Inte helt oväntad förlust mot taggat Karlskrona – men något måste nu göras åt en av toppcenterpositionerna…

Är det äntligen dags att Daniel Öhrn visar sitt rätta jag? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Under en säsong är det omöjligt att vara formtoppad hela tiden. VIK gjorde sin andra raka bleka insats i Karlskrona på fredagskvällen. Men nu kunde inte ens en storspelande Jesper Myrenberg rädda en poäng, som mot Södertälje senast.

KHK, som givetvis var tokladdade efter fyra raka förluster, vann med 4-1 efter två sena mål, varav ett i tom kasse.

VIK:s höjdpunkt i första perioden var en jättebra prestation av Wikman som gav Skedung öppet mål vid 0-1 efter 6.23, men det var inte mycket mer. KHK betydligt mer desperata och 1-1 mot passiv box sedan Younan missat en småstudsande puck efter 14.30.

VIK fick två tidiga PP men Öhrn var fortsatt alldeles för stillastående och slarvig som speluppläggare och allt rann ut i sanden. Skedung och Öhrn hade annars bra chanser under perioden med KHK hade mycket mer vilja.

Det var fortsatt lojt i andra perioden, men Benker var ganska bra i afton och åkte sig fri, men bom. Istället vände Hannes Johansson skickligt bort en för hårt framstötande Younan i mittzon och ett klassavslut senare stod det 2-1 till KHK efter 28.38.

Tempot började skruvas upp mot slutet av andra perioden för bägge lagen och Wikman stod för ett nytt vackert förarbete som dock Skedung bommade att avsluta snyggt. Zetterberg stal en puck i anfallszon, släppte snyggt till Younan som gav Bergman en bra chans, men bom.

Jesper Myrenberg gjorde en fantastisk räddning då KHK kom i ett 3-mot-1-läge, sedan brände Tessier en 2-mot-1-kontring utan att passa Benker. Perioden avslutades med en ny jätteräddning av Myrenberg på ett närskott av Solem.

Det kändes ändå någonstans ok att ha en liten poängchans och ”bara” underläge 2-1 efter 40 ganska loja minuter mot supertaggat KHK.14-6 skott i andra var talande och Myrenberg stod för en handfull klassräddningar i andra.

I tredje perioden vaknade äntligen VIK. Lunsjö och Eriksson brände bra chanser tidigt i tredje. Tessierkedjan ledda av en bra Benker skapade en hel del tryck i tredje. Men så fort Öhrnkedjan kom in tappades det momentum, tyvärr.

PP var alldeles för dåligt denna afton, särskilt när Öhrns enhet var inne. Det var bra tempo i sista perioden och KHK kunde i slutet göra 3-1 och 4-1 i tom kasse sedan Harju vann en närkamp mot Jimmie Jansson.

SAMMANFATTNING

Det är helt naturligt att man inte alltid kan vara på topp. Ändå stark forcering i tredje av VIK där Mats Lusth tvingades ta en timeout efter många och långa VIK-anfall. Lägstanivån är ändå okey.

Men VIK är nog på väg in i en svacka nu, både för att man verkar lite för nöjda efter de nio raka, som även mot SSK, och man skulle verkligen behöva en offensiv injektion.

För nu har situationen med den tänkta toppkedjan med Öhrn mellan Bergman och Zetterberg gått överstyr. Den enheten har nått vägs ände. Öhrn var riktigt svag mot KHK och spred och tappade puckar, och dessutom gleds det lite för mycket på rören. Öhrn valde också att spela svårt istället för att servera Zäta & Co. ”enkla” skottmöjligheter.

Märkligt nog valde Paananen att matcha en iskall Öhrn hårt in mot slutet av denna match. Lite tuffare coachning hade inte skadat där – oavsett namn på ryggen.

Öhrn har nu bara 1+8 de senaste 17 matcherna, där de flesta assisten varit relativt billiga PP-assist. I spel 5v5 har Öhrn bara gjort 2+7 och är -2 på 29 matcher totalt. De senaste sju har Öhrn också bara 1+2 och en mindre vacker -4, så det går inte åt rätt håll.

Att Öhrns problem har också dragit ner Bergman och Zetterberg är uppenbart, då Öhrn inte spelat ett ”normalt” toppcenterspel som gör omgivningen bättre, även om såklart #28 och #25 har eget ansvar att lyfta sitt spel.

Öhrn är dock en mycket skicklig spelare med enormt hög högstanivå, men som kommit snett in i VIK. På kort sikt måste någon annan in och centra Bergman och Zetterberg. Vad jag förstår hade coacherna i Timrå också svårt att få Öhrn att spela som de ville tidigare.

På lite längre sikt (men helst igår) måste Zäta Sr. helt enkelt värva in en riktig toppcenter. Detta då det är för mycket begärt att en allt äldre Fredrik Johansson ska ta en toppcenterroll. Det var för övrigt länge sedan kaptenen hade en sådan där riktigt dominant insats nu också.

Öhrn skulle passa bättre att spela ytter längre ner i hierarkin och där kunna vara en väldigt nyttig ”gubbe i lådan” med sin teknik och oberäknelighet.

Annars en ny stark insats av Myrenberg och Skedungkedjan, där Wikman var riktigt vass, som vanligt. Det känns som Wikman tagit ytterligare ett kliv i sin känsla för spelet med ett antal delikata framspelningar denna afton. Wikman är nära att bli en topp-6-forward nu. Synd att W.W. inte är center…

Erik de la Rose var tillbaka på banan igen efter några lite mer svajiga insatser och brytningen på vindsnabbe stortalangen Viktor Liljegren höll högsta klass.

