Isbitar efter AIK (där August Tornberg fick klart mest istid) och inför Vita Hästen som verkar fylla på med flera än fyra ”tillåtna” från NHL…

August Tornberg behöver studsa tillbaka efter en tung säsong. Detta är särskilt viktigt då backsidan inte ser ut att bli så stor numerärt sett. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Mot AIK (förlust 2-4 på tisdagen) fick vi en del besked gällande power play och box play. De som fick spela power play var:

 • PP1 Jansson, Zetterberg – Hetta, Asplund, Hertzberg (fick klart mest starter)
 • PP2 Tornberg, Åkerström – Benker, F. Johansson, Bergman

Nu blev det dock väldigt lite PP-tid så PP2 kanske mer var slumpens skördar att dessa forwards var inne. Men det verkar inte som Skedung är ett förstaval i powerplay, intressant nog.

Boxplayparen gällande forwards såg ut så här:

 • Jesper Johansson – Alexander Lunsjö
 • Anthon Eriksson – Fredrik Johansson
 • Isac Skedung – William Wikman
 • Rasmus Asplund – Henrik Hetta

Nedan är spelarstatistik från AIK-matchen:

Om dessa siffror stämmer fick August Tornberg spela överlägset mest (22:33). Det är ett tecken på att VIK-ledningen uppskattat backens fina spel hittills. Undertecknad gillar särskilt Tornbergs förmåga att snabbt få iväg sitt skott.

Vi ser också att Skedung (92 % !) och Asplund (73 %) hade lekstuga i tekningscirklarna. Särskilt glädjande om detta är ett tecken på att Skedung fortsätter utvecklas som tekare. Dock tyngre i teken för Johanssönerna Fredrik (37 % vunna) och Jesper (22 %).

***

Den största frågan just nu är status på Joakim Hillding. Det är inte optimalt att lagets på sikt troligen viktigaste spelare fått försäsongen sönderhackad på detta sätt. Detta dessutom efter att ha anslutit till gruppen ganska sent.

***

På onsdagskvällen väntar nu direkt Vita Hästen i ABB Arena. Vita Hästens matcher:

 1. Linköping 2-3 övertid
 2. Leksand 2-5
 3. Malmö 1-4
 4. Södertälje 4-1
 5. Almtuna 3-0
 6. Västervik 1-2

Mot Almtuna ställde Hästen upp med följande lag:

Sedan den matchen har dock Hästen lånat in Fabian Zetterlund, Linus Högberg och målvakten Adam Werner från NHL/AHL. Hästen ska också enligt rykten ta in fler NHL-killar vilket Sanny Lindström diskuterar och ifrågasätter starkt i Expressen:

För några veckor sedan kom Hockeyallsvenskan med en rekommendation att klubbarna max fick låna fyra spelare per lag. Den kvoten har Hästen nu uppfyllt och lite därtill efter att ha värvat William Lagesson. Lägg därtill att även Marcus Sörensen ryktas ansluta. Hästen har kommit runt Hockeyallsvenskans rekommendation genom att få det att låta som om några av spelarna stannar hela säsongen. – Sanny Lindström i Expressen

***

Handen på hjärtat bröt ju även VIK på en sådan överenskommelse 1994-95 då Ingemar Liljegren & Co. valde att använda Peter Popovic, Nicklas Lidström och Patrik Juhlin under NHL-lockouten då…

1 svar

 1. Pelle skriver:

  Det som ”ursäktade” VIK den gången var ju att man tog hem ”egna” spelare. Tanken var ju inte bara att förstärka sportsligt utan inte minst att också locka storpublik. De flesta andra lag hade bara ca en spelare i NHL, och ville bara tillåta en spelare av det skälet.

  En gräns på tre spelare nu hade ju känts högst måttfullt. Och sen undrar man ju om det blir några straff. Det blir det helt säkert inte. Ligan styrs ju på ett mycket svagt sätt.

  Då för 25 år sen så blev VIK uteslutna ur föreningen Hockeyligan med ekonomiska konsekvenser, och har alltså sonat sitt straff.