Röster om Skiöld (ex Leksand mfl.): ”Toppkedjespelare och mycket användbar i powerplay”

Marcus Dahlbom kommer ha ett starkt offensivt lag framför sig i vinter. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Under tisdagen avslöjade VLT:s Kevin Johansson på Twitter att VIK värvar centern Johan Skiöld från norska toppligalaget Manglerud. Den 27-årige Nynäshamnssonen har spelat med Kenny Källström såväl i Leksand J20 som i Östersund.

– Det finns en stor potential i honom. En kille som kan spela både center och ytterforward. Han är spelskicklig och duktig med puck och det passar bra in i vår ambition som är att bli mer kreativa och skickligare offensivt, sa Markus Åkerblom då Östersund värvade honom 2013.

– Han är en nyckelspelare och var våran genomgående bästa forward förra året. Det är en viktig pusselbit för oss att få på plats då det är en av killarna som ska bära det här mot Allsvenskan, sa sportchefen Markus Åkerblom då man förlängde kontraktet 2014. Med 60 poäng på 48 matcher slog han personligt poängrekord och röstades senare fram till ÖIK:s bästa spelare av hemsidans besökare.

– Här har vi en riktig toppspelare. Han är en 1-2:a kedjespelare och är även mycket användbar i powerplay. Han har fina händer och en bra skridskoåkning. Vi har haft ögonen på honom hela säsongen som gick och jag är mycket nöjd med att ha knutit till oss Johan kommande säsong. Han kommer spela på en högre nivå i framtiden, sa Simon Skoog då Olofström värvade honom 2012.

***

Med sitt poängsnitt i Norge (0,76) var Skiöld 16:e bäste center totalt och före ex-allsvenskar som Mikael Zettergren och Jonas Berglund, som både tidigare gjort bra med poäng i Allsvenskan.

Under sina år i Sverige har också Skiöld glädjande nog faktiskt producerat lite bättre i kval, 272 poäng på 255 Ettanmatcher (1,07), och 36 poäng på 33 kvalmatcher/playoff (1,09). Sådant känns alltid bra, då VIK tyvärr haft alldeles för många usla veklingar som blivit rädda, fega eller lata under playoff och kval.

***

Forwardssidan börjar bli mer eller mindre klar. På centersidan har man nu förhoppningsvis både bra bredd och spets med värvningen av Skiöld. Dessutom öppnar detta för att Fredrik Johansson kan spela ytter om han stannar, vilket skulle ge motståndarna något att jobba med…

Gällande Fredrik Johansson sa Zäta på VIK.se: ”Det är väl ingen hemlighet att vi väldigt gärna vill ha ”Freddan” Johansson som nästa spelare under kontrakt. Vi jobbar hårt på det och – ja, vi får se!”. Det låter onekligen lovande.

Hetta – Lehmann – (Fredrik Johansson/Mr X)

Mattsson – Skiöld – Weiskog

Mattisson – Pettersson – Holmberg

Lidström – Jesper Andersson – Wallin

***

Utmaningen blir som sagt att få ihop PP-formationerna, om vi tar oss friheten att skissa fritt:

PP1

Hetta – Lehman – (Johansson?/Mr X)

Nilsson – Källström

PP2

Mattsson – Skiöld – Pettersson

Lindelöf – Brandhammar

PP3 (OJ!)

Holmberg – Andersson – Weiskog

Mattisson – Hassel/Werner

Det räcker alltså till t-r-e tänkbara PP-uppställningar i min värld, och då får ändå inte skottglade Hampus Wallin plats…

Delikata problem således, det märks att det är två forwards som bestämmer nuförtiden och det känns fräscht och spännande. Kan Zäta och Paananen bara få ihop alla lirare till ett l-a-g kan det blir riktigt bra det här.

1 svar

  1. Marko skriver:

    Känns som ett riktigt bra nyförvärv denna Skiöld och hans statistik under flera säsonger visar att VIK får en kille som presterar bra poängmässigt även fortsättningsvis.
    Nu tycker jag att laget är slagkraftigt på alla vis och om nu FJ också får ihop en bra deal så blir laget ännu starkare och mindre sårbart för skador med flera duktiga individer i laget. Hursomhelst känns betydligt bättre nu än i våras iaf och jag tror att det också rent ekonomiskt blir en bra säsong om resultaten på isen går VIKs väg. Tror alltså att det kan tillkomma en del sponsorer under säsongen ifall behov om ex förstärkningar föreligger. Bra jobbat av VIK iaf.