Jan Urbas dominerade då Västerås blev för mycket för Asplöven över 60 minuter

Allsvenskans bästa kedja? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Västerås vann med 4-1 mot Asplöven på onsdagskvällen. Jan Urbas var stor segerorganisatör med fantastiskt tvåvägsspel och två mål och en assist, starkt uppbackad av Fredrik Johansson (1+2) och Cody Murphy (1+0).

Matchen inleddes med en uppsjö av felpass åt båda håll. Det träffades fötter, vader och magar (!) till höger och vänster. Vad nu det kunde bero på.

I slutet av perioden visade dock Cody Murphy sitt fina skott och 1-0 till VIK i power play. Jan Urbas var en av få som verkligen var på plats i första perioden, och slovenen skulle fortsätta dominera.

Borgman går från klarhet till klarhet och är lagets bästa back. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

VIK höjde tempot i andra perioden och pepprade skott mot skicklige parisaren och VM-meriterade Ronan Quemener. Det behövdes dock en Urbas för att få till nästa mål, en klassbalja i taket sedan ”Ubbe” utnyttjat sin fart och särskilt fina rörlighet i sidled fram till 2-0.

I en omdiskuterad situation föll Mathias Bromé kanske enkelt då Stefan Gråhns hakade i midjan. I efterföljande power play rullade Asplöven elegant upp VIK fram till 2-1.

Sympatiske Mathias Bromé var tillbaka och var nära att lura Jonas Fransson med en halv Foppa-dragning i slutet, men Frasse visade att gammal är äldst. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

I sista perioden backade dock inte VIK tillbaka alls utan pumpade på mot gästerna som nog tröttnade lite allt eftersom. VIK hade dock tur då Asplöven hade två stolpträffar i sista perioden, men turen följer som bekant den skicklige.

I power play pricksköt Johansson in viktiga 3-1 efter 46.27, innan Urbas i box play satte 4-1 efter en touch på Quemeners plockhandske.

Mikael Frycklund var också tillbaka och gjorde några bra saker, men detta var ”Ubbes” kväll. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Sammanfattning

VIK får det inte riktigt att kugga i spelmässigt. Passningsspelet kan bli mycket bättre. Om man ska tala handbollsspråk är det lite för mycket tekniska fel sett över 60 minuter.

Det man emellertid inte kan ta ifrån VIK är glöden och drivet i varje femma. Det är underbart att se att Filander, Mitell och NJ har byggt ett lag som verkligen bara kör, byte efter byte. Det kompenserar just nu att lagets passningsspel inte riktigt är där.

Den som främst personifierar och leder VIK är Jan Urbas. Slovenen, som faktiskt fortfarande bara är 26 år, ser ut att gå mot sitt livs säsong – äntligen skadefri och i samma lag med kontinuitet med Freddan Johansson som vapendragare även denna säsong.

Cody Murphy gör det också oerhört bra i denna kedja som är en av de bästa enheterna sedan laget hamnade Allsvenskan. Det är bra att Johansson får lira med så bra spelare, eftersom ”Freddans” skott är så underskattat och för lite använt. Målet i afton var frukten av fin kraft och precision i skyttet.

De andra kedjorna får det inte att stämma lika bra, men de kämpar precis lika hårt. Återigen tror jag VIK är ett ganska jobbigt lag att möta. Alla fyra kedjor driver hårt med stora kroppar i varje byte och kommer hänsynslöst mot dig.

Williams sliter och är starkare i närkampsspelet, men det stämmer inte riktigt offensivt ännu. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Även Jeremy Williams sliter som aldrig förr, trots att spelet inte riktigt stämmer som vi vet det kan. På backsidan gjorde Andreas Borgman en stark match – här är vi ytterligare en äregirig spelare som spelar varje byte som det vore det sista. Sorkin var relativt anonym och är nog inte riktigt inkörd på stor rink med hjärta och lunga ännu.

Det var skönt att se Juha Uotila tillbaka och finländarens fysiska spel är viktigt. Jakub Cutta får jobbet gjort med ganska små medel, verkar lugn och det är svårt att förstå att tjecken har nästan 1000 utvisningsminuter i AHL och i tjeckiska toppligan. Kanske kommer Cutta explodera snart även här?

Matias Myttynen gjorde en bra match men gjorde även slut på en klubba, killen verkar ha humör innerst inne… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

En som exploderade lite var Mattias Myttynen. Som på försäsonen fick klubban känna på ilskan efter ett mindre bra byte. Myttynen slog till klubben flera gånger från båset så att splitter hamnade på isen, precis innan 4-1-målet.

Annars var Myttynen bra och var nära att näta efter en fin soloraid. Lihagen var bättre i sina långa pucktransporter men har fortsatt svårt på små ytor, självförtroendet är kanske inte riktigt där. Men 11-1 i tekningar för Lihagen!

Linus Svedlund utvecklas hela tiden FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Enkelt spelande defensivbacken Joakim Lilliehöök har uppenbarligen enormt stort förtroende hos VIK-ledningen och fick spela nästa 15 minuter. Mindre roligt är det för Jacob Andersson som för tillfället bara får spela power play.

FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Västerås tre stjärnor:

1. Jan Urbas

2. Andreas Borgman

3. Fredrik Johansson

4 svar

 1. johan skriver:

  Detta med Brome borde kunna vara ett fall för disciplinnämnden tycker jag … missminner jag mig inte har ett fall av sk ”diving” redan tagits upp …vet inte riktigt utgången av det, men detta är ett solklart fall i den meningen…o dessutom kan man väll som privatperson anmäla dit.

 2. VIKPelle skriver:

  Jag tror snarare att Andersson brister i defensivspelet. Jag har för mig att han gjorde en hel del misstag de senaste matcherna han fick spela ordinarie. Det finns helt enkelt andra backar som just nu bedöms bättre i defensiven. Offensivt så har han ju stora kvaliteter som man vill ta tillvara genom att ta med honom i PP. Det är ju för övrigt väldigt vanligt att unga offensiva backar har svårt med defensiven.

 3. Adde skriver:

  Tror dom måste sänka nivån på ventilationen i hallen så inte fler spelare ramlar omkull av vinden. (Bromé tex)

  Annars alltid skönt med vinst och unnar Urbas alla poäng han gör, allt slit och alla lägen han skapar. Guld värd att ha i sitt lag.

 4. Niclas skriver:

  Kan det vara så att Andersson är lite krasslig kanske ? Lite småsjuk? Eller en lättare skada. Kan ju vara en förklaring eftersom han får spela PP.