Intervju Jonte Berg: ”Vill utveckla offensiven – fick till och med spela med Broc Little och Wille Karlsson då”

61 poäng senaste säsongen i division 1 visar att det bör gå att få ur lite mer offensivt ur den kraftfulle Jonte Berg, som kanske haft lite väl poängfattiga säsonger på sistone. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Kungsörssonen och västmanlänningen Jonte Berg börjar bli något av en VIK-veteran och har sett ett antal gulsvarta med- och motgångar nu. Centralen fick byta några ord med den defensiva och vindsnabbe grovjobbaren som hoppas kunna hitta tillbaka till lite mer offensiv.

– Det kommer bli min femte säsong jag drar på mig VIK-tröjan så självklart känns det extra bra i hjärtat att föreningen klarade upp den oerhört tuffa ekonomiska situationen, säger Jonte till bloggen.

Hur känner du efter allt som hänt med laget och klubben nyligen?

– Vi hade hoppet och tron på att vi skulle kunna gå till playoff. Förutom Asplöven borta började vi verkligen få igång tåget. Visst hade man stora förhoppningar att vi skulle gått till playoff och blivit en obehaglig utmanare i playoff-serien.

– Direkt efter säsongen var det väldigt tungt och bara några dagar senare uppkom att ekonomin var riktigt dålig. Fokuset blev på något helt annat och ovissheten blev något som tog över besvikelse efter den dåliga säsongen.

– Som spelare i laget känner man att det är en nystart på gång. Det ska bli en rolig resa med det gänget som tränar på tillsammans nu.

Hur ser du på din egen fjolårssäsong? 

– Min fjolårssäsong var som lagets, inte bra nog. Det jag ska vara bra på var lite för dåligt och det jag ville utveckla kom inte alls upp i den nivå jag hoppats på.

Vad kan/behöver bli bättre kommande år, både i din utveckling och lagets? 

– Jag måste göra de saker jag är bra på, riktigt bra plus att jag vill ta något steg till i mitt offensiva spel.

– Framförallt vill jag prestera på topp i de spelformer jag oftast spelar. Om det fungerar bra hjälper jag laget och vi har stora chanser att nå bra resultat.

Apropå utveckla offensiven: I playoff för några år sedan gjorde du bland annat ett solomål borta mot Rögle och var bra framåt med 3+2 på sex matcher, i kedja med Mikael Zettergren och Markus Ljungh, varför funkade det så bra offensivt då?

– Om du just tänker på min första säsong började jag i 4:e linen och steg i hierarkin under hela säsongen. Fick till och med spela med Broc (Little) och Wille Karlsson någon match.

– Sen fick vi ihop en rätt vass line i slutet där Ljungh och Zäta var lirarna och jag försökte väl ge lite yta åt dem.

– Rent poängmässigt var det väl lite medflyt och sen fick jag spela oerhört mycket kommer jag ihåg, och då speciellt även i offensiva lägen.

Dina första intryck av nya tränarna? 

– Christer (Olsson) och Tony (Zabel) är två välmeriterade tränare som jag har träffat några gånger. Min känsla är att det är två hockeykunniga personer, som vet vad de vill. Det är en positiv känsla och ska bli kul att lära känna dem.

– Jag har bara träffat dem några gånger så jag var ju inte hunnit lära känna dem riktigt. Tror dock de ser Västerås IK som en riktig utmaning efter omstarten här. En sån anrik förening som VIK vill de nog inget hellre än ta upp mot toppen.

– De verkar vara väldigt bra människor som vill göra det allra bästa för föreningen och utveckla oss individer. Det är det lilla jag snappat upp hittills.

Vad tycker du om överbelastning, ett system och begrepp som är omdiskuterat i Västerås?

– Jag tycker överbelastning har funkat bra under min tid i VIK med ett undantag under förra säsongen. Vi hittade inte en riktig trygghet i det förra året. Vad det berodde på vet jag inte riktigt. Tidigare säsonger har vi varit klockrena där.

Vad är viktigast nu när ni ska sätta ett spelsystem? 

– Det viktigaste för oss som lag och förening är att veta vart vi vill och jobba hårt för det. Vilket spelsystem vi kommer att ha beror mycket på vilka spelare vi har och dessutom vilken hockeyfilosofi tränarna har.

– Jag hoppas vi kommer bli ett svårspelat och jobbigt lag att möta. Viktigast för oss spelare är att ta de roller vi blir tilldelade och göra det så bra vi kan, säger Jonte avslutningsvis.

1 svar

  1. PatrikH skriver:

    Tack för intervjun med min favoritspelare i VIK Hockey. Jag väntar på att det ska lossna för Jonte framåt då han bevisat att han kan göra mål i Div 1 och är oerhört snabb och skapar frilägen åt sig själv. Hoppas Jonte får tid att träna skott så att han sätter frilägena framöver!