Ingen spelglädje, stora plötsliga hål i defensiven & VIK fortsätter på väg ner efter förlust mot mediokra Asplöven

Cook gjorde två mål, men det hjälpa föga i ett VIK utan spelglädje. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

VIK mötte bottenlaget Asplöven i en jämn historia, jämnt ja, VIK är nu inte bättre än ett allsvenskt bottenlag. Gästerna kom från en storförlust i Leksand, för övrigt. Men, gissa, Asplöven drog det längsta strået och vann sedan på straffar med 3-4 efter att VIK:s defensiv kollapsat vid fel tillfällen.

VIK kom ut okey och Charlie Cook av alla människor gjorde två fina mål i första perioden. Trots 2-0 och hemmaplan med en hemmapublik som försökte kunde inte ett tyngt och gravallvarligt VIK få någon spelglädje eller få till något alls. Fint förarbete av Williams och Davidsson i power play vid 2-0-målet, förresten.

Istället visade Borgman på usel discpilin och körde över ett asplöv utanför spelet. Soklar tvåa och sedan var Cook och Cutta överallt men inte framför mål där Long enkelt och helt ostörd lade in en retur i slutet av andra perioden.

Andra perioden var av låg klass, VIK försökte stelt att få till något. Visst kämpade man bitvis. Men utan ett offensivt spelsystem kom VIK ofta ensamma i mittzon mot samlade Haparandakrigare, så man fick inte till några kontringar.

I sista perioden låg Davidsson på nytt bakom ett VIK-mål med sitt briljanta spelsinne, Lihagen styrde sedan in 3-1. Men direkt efter var det direkt pinsamt att se hur Williams, Matushkin och Larsson inte kunde markera överhuvudtaget och 3-2.

Dahlbom hade fram till 3-3 varit riktigt bra, men som för alla icke riktiga toppmålvakter brukar det bli en softie per match, och nu kom det vid lite fel läge och 3-3. Det där skottet tror/hoppas jag nog Koval tagit, sådana måste han i alla fall ta framöver. Ridå och Asplöven vann på straffar.

Sammanfattning

En radda av genomusla insatser. Jag hade länge debaclet mot Pantern på näthinnan, så får man se detta skräp.

Filander & Mitell lyckas inte få ordning på detta lag. Så enkelt är det. Det finns många intressanta spelare i laget och det borde inte behöva se ut så är. Spelsystemet verkar strypa tillförseln av kreativitet och blod till spelarnas hjärnor och hjärtan.

Laget och femmorna är nu nästan bara en formlös soppa efter att man bytt kedjor till förbannelse utan att ha hittat rätt. Ta Gråhns som ytter till exempel, ofattbart, är för långsam som ytter och kommer helt bort, är ju strålande som center.

Sen gjorde ju Cook mål, men jag tycker det är märkligt ändå att han får lira center istället för Gråhns, Cook är ju normalt sett helt ofarlig i anfallszon som center. Men har man ett defensivt tänk så har man.

Det finns en kraftig kritik mot VIK-ledningen av folk som verkligen kan hockey och annat utifrån och det är kanske dags att göra något.

Lediga tränare är exempelvis Andreas Appelgren och Mats Lusth. Det verkar inte som spelarna lyssnar på Filander. Då är man illa ute.

Eller så ger man nuvarande regim chansen säsongen ut, för att sedan, om inget SHL-mirakel sker, börja på H-E-L-T ny kula nästa år och med en total ”rebuild” av hela organisationen. Det är jag nog inte ensam om att tycka.

8 svar

 1. gns skriver:

  Hans fel att spelet är som det är.

 2. gns skriver:

  Nej, men då kan man ställa en Curt Lundmark i båset tex. Och ingen behöver sparkas men om inte Filander grejjar det här så får han stå sitt kast tycker jag.

 3. MA skriver:

  Spelsystem med överbelastning har alla lag, inget konstigt med det. Mota ut spelaren i sarg hörnan och erövra puck och ett snabbt första pass,gå samlade till anfall. Något saknas och det riktigt inte kuggar i kedjorna.

  Det var kockums blandning i kedjorna igår och Gråhns rutin måste man kunna använda till något bättre.. Fish skall väll inte spela center..

