Tankar i juletider: Framtiden i VIK-land är nog ganska ljus gällande att kunna få mer kontinuitet (lite som Modo & Björklöven)

Jerome Leduc återvänder till Österrike. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Som sportchef måste man orka planera både kort- och långsiktigt. Och på gott och ont dräller inte denna gulsvarta upplaga direkt av individuella storstjärnor som är givna att gå till SHL nästa säsong. Om vi börjar att titta på vilka som har kontrakt över nästa säsong (enligt EliteProspects.com):

Både Jesper Myrenberg och Emil Kruse har kontrakt fram till våren 2021 på målvaktssidan. Dock en överhängande risk att Myrenberg plockas till SHL.

Endast August Nilsson har kontrakt över nästa säsong av backarna, faktiskt. Ganska hög risk att Jerome Leduc och Jimmie Jansson hamnar i SHL, eller kanske finska ligan, som betalar riktigt bra (och allt bättre?) och kan vara ett bra mellansteg till SHL.

Även en viss risk att kanske något finskt lag lägger upp en bra slant till puckdrivande och åkstarke allroundbacken Alexander Younan?

Leduc har dock ingen riktig superspets i varken skott, blick eller passningar, utan ”spetsen” där ligger i den breda repertoaren och förmågan att skydda och transportera puck, dock samtidigt som ett litet risktagande i egen zon finns där. Frågan är hur ett SHL-lag ser på Leduc?

Jimmie Jansson har ett stort VIK-hjärta och erbjudandet måste troligen vara väldigt bra om 25-åringen ska lämna. Men av utespelarna är sannolikt Jansson och Leduc klart närmast SHL.

Calle Ehrnberg står inför sitt genombrott som topp-4-back i HA kommande säsong och 17-årige David Göransson har redan gjort en solid debut och hyllas av många. Dessa två kommer sannolikt få större roller kommande säsong, plus förhoppningsvis någon mer från J20.

***

På forwardssidan är det bara Daniel Öhrn och Viktor Hertzberg som har kontrakt över 20/21. Lukas Zetterberg har ett kontrakt med Brynäs, men det känns inte givet att han återvänder efter att inte fått chansen i sin rätta roll där. I övrigt är det inte givet att någon forward är jättehet för SHL.

Mångsidige William Wikman är kanske närmast SHL bland forwards då han skulle kunna göra det bra i en fjärdekedja i SHL. Men samtidigt är Wikman på väg att bli en bra topp-6-forward i Allsvenskan. Vore nog bättre om Wikman fick en säsong som mer ledande spelare i HA.

Från ett underpresterande J20 är nog ändå Eric Juhlin den forward som kan få en större roll i A-laget, där annars flera forwards verkar har tappat i åtminstone produktion…

***

Dessutom är Lukas Zetterbergs, Mikael Frycklunds och Alexander Lindelöfs öden i SHL-lagens frysboxar avskräckande. SHL-lagen verkar plocka hejvilt från HA bara för att de kan, utan att verka scouta så bra vilka roller spelarna måste ha för lyckas eller få en riktig chans att misslyckas, så att säga.

***

Med andra ord finns möjligheter att Patrik Zetterberg slipper bygga ett helt nytt lag offensivt, som inför denna säsong. Detta på samma sätt som Modo och Björklöven kunde behålla kärntrupperna inför denna säsong. Sådan kontinuitet är ofta grunden i ett vinnande koncept.

Dock finns risken att lagets kanske starkaste del, backsidan, kommer plockas isär om SHL/Finland lockar Leduc, Jansson och Younan (plus såklart Myrenberg).

Därmed är det också av vikt att försöka satsa på att värva en toppcenter och ”ta chansen” även nu (och hålla två tankar i huvudet samtidigt). Detta då vi inte kan räkna med en lika bra målvakts- och backsida 2020-2021.

***

Bloggen önskar alla läsare en God Jul!