Nu ser vi till att fira jul ordentligt och hoppas att Patrik Zetterberg snart kan leverera ett riktigt fint centerpaket att lägga under granen. Ett sådant paket skulle släppa loss den stora kraften som finns i detta VIK. Ringarna på vattnet skulle göra VIK till ett mycket bättre lag. Detta från ett redan bra läge…

PUCKLIGAN

5 William Wikman

4 Jesper Myrenberg

3 Sebastian Benker

2 Erik de la Rose

1 Isac Skedung

13 svar

 1. Musse skriver:

  Vi har inget topp två-lag, det är nog önsketänkande om vi tittar på lagen framför oss trupper. Håller med om att vi behöver en ny center i toppklass. Dessutom tufft med Hertzberg borta och Öhrn verkar spela småskadad. Visst vi vann nio raka, men i hälften av dem säger Pannan efteråt att vi är inte nöjda med prestationen men hittar ett sätt att vinna. Mycket för att Myrenberg räddat oss. Backsidan är svajig med puck i egen zon och forwards passningar och mottagningar är under all kritik. Men kan vi göra en ”Leksand” och slå ur underläge när det drar ihop sig till slutspel så kanske det kan bli bra till slut. Saknar en karaktär som Frycklund som med sin vinnarskalle kan ”tjura ur” och väcka laget när det behövs.

  • Bozo skriver:

   Mycket i prognosen i att laget skulle ta steg och hota om topp2 byggde ju på att Öhrn, Hertzberg, Benker och Bergman skulle utvecklas ytterligare till att vara toppspelare i HA i år. Det har inte skett, åtminstone inte ännu. Enda fördelen med det är att samtliga dessa då lär spela i VIK nästa säsong, inklusive Lill-Z. Kanske det klubbledningen ser att det kan vara värt att sitta still i båten i år och göra en rejäl satsning nästa år när man ha en bra grund att stå på. Kanske lättare att sälja in till partners oxå när kvalet mot SHL-lag skrotas.

 2. Johan skriver:

  Tycker man ska göra en rockad och flytta upp Fredrik Johansson och Anton Eriksson i första med Öhrn. Och låta Bergman och Zetterberg lira 4e med kalin/Johansson. Tycker verkligen inte Zetterberg hör hemma i förstafemman iallafall, totalt osynlig.

  • Mikael Norén skriver:

   Johan, intressanta tankar och ngt måste göras, men jag tycker inte riktigt man kan ha samma förväntningar på Z som på Öhrn ”att synas”. Z har alltid varit främst en förtsklassig avslutare med ett unikt bra skott, som dock är beroende av en bra playmaker. Öhrns jobb är att dra upp tempot och skapa utrymme för Z (och Bergman), men nu är det tvärtom då Öhrn drar ner på tempot istället genom att glida för mycket och hålla pucken för länge.

   • Johan skriver:

    Jag tycker lite tvärtom jag, att en playmaker blir aldrig bättre än sin omgivning. I tredje tyckte jag verkligen han försökte men svårt att vara konstruktiv när forwards bara glider längs sargerna.

    • Mikael Norén skriver:

     Ja, du har en poäng, yttrarna måste också se till att var spelbara men vi kan konstatera att kemin helt enkelt inte finns är med Öhrn och Z+Bergman. Och det bästa för alla vore att testa Öhrn i en ny roll och omgivning tror jag.

 3. Kjell jansson skriver:

  Det är milt sagt inte bra att förstalinan i VIK inte presterar något framåt i poängväg ! Där måste det bli förändringar, kedjan är ju iskall ! Ny topp 2 center kostar och finns pengarna ???

  • Bozo skriver:

   Dags att skramla hos supportrarna, gav ju frukt i Ettan och avancemang på det. Men det vill man nog inte göra för det ser inte bra ut att man går ut och tigger öppet, dels ur anseende och dels mot nuvarande trupp. Men har man inte en trupp som är komplett och ett näringsliv som har öppen plånbok så skickar man ju ärliga signaler.

   Tyvärr kan det faktiskt vara så illa att man måste gå ut och tigga för att klara elitlicensen. I vanliga fall brukar inga nyheter vara bra nyheter men i hockeysammanhang brukar det vara att kommer det inga nyheter så är det något som inte går som planerat.

 4. Jan Malmberg skriver:

  Passningspelet uselt sista hemma matchen .Paananen träffar rätt där( inte bra).Marcus Bergman, Fredrik Johansson ser sega ut. Lagen ovanför VIK tror jag blir omöjliga att passera. Antar att VIK kommer 5:a och får 1 extra poäng när alvaret börjar. Då måste allting vara på topp🎯🏒🥅⛸⛸⛸

 5. Bozo skriver:

  Snudd på mobbing att fortsätta spela Öhrn som center i förstakedjan, han mår ju inte bra där vilket vem som helst ser. Nu läggs ju VIKs alla tillkortakommanden på hans axlar.

 6. Robert Jonsson skriver:

  Inte mycket att orda om. KHK klart bättre i matchen. Ännu en gång frapperas man dock över att så många i laget tar för långa byten o mer eller mindre glider runt vid flera tillfällen i 1,20 – 1;30 byten. Blir svårt o få tempo i spelet då. Håller även med om att matchningen sista 7-8 minuterna kändes märklig eftersom Öhrn, Zetterberg o Bergman kändes iskalla. Nej lite bättre coachning kan man kräva i ett HA lag.

 7. Bozo skriver:

  Tuut tuut, där gick topp2 tåget. Nu gäller det att hålla gnistan uppe, tron att man är bra och komma 4-5 men inte 3:a. Plus självfallet hitta kemi genom addera offensiv spets centralt.