  Urbas 8 16 24 8 Johansson 5 13 18 12 – Murphy 8 10 18 14 Tot. 60p

  Williams 16 17 33 32 – Myttynen 11 12 23 18 – Korhonen 1 2 3 2 59p

  Davidsson 6 8 14 4 – Gråhns 5 15 20 28 – Fish 10 5 15 67 49p

  Sorkin 10 2 12 16 – Lihagen 5 7 12 12 – Berg 0 3 3 8 27p

 4. Ludde skriver:

  Tror inte det är läge att sparka någon i dagsläget. Däremot skulle det nog vara bra om Bäckman/Lidas fick vara med i båset någon match och se om det ger någon positiv effekt. Mycket moget av Williams att lämna ifrån sig C:et. Nu kan han koncentrera sig mer på sitt spel i fortsättningen och leverera ännu mera. Har varit lite anonym på sistone trots många gjorda poäng.
  Den senaste månaden har VIK ”gett“ bort minst 13 poäng mot bottenlag som Asplöven, Timrå, Sundsvall och Pantern. Bara de senaste två matcherna 5 poäng. Med dessa poäng i bagaget hade vi varit på 73 poäng och i ledning av hockeyallsvenskan. Hade fallet varit så hade det inte skrivits något om kris i laget. Marginalerna är väldigt små och tillsammans måste vi vara starka och stödja vårat VIK hur jobbigt det än känns just nu. Varför svackan är så stor nu kan man ju fundera över. Kan det vara så att spelarna är helt söndertränade av fystränaren Hammar?
  Förra året vände det efter AIK-matchen på Hovet den 22 nov. VIK vann 8-9 matcher på rad och klättrade i tabellen. Tyvärr lämnade Strömberg strax innan jul och VIK började förlora igen. Tog sedan tag i det under våren och lyckades vinna serien helt slutkörda för att orka med matcherna mot KHK och Rögle. Säga vad man vill om Strömberg men han var viktig kugge i laget att VIK gick som tåget
  efter AIK-matchen förra säsongen.
  Denna säsongen vann VIK mycket i början trots inget imponerande spel. Mycket pga bra powerplay. När sedan VIK:s powerplay inte varit sig likt så har många matcher förlorats. Skulle behöva få in en ny playmaker som ger trygghet i powerplay bland annat.

 5. Jörgen skriver:

  Inte nog med att offensiven lämnar mycket att önska Mikael, VIK känns inte trygga i defensiven heller. Som du skrev i din sammanfattande artikel om VIKs spelsystem och den respons du fått av olika personer, ändra den extrema överbelastningen.

  Jag tror personligen att det skulle bli en annan trygghet med mer av ett traditionellt spelsystem (”normal överbelastning”), där bara back och center checkar mot hörnet/kortsida för puckinnehav. Det blir mycket lättare i stressade situationer för motsatta sidans back att falla in per automatik framför mål.

  Som det är nu så tappar man position väldigt ofta, det blir tyvärr lite av hönsgård i pressade lägen. Vem skall ta positionen, forward eller back? Ibland faller båda in framför mål som idag, då tappade man markering bakom ryggen istället och Asplöven kunde reducera.

 6. Erik Binbach skriver:

  Mats Lusth vore en ära att få som tränare. Vik-anknytning och fina meriter på sitt cv. Bl.a. ett SHL-avancemang. Att det inte lockade sportchef Johanssons intresse efter föregående, misslyckade säsong är anmärkningsvärt. Men i Vikledningen är man nöjd med att bara nästan ta sig upp i SHL, år efter år.

 7. gns skriver:

  Och sen sluta upp med erat jävla pinsamma spelsystem som varenda motståndare läser av och som gör så ont för ögat. jmv tex, där alla kämpade och verkligen brände på är hockey! Hockeyn i v-ås är död, tvr. Varför anlita kex som tränare? Är ju som att be om graven och sen dem där jävla västmanländska ledningen och förrädarna som inget förtroende inger. Fy fan säger jag bara och jag mår så illa! Så jävla dåligt så att jag nästan spyr. Släpp loss nu och ge oss ett löfte om anfallsspel lr åtminstone en skärpning tack!!

 8. gns skriver:

  Nu äre väl ändå dags att sparka den där tränaren. Kan inte begripa att man tar in en sådan amatör inför säsongernas säsong och dessutom inte tar lärdom av det. Nu äre kokta fläsket stekt. Avgå NJ och hela jävla tränartrojkan + ledning om ni vill Västerås ishochey väl.