Jens Hellgren lämnar och oerhört viktig jakt på förhoppningsvis offensiv andretränare inledd

Vi tackar Jens Hellgren (vänster) för två framgångsrika år i VIK och önskar lycka till i den fortsätta karriären. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

VIK får titta efter en ny andretränare enligt MrMadhawk.se. Jens Hellgren ska flytta till Luleå för nytt civilt jobb och familjen. Hellgren har främst jobbat med VIK:s power play och forwards och har gjort det bra.

Inte så konstigt att den gamle storskytten från Luleå (225 poäng på 314 elitseriematcher) fick ansvaret att lära och coacha VIK:s forwards. VIK har också gjort det helt OK med Hellgren som andretränare där man slagit ut flera andra rikare eller budgetmässigt jämnbördiga lag.

Men under slutet på denna säsong är det just offensiven som brustit. Därför blir det intressant att se vilken väg VIK väljer i andratränarfrågan.

Från distans och på pappret skulle ju en sådan som Alex Belavskis passa som handen i handsken. ”Sasha” är ju gammal tränarkollega till Fagervall. Fagervall och puckartisten Beliavskis delade på ledarskapet 2006-07 i Björklöven då laget gick till kvalserien.

***

De senaste två säsongernas  effektivitet i power play för VIK som Hellgren haft stort ansvar för:

2011-12: Grundserien: 22,66 %. Förkvalet: 13 %.

2012-13: Grundserien: 19,54 %. Kvalserien hittills: 19,05 %.

Godkända siffror helt klart. Men samtidigt finns utrymme till förbättring. En förbättring och stabilisering kring 25 % kommer nog vara nödvändig för att VIK ska vara ett riktigt topp-3-lag och legitimt hot i kvalserien våren 2014.

Detta särskilt om Lasse Johansson försvinner och VIK troligtvis inte kan räkna med att ha en målvakt som tar 94 % av puckarna. Det kommer öka pressen på VIK:s offensiv och power play ordentligt.

Kan en ny andretränare vara med hjälpa till att lyfta VIK:s offensiv? Det kommer sannerligen bli en nyckelperson i VIK:s strävan mot Elitserien.

***

Centralen bytte även några ord med coach Fagervall inför de två avslutande matcherna:

Pratar ni om att om LIF i bästa fall inte klarar ekonomin och topp-3 kan innebära elitseriebiljet trots allt? Borde ge extra motivation…

– Nej, vi pratar inte om LIF utan mer om att skaffa sig erfarenhet av en bra kvalserie. Och målet är nu att ta tredje platsen.

 Vad vill du se de sista två matcherna? Timrå borta tisdag och Rögle hemma fredag.

– Att vi gör 120 bra minuter till. En borta och en hemma. Viktigt att vi ger tillbaka till dem som följer oss. Vi har haft ett bra stöd i ABB i vinter hoppas vi kan få det även i sista hemma på fredag, säger Jocke.

Vi får be att återkomma i frågan om hur Jocke ser på andretränarfrågan.

***

Fagervall berättade även på MrMadhawk.se att man nog ser Lasse Johansson som förlorad. Även Tim Heed och Matt Fornataro kan bli svåra att behålla enligt Jocke. Resten var man i stort sugna på att behålla.

Låter ju oerhört lovande om man får behålla Stefan Warg, Christoffer Björklund och Jonas Emmerdahl. Då blir VIK garanterat att räkna med nästa säsong igen.