Mikael Backlunds offensiv och lagets arbetsinsats bakom Västerås seger mot Troja

Rune Åhlen FOTOBLOGG

Mikael Backlund visade vad han kan när allt stämmer och han är på humör under söndagen i Ljungby. ”Mickis” stod för en storstilad insats kryddad med två fina mål då VIK vann mot ett bra Troja med 3-2 i Sunnerbohov.

Frågan om VIK skulle vara närvarande rent mentalt efter tre starka arbetsinsatser i rad besvarades direkt då man såg att VIK inte var mätta. Även om Troja programenligt tryckte på var VIK:arna alerta och vakna, Troja bjöds inte på något gratis.

Troja forecheckade dock hårt första tio vilket gav smålänningarna bra tryck och en del goda chanser. Men även VIK stack upp och Mikael Zettergren brände två goda chanser.

I andra kom Troja av sig och VIK växte allt mer. Matchens backgigant Stefan Warg gjorde en fantastisk insats och räddade pucken kvar vid sargen i ett power play. Sedan kunde Kenneth Bergquist elegant finna en ren Mikael Backlund som avslutade kliniskt bakom Jonas Gunnarsson efter att Trojas spelare chansat på att Warg inte skulle klarat hålla pucken.

2-0 kom sedan på en halvchans där Mikael Backlund tack vare sitt fantastiska skott överraskande Gunnarsson efter 23.51.

Sedan fick VIK utnyttja sitt turkonto då Jonas Emmerdahls fladdernerlägg från mittzon hittade nät fram till 3-0. Ett sådant mål som sker ungefär en gång per säsong. Ifjol var det Jonte Bergs klubba som gick av mot Malmö…

VIK spelade solitt, men Mikael Frycklund var kanske lite optimistisk i egen zon och fastnade på två trojaner och till slut låg pucken turligt i nät för Trojas del.

I sista perioden startade Troja ursinnigt. Men pressen avbröts med att Viktor Amnér sänkte Victor Backman med en mycket tuff tackling utan att Backman rört pucken. Det var inga höga armbågar eller liknande och Backman kom lite lågt och kollade pucken, men domaren valde att ge matchstraff.

I NHL har man ju valt att ta bort och bestraffa sådana här ”blindside”-liknande tacklingar (till Matt Cookes förtret), där man måste visa respekt för sin motståndare och inte satsa allt för att sänka en spelare som inte ser dig. Någonstans känns det ändå rätt att i dessa hjärnskakningstider försöka minska riskerna.

VIK var dock inte mentalt riktigt redo att utnyttja fem minuters power play och det rann ut i sanden. Direkt efter kom Troja åter tillbaka ursinnigt och VIK-fansen fruktade det så kallade ”Trojaflowet” där de får spela sina Smurfhits ofta när det gör flera mål i stöten.

Det blev en vända Smurfhits i högtalarna då Ziga Pavlin reducerade till 2-3 efter 53.39 och det kändes som det inte var sista gången vi fick höra denna låt. Men VIK visade enorm styrka och kyla och stängde ner Troja väldigt bra sista sju minuterna och tog alla tre poängen med sig till Västmanland.

Sammanfattning

Fyra matcher i rad nu där VIK varit med mentalt i stora delar av matcherna och arbetsinsatserna har varit goda. Det börjar likna något. Det börjar likna arbetsinsatsen varje kväll som krävs för att vara ett riktigt topplag.

Kanske är Joakim Fagervall mannen som ska stoppa åratal av klassiska och regelbundna icke-insatser av ett halvmätt VIK? Då förtjänar Fagervall en staty på stan. Men det är 36 matcher kvar att ladda för…

Det kändes inte direkt överraskande att Mikael Backlund tog fram sitt ”A-game” då Patrik Berglund var sjuk. Backlund var fantastisk första 30 minuterna och visade upp all sin begåvning ”trots” att han fick spela med två rookies.

Stefan Warg gjorde sin bästa match hittills. Den fortfarande blott 22-årige backjätten hade två assist och får spela power play. Återigen har Niklas Johansson visat fingertoppskänsla i en värvning. Warg går från klarhet till klarhet som en ledare på isen.

De båda inlånade backarna Oscar Bäcklin och Tim Heed gjorde bra insatser. Bäcklin såg väldigt stabil ut och löste situationer på ett bra sätt. Räkna med att NJ kommer försöka göra en ”Arvid Strömberg” och omvandla korttidslånet till en övergång.

Heed visade upp ett fint passningsspel, men även lite mjukhet i egen zon som förväntat. Skönt då att Heed fick spela ihop med Andreas Lindh. Lite tufft för Robin Nilsson som blev bänkad i förmån för vikarierande backen Marcus Söderkvist. Men Söderkvist gör det bra som defensiv back, bättre än som center faktiskt.

Mikael Zettergren brände två fina chanser. Om Zettergren får igång sitt skytte i VIK finns här mycket mer att plocka ut. Faktum är att Zettergren under sin tid i VIK fått sin målproduktion rejält sänkt. Under sina tre säsonger innan VIK gjorde  ”Z” 68 mål på 149 matcher, ett snitt på 0,46 mål/match. I VIK: 11 mål på 65 matcher nu och 0,17 mål/match.

Västerås tre stjärnor:

1. Mikael Backlund– Tänk om ”Mickis” kunde ta fram detta otroliga spel varje kväll. Då skulle vi bli ännu gladare men gladast skulle nog Calgary Flames bli.

2. Stefan Warg– En riktig monstermatch av backtraktorn som draftades av Anaheim 2008. Precis som det såg ut på försäsongen. Kan Warg förbättra skottet kanske det kan bli mer istid i power play.

3. Oscar Bäcklin– Kastades in att göra sin allsvenska debut. Gjorde det mycket bra och visade smartness, kyla och tuffhet i en lovande kombination. Borde få många fler chanser.

3 svar

 1. Hannes skriver:

  Hej!
  Jag har tidigare vart här inne och gnällt på Stefan Warg men efter matchen mot Troja så är det bara att lyfta på hatten för den gode Warg. Han var alldeles strålande bra, det är så lätt att glömma att killen bara är 22 år. Verkligen superkul att se utvecklingen hos Warg!

 2. Onside skriver:

  Mycket bra skriven artikel. Vi såg matchen på exakt samma sätt.

  Jag börjar mer och mer tycka att Fagerwall coachar bättre. Enlig min mening helt okey att bänka R Nilsson och han ska definitivt inte vara inne i boxplay vilket han varit alltför ofta.

  Kan Fagerwall coacha bra och nyttja hemmafavören mot ssk genom att byta in en speciell lina som ska hålla koll på Hagelin femman borde det kunna gå vägen.

  Mot Mora och Kopitar var ju motsvarande coachning under all kritik, så hoppas man har lärt sig läxan.

 3. Läktarplats skriver:

  Ja det var en skön arbetsseger VIK-grabbarna bjöd oss på denna kväll. Tyckte faktiskt att man var mycket bra redan i första perioden då man inte bara stod emot Trojas vilda offensiv utan kontrade sig till en hel del lägen. De heta målchanserna var väl ungefär lika i första, tycker i alla fall jag. Andra perioden, där VIK brukar vara svaga, vann man storstilat med 3-1. Synd på stulet i egen zon som ledde fram till baklängesmålet men det är sånt som händer.
  I tredje fick man så PP i fem minuter utan egentligen få till ett enda dugg. Svagt! Här krävs lite nya idéer, borde inte Fagervall ta chansen och matcha några nya PP-formationer. Tex Frycklund som borde varit revanschsugen efter 1-3 målet.
  Då Troja blev fullt manskap efter femminutaren så valsade man runt i VIK-zonen bland besvikna och lågpresterande VIKare där ingen tycktes stå upp för laget. Tur att Lasse som vanligt visade sin målvaktsklass och stoppade så gott som allt. Och han var nära, mycket nära att även få ut benet i tid på reduceringspucken. Sista minuterna fick dock VIKarna tillbaks sitt självförtroende och bärgade hem fjärde trepoängaren i rad. Skönt! Och starkt jobbat av hela laget där jag gärna sätter extra plus till Warg, Mickis och Lasse.

  Angående sänkningen av Backman tycker jag att det var ett solklart matchstraff, borde rendera i ett antal avstängningar. Backman var inte puckförare!