Intervju med Lasse Johansson: ”Zettergren och Nilsson har bäst skott i VIK”

Inför nästa säsong blir Lasse Johansson kanske VIK:s viktigaste spelare. Utan en bra målvakt är det svårt att nå framgång. Centralen fick svar på några intressanta frågor av Avestasonen med den mycket höga högstanivån.

Vad är höjdpunkten i din karriär hittills?

– Det var nog när jag med Mora vann utematchen mot Leksand med 4-1, det var en häftig upplevelse, menar Lasse.

Hur ser du på fjolårssäsongen i VIK?

– Det var lite som tabellplaceringen visade, en bra start med en lite sämre avslutning. Men personligen tyckte jag att jag gjorde framsteg i mitt målvaktsspel. Dock jag fick tyvärr inte till det på matcherna i slutet.

Hur var omställningen att gå från Mora till VIK? Vad skiljde i spelsätt?

– Det var en ganska stor skillnad med ett annorlunda spelsätt, det var mer defensivt och aggressivare i VIK. Det var oftast mindre skott men desto farligare lägen när det väl blev några. Det var något man kom in i mer och mer efterhand, menar Lasse.

Har du någon förebild?

– Måste säga Henrik Lundqvist, världens bästa målvakt.

Vilken är den bäste skytt du mött någonsin?

– Svårt att säga, kan nog vara Pavel Brendl, han hade ett grymt skott.

Vilken spelare har lurigast/bäst skott i VIK?

– Är nog ”Zäta” (Mikael Zettergren) och (Robin) Nilsson. Får se hur bra skott de nya killarna har.

Vilka backtyper gillar du att ha framför dig?

– Backar med bra speluppfattning, sådana som alltid tycks vara på rätt plats.

Vad tycker du om trenden i NHL där lag börjar utveckla spelet med att spelarna täcker skott mycket mer systematiskt, som exempelvis Rangers? Kan VIK lära något av det?

Det är absolut något vi kan ta efter. Ett bra samspel mellan backar och utespelare är bara positivt. Vi började redan förra året träna på just det.

Berätta i stora drag hur du jobbar tillsammans med VIK:s målvaktstränare. Analyserar ni video osv.?

– Det är mycket analys och diskussioner under och efter träning om positionsspel och förflyttningar. Efter match går man igenom alla situationer med Patrik (Sjöström) på video och analyserar vad som var bra och vad som kan förbättras.

Vad är det svåraste med att vara målvakt, som kanske inte många fans tänker på?

Vet inte om det är det svåraste men det är ofta något fans inte tänker på; det är målen som ser ”billiga” ut. Det är ofta att det är någon skymning framför eller någon liten styrning som man knappt kan se på reprisbilderna men man som målvakt kan bli helt ställd av. Men ibland kommer det några grodor som man inte ens kan skylla på backarna, menar Lasse.

Till sist, hur ser på nästa säsongs lagbygge och samarbetet med Gustaf Lindvall?

– Det ser väldigt intressant ut och ska bli riktigt roligt att dra igång snart!

***

Vi tackar Lasse för intervjun och hoppas att han kan visa samma storform som då han tog Mora till kvalserien 2009-10. Då stoppade Lasse fenomenala 95,5 % av puckarna och var en stor anledning till att Mora tog platsen på bland annat VIK:s bekostnad…

***

Intressant också att Lasse nämner att Robin Nilsson har ett så oerhört bra skott. Tänk om Jocke Fagervall kan slipa på den något oslipade diamanten Nilsson. Då kan VIK få ett extra vapen i power play på blålinjen.

1 svar

  1. NisseB skriver:

    Lasse kommer göra en bättre säsong nu. Tror Waltins taktik med varannan match oavsett om det gick bra eller dåligt förstörde massor.