Intervju Anton Brandhammar: “För mig är VIK en allsvensk klubb och mer skivstång i Färjestad”

 

VIK:s försvar är mer eller mindre helt ombyggt av Patrik Zetterberg. Ett av de nya offensiva namnen är 20-årige Anton Brandhammar, som faktiskt var ombytt 23 matcher ifjol för Färjestad i SHL och slutspelet.

– För mig är VIK en allsvensk klubb, säger Anton i en intervju med Centralen. Nu när klubben föll ner i Ettan på ett snöpligt sätt känner jag att jag vill vara med på en resa upp igen. Jag tycker lagbygget ser grymt ut, och jag ser stora förutsättningar för oss som lag att göra en bra säsong. Jag vill bara att det ska dra igång nu, känner mig sjukt taggad.

Om vi tittar tillbaka, hur startade din karriär?

– När jag var liten spelade jag både fotboll och hockey, även innebandy, men sen när man blev äldre så var jag tvungen att göra ett val. Då var hockey det självklara valet. Det var det egentligen hela tiden, krockade fotboll och hockey så var det hockey som gällde. Så har det alltid varit. Pappa spelade även hockey.

– Jag började min karriär i Charlottenberg HC, som ligger näst in på gränsen till Norge. Det var där allt började, sen när jag skulle börja U13 började jag i Arvika HC, just för att ta nästa kliv, få bättre utveckling osv.

– Före det var jag forward men i Arvika skolade de om mig till back, vilket jag är mycket tacksam för. Jag var i Arvika i några år, vi spelade även U16 Elit med 96-kullen, den säsongen var grymt kul, med tanke på att lilla Arvika fick möta massa storklubbar.

– Sen flyttade jag till Karlstad året jag skulle börja 9:an, för att spels U16 elit där, vilket var ett klokt val! Det året vann vi SM-guld, det var sjukt kul. Åren gick i FBK och jag tog stora kliv, fick även spela SHL, som har varit min dröm under hela resan. Nu är jag i VIK, vilket ska bli hur kul som helst, känner mig taggad och bara väntar på att det ska dra igång.

Förebilder?

– Jag har egentligen många förebilder, men den som sticker ut mest är Erik Karlsson i Ottawa, tycker han är grym som hockeyspelare. Det är väl han jag försöker efterlikna i mitt spel.

Hur är du som människa?

– Som människa skulle jag säga att jag är en lugn och trevlig person, lätt att träffa nya människor. Gillar att ta det lugnt och hänga ned kompisar.

Hur är du som hockeyspelare?

– Jag är en offensiv back som gillar att ha mycket puck, vara kreativ med pucken och sätta mina medspelare i bra lägen. Vill spela enkelt ur egen zon för att sedan följa med i anfallet. Mina styrkor skulle jag säga är min spelförståelse och ett bra skott, samt spelet med puck.

Hur var din senaste säsong? Du spelade ju både i SHL och J20.

– Senaste säsongen skulle jag ranka som den mest givande och roligaste i min karriär, kände en enorm utveckling och lärde mig mycket nytt. Farten i spelet i SHL kontra J20 är inte speciellt olika skulle jag säga. Största skillnaden ligger i det taktiska spelet. Det är få SHL-spelare som ligger fel i banan. Ett misstag i SHL och det kan smälla direkt, sen är det klart, det är vuxna män man möter, med mer muskler och framför allt mer rutin.

Vad är din styrkor och vad kan du förbättra?

– Mina styrkor är som jag nämnde tidigare, spelet med puck, min spelförståelse och ett bra skott. Det jag vill förbättra är spelet utan puck, vara mer aggressiv på motståndarna.

Hur ser du på kommande säsong?

– Nästa säsong ska bli jätterolig, ska bli kul för mig att komma till en ny klubb och stad. Sen att få hoppa in i seniorhockey på riktigt, jag skulle säga att jag inte blivit testad på seniornivå riktigt än. Visst det står att jag har drygt 20 matcher i SHL, men jag hade bara speltid i sju tror jag, så det ska bli kul för mig att få spela på seniornivå fullt ut, eller vad man ska säga. Målsättningen är att göra en bra första säsong som senior, och sen vill jag även förbättra spelet utan puck.

