Inför VIK-Södertälje: Lundbohm är tillbaka

Efter en fin kämparinsats i Ljungby stod det klart att den fjärde raka trepoängaren var bärgad och tredjeplatsen säkrad för ett tag till. Nu är det hemmamatch som gäller för de gulsvarta och det är stjärnspäckade Södertälje som står för besöket.

Södertälje

Södertälje har varit lite utav en 50/50 lag så här långt. Hälften av de matcher som hittills spelats har varit långt ifrån bra resultatmässigt. På de första åtta matcherna blev det två segrar, en av dessa mot VIK. SSK:s spel var godkänt, man kom upp i en hyfsad nivå den första halvan men ändå uteblev segrarna. De åtta senaste matcherna har ”kringlorna” kommit in i en positiv trend med totalt sex segrar på de åtta senaste matcherna. I tabellen placerar man sig en poäng ifrån playoffplats så en vinst mot VIK är högst nödvändig för att kunna konkurrera om topplaceringarna.

Södertäljes trupp har från start varit stark, åtminstone på pappret, med spelare som Mattias Carlsson och Damien Fleury. Både Carlsson och Fleury kommer från spel i elitserien där de varit medelmåttiga spelare men de båda har hållit hög allsvensk klass tidigare i deras karriärer. Senast Carlsson spelade i allsvenskan höll han ett snitt på en poäng per match och Fleury var en målspruta och publikfavorit i VIK för två säsonger sedan. Även Fleury höll nästan ett snitt på en poäng per match.

Förutom dessa herrar finns det tre spelare från världens bästa liga i Södertälje. Det är förståeligt varför Södertälje var positiva till NHL-spelare eftersom de spelare man har från den nordamerikanska ligan har gjort en skillnad. De har gett Södertälje en annan energi och kaliber och varit bidragande till de senaste segrarna. Förutom Carl Hagelin och Matt Read så har man även gjort klart med Jonathan Ericsson som ska förstärka backsidan som det finns skadeproblem på. Så imorgon kommer det bli lite utav en stjärnsmäll i ABB Arena.

VIK

VIK tog alltså sin fjärde raka trepoängare när man bortaslog Troja. Lagets positiva trend håller i sig. Om man lyckas hålla kvar den kämparglöden man visat upp nu de senaste matcherna så kan vi få se femte raka trepoängaren imorgon. VIK lär vara revansch sugna efter senaste matchen mot Södertälje. Det var i den matchen som Patrik Berglund gjorde comeback i VIK-tröjan och spelet inte riktigt klickade. Nu är det annorlunda. Spelarna har hittat sina roller i laget och är säkra i spelet. Det enda som talar emot de gulsvarta är trötthet och övermod. Efter tre matcher på mindre än en vecka kan kropparna börja kännas slitna och när det blivit fyra raka segrar finns det risk för att hungern har minskat. Men nu med två nya friska backar på lån kanske risken för förlorad aptit inte är ett lika stort hot.

David Lundbohm är tillbaka i Västerås och har gjort sin första träning med laget för den här säsongen. Under måndagseftermiddagen presenterade VIK.se att Lundbohm kommer att spela mot Södertälje. Han kommer spela tillsammans med NHL-proffsen Mikael Backlund samt Patrik Berglund. Det ska bli intressant att se Lundbohm i VIK igen. Förra säsongen blev ingen höjdare för amerikanen då han blev utfryst av dåvarande tränaren Mats Waltin. Jag tror att han kan hitta en bättre roll i denna upplaga av VIK som inte är lika strikt under Fagervalls ledning. Nu står det klart vilka kedjekamrater amerikanen får men jag kan tycka att om första kedjan, Fornataro-Leisenring-Zettergren, skulle börja krångla kan Lundbohm bli ett intressant alternativ för ”Z”.

Publiksiffran mot Almtuna var 2680 vilket betyder halvfullt eller halvtomt. Känslan lutar mer mot halvtomt, alla de som köpt biljett kan inte ha varit där. Västeråsarnas sportintresse gör mig gråhårig. Man vill ha ett lag i högsta divisionen men man söker sig inte till arenan även om det är löning och laget är placerat på en tredjeplats. Att man möter ett bottenlag tycket jag man ska kunna bortse ifrån när poängen är så viktiga som de just nu är. Publiktrycket blir förhoppningsvis bättre imorgon. Det kommer finnas ytterligare tre NHL-spelare på isen och det är återigen tre viktiga poäng som står på spel i den jämnaste hockeyallsvenskan någonsin. Ska det kunna bli elitserien behövs publiken varje match.