Nio nyckelfrågor för VIK & HA ojämnare än på länge då VIK trots att Oskarshamns poängsnitt från ifjol matchas får svårt att nå Karlskoga & Modo

Fredrik Johansson & Co. fick fira. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

På fredag drar hockeyn igång igen efter jul då Modo väntar i ABB Arena för en riktigt stor match på många sätt.

Bägge lagen jagar topp-2 och vid seger kan Modo gå om Karlskoga på den åtråvärda andraplatsen. För VIK blir det emellertid oerhört tufft att nå topp-2.

Detta eftersom Allsvenskan varit ojämnare än på länge. Detta då topp-5-lagen bara vinner, då övriga lag i dessa matcher, av olika skäl, vikt ner kepsen ganska rejält och tillåtit Björklöven & Co. att härja fritt.

VIK är på väg mot hela 95 poäng denna säsong om man håller i detta poängsnitt (1,84). Som jämförelse slutade Oskarshamn tvåa ifjol på 98 poäng…

Karlskoga och Modo, som just nu har nästan identiska poängsnitt i en hård batalj om andraplatsen, är bägge på väg mot hela 110-111 poäng. Om de håller i dessa snitt måste VIK alltså landa på 111-112 poäng, vilket innebär att VIK kan behöva vinna hela 17-18 av de sista 20 matcherna…

Vi får med andra ord se det som en ren bonus om VIK skulle hitta ett sådant enormt spel och flyt att vinna så mycket. Uppgiften blir än svårare med tanke på att man inte helt lyckats ersätta Frycklund/Östman som center 1A och 1B.

Annars är lagbygget ganska komplett och kan Zäta hitta en riktigt bra center som släpper loss kraften i Bergman, Zäta & Co. blir VIK en obehaglig dark horse i kampen om topplatser och SHL-biljetter.

***

Viktiga frågeställningar just nu i VIK-land:

 • Hur är det med Viktor Hertzbergs huvudskada?
 • Hur länge kommer Linköping vilja hålla kvar Mikael Frycklund på läktaren?
 • Vad kommer Patrik Zetterberg kunna få för medel att göra något inför transfer deadline? (15:e februari om inte undertecknad har fel). Tidigare deadlines har Zäta gjort väldigt bra saker och tagit in Conny Strömberg, Jesper Johansson och senast Anton Svensson.
 • Hur ska man matcha målvakterna optimalt för att hålla Myrenberg fräsch och Kruse någorlunda nöjd?
 • Hur stor fördel blir det att Myrenberg ”slipper” JVM för VIK i långa loppet?
 • Hur kan VIK hitta en optimal lösning för Daniel Öhrn, som inte funnit sig tillrätta som toppcenter här?
 • Hur länge blir Hassel och Ehrnberg borta på backsidan och vad händer när de är tillbaka med nio backar i truppen?
 • Hur högt tak har Calle Själin? Backen har redan visat bra offensiv och vilja att delta framåt och viktigt att maxa ut den enligt många höga potentialen som finns där.
 • Hur mycket hunger finns det där att VIK åter blir bäst när det gäller, som de två tidigare säsongerna under Thomas Paananen och Patrik Zetterberg? Det är en fin tradition denna VIK-ledning håller på att bygga upp och det ger verkligen hopp inför våren.

1 svar

 1. Bozo skriver:

  Ett lån av center verkar troligt då Z enligt intervjun på VIK.se var så tydlig att han undersökt att Lill-Z inte räknas som lån och då har VIK fortfarande möjlighet till ett lån.

  Om Frycklund lämnas utanför truppen igen imorgon efter den superusla insatsen av Linköping senast, så fattar jag inte hur han kan vara kvar, då är det ren bestraffning för något= old school hockey.