det ska bli på onsdag, oavsett resultat.
  Snacka om att vi är under dogs.

 5. Joakim skriver:

  @rob det stämmer bra, de har i ” ordinarie” budget inte budgeterat med topp 8 så går man till slutspel så gör man mest troligt ett bra resultat, särskilt med det ökade publiksnittet som varit.

  De värvningar som gjorts under säsongen kommer från ”extra” pengar som ett antal större partners gått in med i efterhand

 6. Rob skriver:

  Ligger inte löven i ett kontrollår pga ekonomiproblem eller minns jag fel?

  • Bozo skriver:

   I praktiken är väl VIK också i kontrollår. Alla som misslyckats med att klara de ekonomiska kriterierna för serien en säsong får inte göra det igen inom 5 år.
   Vi kommer få se en hel del tvångsdegraderingar och konkurser de närmaste åren med dessa hårdare krav. Kommer bli regel att efter en misslyckad satsning så sker degradering, dessa risker kommer behöva tas för att ha en rimlig möjlighet till att nå SHL. Säg att tre lag rustar under säsongen för att vinna HA. Ett lag gör det och de andra två degraderas. Resterande lag den säsongen spelar endast för att undvika att åka ut, vilket de inte i praktiken kan göra pga av att andra lag degraderas för sin ekonomi (Lex Pantern).

 7. Tomas skriver:

  Jämför man trupperna innan säsongen så känns viks trupp dyrare

 8. Stefan skriver:

  Kanske inte helt sanningsenligt men ändå. Är väl iof inte konstigt att Västerås har lägre budget?? handlar om intresse och intresset för löven är större än för vik….. Almtuna, Tingsryd etc har oxå lägre budget än löven

 9. Kjell Karlsson skriver:

  Men-faktagranskning-jag har mkt god insikt i företagsvärlden i Umeå och sanningen är just att finansiärer/företag står i kö för att betala Kenntäs klassvärvningar.
  Anton Holm nästa? Vi har nämligen allt nu, men ingen sniper. US killarna är bra men otroligt kladdiga, faktiskt.

 10. Olle skriver:

  Jag förstår att det kliar i ögonen på folk när en klubb håvar in spelare efter spelare. Man vet ju själv vad man tyckte tidigare säsonger när ex Leksand pysslade på med dessa saker.

  Nu ska det dock tilläggas att samtliga värvningar under senhösten och vintern (Weigel, Vesel, Palmquist och Liss) finansierats av externa intressenter. Nu när Löven äntligen hittat in på vinnarspåret står företagen på rad för att hjälpa till.

 11. mot SHL skriver:

  Oj, ingen faktagranskning innan publicering av info? Björklövens budget innan Deilert och Hutchings låg på samma nivå som budget 17/18 dvs 9m. Långt ifrån dyrast i serien. Inte och dessutom väldigt nära VIK. Nu har det dock blivit X antal Mille dyrare.

  • Mikael Norén skriver:

   Kul att Löven satsar, sunt för HA! Ovan är alltså som framgår citat m.m., inte någon faktasammanställning. Dock är det från väldigt bra källor som är trovärdiga. Hur man väljer att redovisa lönekostnader är ju lite tycke och smak vad som ingår mm, tex sociala, sign off bonus etc. Så där kan man nog frisera lite som passar.