7 svar

 1. Christoffer skriver:

  Tycker vi får skilja lite på passningsspel å passningsspel. Jämför vi Leduc och Liwing i PP lyckades kanske Living bättre men kollar vi på uppspel från backplats 5-5 så måste Leduc vara en av de bästa i serien nu och klart bättre än Liwing. Många assist i 5-5 och vissa riktigt snygga, särskilt i starten av serien.

  Liwing gjorde 22 ass förra året på 52 matcher å VIK hade seriens bästa PP

  Leduc har redan gjort 20 ass nu innan jul på 30 matcher å ligger 5a i assistligan i hela serien så till skillnad från dig Micke så tycker jag att Leduc är en toppspelare vad det gäller ass. Svårt å snacka bort även för dig som gillar statistik 😉

  • Mikael Norén skriver:

   Christoffer, visst är Leduc en toppspelare gällande assistproduktion, jag håller med. Menar inte alls att Leduc är en dålig passningsspelare, han är väldigt bra på det. Men tycker mycket av hans assist bygger på att han har ganska överlägsen fysik, räckvidd, teknik, puckkontroll och fotarbete på HA-nivå som gör att han skapar mycket då han har pucken och han har tex väldigt många skott på mål där en del styrs in.

   I SHL kommer han inte ha samma fördel gällande teknik, fart och fotarbete. Frågan är då hur långt hans blick för spelet räcker på SHL-nivå, även om det inte alls är dåligt. Har ju inte heller en superbra bössa… Så frågan är hur många SHL-lag som ser honom som en topp-4 i SHL, eller om de ser honom mer som en bra typ femte back, och då kommer det inte bli (är) lika stor huggsexa om honom. Tror jag, hur tror du SHL-lagen ser på honom?

 2. Musse skriver:

  Håller med om att Wikman nog är den ende forward som kan klara en roll i SHL, precis som Kalle Östman nog var den enda utespelare som borde ha plockats förra säsongen. Blir förvånad om ingen SHL klubb tar Leduc. Tvärtom din syn så ser jag honom ha bra passningar och även skott, samt ett lugn i egen zon som bara Själin kommer i närheten av. Younan är för ojämn. Varvar kanonmatcher med svagt spel med puck i egen zon samt tveksam placering, speciellt de senaste matcherna mot Tälje och KHK. Är inte speciellt orolig att Z inte skulle få ihop en ännu bättre backsida nästa år. Se på Karlskoga, tappade sex backar om jag inte missminner mig. Vi har ju flera ganska tröga backar, skulle vi få fler spelande backar så vässas även farten i anfallsspelet. Drömmen vore att få behålla Leduc, Ehrnberg, Younan och bygga utifrån det.

  • Mikael Norén skriver:

   Tack för intressanta tankar! Vill bara klargöra att jag givetvis absolut inte tycker Leduc är en dålig skytt eller passningsspelare, men jämfört med tex Mitell är ju inte blicken densamma och skottet är inte supervasst. Han är bra på det mesta men inte superb på något förutom som ”puckmover” och undrar hur SHL värderar det.

 3. Bozo skriver:

  Tror att en del offensivspets finns i årets lag, men kemin har varit det svåraste. Topp2-kedjorna har inte haft kemin under längre tid någon gång denna säsong. Precis när den fanns där i Tessier-kedjan så skadar sig Hertzberg. Liknande kanske fanns även vid starten men så föll Öhrn bort. Dock ser man i matcherna mot topplagen att man kan plocka fram kunnandet, det svåra är att göra det match efter match.

 4. Robert jonsson skriver:

  Tror att den i nuläget som står närmast SHL bör vara som du skriver Wikman som med sin säsong hittills skulle kunna kliva in som energispelare i en tredje eller fjärdelina. Beträffande backarna så känns Younan närmast SHL som en balansback med ett brett register utan direkt spets i en tredjelina med en back med starkare offensiv. Leduc är skicklig men har inte tillräcklig spets vare sig offensivt eller defensivt. Jansson har ett enormt krigarhjärta men i SHL är allt mer strukturerat o tror att HA passar bättre för honom.

  • Mikael Norén skriver:

   Tack Robert kloka och intressanta kommentarer, håller med!