Vilka backtyper spelar du helst med?

– Jag har spelat med många olika typer av backar, så det är svårt att säga. För mig brukar det gå ganska fort att lära känna en ny backkollega på isen. Men det är klart, eftersom jag är en offensiv back så underlättar det kanske att ha en defensiv pjäs bredvid sig.

– I J20 spelade jag med en som heter Oskar Skärberg, och vi spelade tillsammans under en lång tid. Han var lite mer defensiv än mig, en tvåvägsback skulle jag säga. Eftersom vi spelade ihop under en lång tid så lärde vi känna varann oerhört bra vilket också ledde till framgångar för oss båda. Men i A-laget så hade jag en bra match med Micke Wikstrand, så jag kan även spela med offensiva backar.

Hur laddar du för match?

– En matchdag för mig börjar såklart med en bra frukost, sen blir det oftast pasta till lunch, gillar även att ta en kortare tupplur efter lunch, cirka 20 minuter. När jag väl är i hallen och matchen börjar närma sig så har jag en del rutiner jag brukar följa. Både på och utanför isen.

Vilka är dina bästa minnen så långt?

– Har många bra minnen, givetvis SM-guldet i U16, men jag vill påstå att SHL-debuten tar hem priset som största hockeyminnet, det var sjukt häftigt. Måste säga att jag är mest stolt över SHL-debuten, eftersom det har varit en dröm sen man var liten.

Vad tror du om skillnaden på Ettan och J20, vad blir viktigast för att ta steget nu? 

– Jag tror skillnaden ligger i tänkandet på isen, ligga rätt i banan och sen utnyttja motståndarnas misstag. Sen är det klart att nu när man är senior så kommer man möta tyngre och starkare spelare, så det blir viktigt att vara påslagen hela tiden, ligga steget före motståndaren.

När hörde du först av VIKs intresse?

– Oj, det vet jag inte exakt, men när väl VIK kom upp så gick det väldigt snabbt för mig, jag kände direkt att Västerås var det perfekta stället för mig att ta nästa steg i karriären. Jag funderade inte allt för mycket innan jag väl bestämde mig.

Vilken är det bästa spelaren du mött, och varför? Vilket är den bästa du spelat med och varför?

– Den bästa spelaren jag har mött, där måste jag säga Joel Lundqvist, han är nästan omöjlig att sno pucken ifrån, han är grymt stark och ligger rätt i banan hela tiden. Den bästa jag spelat med är Joel Eriksson Ek, trots hans unga ålder. Jag kan inte hitta ett fel på Eriksson Ek som hockeyspelare, han gör det bra oavsett var han spelar; SHL, JVM, AHL,VM och även NHL, tycker han är grym.

Hur ser kontakten ut med Helena Ambjörn gällande fysträningen? Hur skiljer sig fysen från FBK?

– Har pratat lite med Helena, och jag har fått ett schema att gå efter nu här i juli månad. Förra sommaren körde vi lite 3D i FBK så det är inte helt nytt för mig, men i FBK var det mer fokus på skivstång osv, men var uppe i Västerås nu i veckan och körde.

– Jag tror på 3D-träningen, det är kul att köra det plus att det är mer hockeylikt, så jag är positiv till det. Jag har varit där och kört två pass, och tanken är att jag ska flytta 15:e-20:e juli någon gång.

Vad kommer du göra förutom hockeyn?

– Vid sidan av kommer jag att jobba på ett lager på Coop, säger Anton avslutningsvis.

snap_isAutoPosted:
1
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:404:"a:1:{i:0;a:11:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:18:"881922093377630209";s:7:"postURL";s:59:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/881922093377630209";s:5:"pDate";s:19:"2017-07-03 17:06:27";}}";

1 Kommentar

Tweets

Johan Holm - AvatarJohan68HolmJohan Holm

@VIKFanCentral Känns bra att VIK gjorde rätt för sig mot Borlänge i samband med värvningen av Östman jr. Det är kla… https://t.co/rDJzGY6QOf

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@Jonisxx Ja. Det är alltid en relevant fråga då man tittar på svårbedömda ECHL.

SvaraRetweetFavorit
Jonny Ishak - AvatarJonisxxJonny Ishak

@VIKFanCentral Att han möter hockeyettan försvar

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto