VIK satsar vidare på finessorienterad forwardssida vilket kräver flexiblare coachning

Marcus Jonsson är en av få VIK-forwards som gärna kör över sina motståndare tillsammans med Viktor Mårtensson.

Sportchef Niklas Johansson är inte speciellt imponerad av storväxta forwards rent generellt. Det har även framkommit då man pratat med sportchefen. Sportchefen gillar mer finess och fart på forwardssidan och tvekar inte att satsa på små spelare. Det visar sig i NJ:s lagbyggen.

Till nästa säsong ser mixen på forwardssidan ut att återigen bestå av mestadels finessorienterade lirare. Det är i princip bara Marcus Jonsson och Viktor Mårtensson som regelbundet tacklar villigt. De kör mer gärna kör över folk än finlirar. Vilket är en viktig ingrediens i hockey. Men dessa två kommer troligtvis inte användas mycket i offensiva syften.

Visst är Kenneth Bergquist, Jonte Berg och nye Robert Kimby stora och fysiskt starka. Men inga lirare som kör över folk. Deras styrkor ligger på andra plan.

När det funkar och alla är fräscha och inspirerade funkar det bra med att spela på enorm fart och finess. Problemen dyker upp då man möter smarta lag och samtidigt inte har full kräm i ben och huvud. Då finns ingen fysik eller några offensiva powerforwards att falla tillbaka på.

Det finns troligtvis ingen topp-9-forward idag som kan flytta på en Mattias Timander en tung dag för att skapa sig eget utrymme som egentligen inte finns.

Därför blir det så viktigt att Jocke Fagervall bättre kan hushålla med sitt lags energi. Mats Waltins strategi byggde på att man alltid skulle tokjaga mot puckförande back i forecheckingen. En stelbent strategi som kostade mycket energi och sedan lästes sönder och förste forecheckande forward spelades bort.

***

VIK-ledningen verkar dock inte se några problem med att laget återigen har mestadels finessforwards. Enligt uppgift jagar man nu ytterligare två ytterst spelskickliga men småväxta lirare tänkta för en center- och ytterplats (om nu Lundbohm lämnar).

Backsidan har dock fysik och attityd att köra över folk så att räcker och blir över. Det kan nog behövas att kanske Alexandre Rouleau gör offensiva ruscher a´la Edvin Frylén för skapa utrymme åt forwards som kanske kommer behöva hjälp att forcera försvar…

4 svar

 1. Micke skriver:

  Det är inte längden som avgör vad dom kostar. Oftast hör man att en spelare ska bygga på sig muskler. Men det finns flertal korta och lätta spelare i NHL tex. Nathan Gerbe är 165 och väger 73 kilo.

  Det är nog mycket mer som avgör om en spelare platsar i ett lag bygge.

  Önske målet för VIK måste väll vara att hitta en 85-90 kilos kille, sen om han är 175 eller 190 har nog mindre betydelse. Måste vara en kille som kan leda och visa vägen som center.

 2. Mikael Norén skriver:

  Ludde: Små spelare är säkerligen generellt billigare, eftersom storlek är så efterfrågat i NHL/AHL. Sedan skulle garanterat Little spelat i NHL om han var 190 cm.

  VIK måste troligtvis spela väldigt snabb hockey för att kunna få rörelse i exempelvis Leksands försvar. Funkar inte det hade det varit skönt att haft några Jacina/Smootherman-typer att tillgå… Men nu får vi istället hoppas på att Fagervall bättre kan matcha/coacha laget så man orkar hela säsongen med den frenetiska skridskoåkningen och på sätt hitta passningsvägar.

  Micke: Håller med angående forechecking. Men problemet är om man checkar hårt på backar som har kontroll på pucken så är det inte sannolikt det blir lyckosamt och puckvinnande i längden. Kanske då bättre att spara lite på energin och backa hem vid valda tillfällen. Detta har NJ klargjort att han vill se utvecklas av Fagervall.

 3. Micke skriver:

  Att stressa puckhållarn i anfalls zon tycker jag inte är fel. En backs värsta fasa i egen zon är att ha en tung snabb forward bakom sig. Det gäller att sätta in tacklingar i rätt ögonblick. Och blir man överspelad så måste det finnas en nästa spelare och alltid ha farten uppe för ev. en spelvändning och 3-4 man hem.

  En tung skriskostark och spelskicklig två vägscenter måste vara ett önskemål i VIKs lag bygge för att skapa avlastning för Markus Kinisjärvi, Robert Kimby. Lika så en forward som orkar kliva fram i dom viktiga matcherna. Jonte Bergh var en som klev fram i förkvalet och gjorde 5 poäng på 6 matcher. LÖK kedjan slutade producera pga. av dom var överbelastade under hela säsongen och inte orkade fullt ut.

  Vem blir den fjärde center, Marcus Eriksson eller Victor Backman.

 4. Ludde skriver:

  Vrf så små spelare!? jag fattar inte hur ska vi kunna möta ett stort försvar ala Leksand med små spelare som inte kommer runt backarna? Sen måste vi ha ett bättre BP än förra säsongen. En bra offensiv vinner matcher men ett bra försvar vinner mästerskap. Vilket leksand bevisade i allra högsta grad förra gången. Jag ser BP som en nyckel för att lyckas i år