Johan Skiöld slog i överväxeln när det behövdes och sänkte Borlänge tillsammans med Conny och supercomebackande Marcus Bergman

Johan Skiöld ledde VIK:s offensiv i Borlänge. FOTO: Rune Åhlén

 

VIK-fansen har tidigare inte varit bortskämda med att tänkta poänggörare levererar när det gäller. Men Johan Skiöld, tillsammans med Marcus Bergman och Conny Strömberg, bjöd på offensiv magi då han noterades för 2+2 och var var +5 (!) då VIK vann med 5-2 i Borlänge inför massor av högljudda VIK-fans på plats.

VIK började bra men verkade något nervösa i sista puckhanteringen. VIK fick ett PP där det tröga spelet förtsatte med en man mer.

Borlänge öppnade sig bakåt och Jimmie Jansson följde  med bra och fick en god chans i en 2-mot-1:a. BHF hade ett skott som gick stolpe-stolpe faktiskt. Det ser man inte ofta.

BHF hade sedan ett bra PP och fick några vassa byten. I slutet på perioden åkte Marcus Bergman på en rejäl tripping, men istället för dyr blev den utvisningen en form av assist till hete Johan Skiölds mål i box play efter friläge för Jesper Johansson. Tur att det var just Skiöld med sina fina händer som kunde lyfta högt över Hellgren och 0-1 VIK efter första perioden.

VIK hade ganska bra kontroll på sakerna i andra perioden och möjligen började BHF tröttna en aning. 1-1 kom efter att många VIK:are för ovanlighetens skull blev pucktittandes och öppet mål för BHF. Detta efter att VIK bränt flera power play och lägen att utöka ledningen.

Conny Strömberg replikerade dock omgående på ett skott från Robin Nilsson som Bergman snyggt styrde fram och Conny var snabbast till trissan för 2-1.

Borlänge kvitterade till 2-2 inför sista efter 39.54, åter ett sent mål i baken mot ett passivt VIK, samtidigt gjorde Byström Johansson det bra.

Det kändes lite onödigt då BHF alltså verkade tröttna lite. Men fortsatt brist på effektivitet och obefintligt PP straffade sig. Lite mer desperation behövdes inför tredje.

Och visst fick vi se både desperation och klass i tredje, främst signerat Skiöld. Först drev Skiöld hårt på kassen, dribblade ner målvakten och Conny var snabb på returen fram till 2-3 till VIK.

Jesper Cederberg brände ett friläge efter en ny delikat framspelning av Oscar Pettersson. ”OP” spelar verkligen sin bästa hockey nu och stärker verkligen sina aktier.

Appel var strålande i Borlänge. FOTO: RUNE ÅHLÉN

2-4 var riktigt vackert där Oscar Pettersson läckert direktskarvade en passning från Jimmie Jansson till en anstormande Skiöld vars avslut satt högt och otagbart för Hellgren.

2-5 var också signerat Skiöld där Bergman fick ett bra läge och pucken hamnade i nät efter att ha gått under Hellgren.

SAMMANFATTNING

Marcus Bergmans comeback är osannolikt lyckosam så här långt. Själv har Bergman 1+3 på två matcher och bidrar med sin enorma snabbhet där han samtidigt har bra kontroll. En mardröm för motståndarbackarna.

Dessutom har Bergmans inträde i laget väckt liv i Johan Skiöld igen (precis som bland annat undertecknad trodde), som nu är stekhet med 4+2 de två senaste matcherna tillsammans med Bergman, och 5+2 på senaste fem matcherna. Dessförinnan hade Skiöld bleka 2+4 på de 18 senaste matcherna (!).

Tillsammans med Conny Strömberg har man med Bergman & Skiöld nu fått fram en enhet kan bli tungan på vågen i att säkra en allsvensk plats. Skiöld är tillräckligt smart att åka rätt för Conny passningar, och kan dessutom avsluta. Marcus Bergman bidrar ju med det mesta och kan åka sönder vilket försvar som helst.

I övrigt gjorde Jespel Appel en felfri insats och var +4 och fick därmed reparera sin tidigare lite jobbiga plus/minus. Appel är väldigt bra på att lösa saker med små medel i egen zon och använder sina relativt få kilo på ett smart sätt i närkamperna.

Borlänge är inget dålig lag och det är oerhört starkt att vinna sex raka mot dessa små, snabba och ganska skickliga dalkarlar. Men överlag känns VIK helt enkelt lite bättre och betydligt tyngre.

BHF sköt mycket men det mesta var skott utifrån och mest plockpotatis för Dahlbom. Borlänges plan att försöka slå långa passningar och sprida ut VIK-backarna gick i stöpet, då de istället hamnade i armarna på Hassel & Co. i VIK:s framgångsrika överbelastning där man ofta får stopp i spelet.

Allt känns mycket bra inför avslutningen med start hemma mot Huddinge på tisdagen. Det enda orosmomentet är att power play överhuvudtaget inte fungerar. Men det kan ju uppenbarligen gå bra ändå…

PUCKLIGAN

5 Johan Skiöld

4 Marcus Bergman

3 Conny Strömberg

2 Jesper Appel

1 Oscar Pettersson

6 svar

 1. robert jonsson skriver:

  En riktigt stark bortamatch där Borlänge aldrig riktigt lyckades ta sig in på mål utan fick skjuta utifrån mest hela tiden. Starkt defensivt spel under hela matchen.
  Dessutom islossning i målskyttet med suveräna omställningar från forwards.
  Nu tre tuffa matcher framöver. Får hoppas fokus kan hållas och att produktiviteten framåt fortsätter.
  Marcus Bergmans insatser efter den långa bortavaron remarkabel.

 2. Miko skriver:

  Riktigt starkt att med så klara siffror besegra Borlänge borta. Nu har målskyttet också lossnat och det bådar gott inför fortsättningen. Holmbergs skada kom lika olyckligt som olägligt men tur i oturen var att Bergman kom tillbaka och genast presterar på topp och ingen frånvaro på 2,5 månader märks-imponerande är ordet. Ytterligare tre poäng mot Huddinge skulle sitta fint och då har man chansen att bli klara för allsvenskan mot Troja om man endast tar en poäng. Det tror jag faktiskt skulle räcka inför sista omgången. Huddinge och Troja kan då inte gå ikapp, de kan då hamna på max 17 poäng, och Borlänge lär inte gå rent när man har Troja och Västervik kvar. Man skall dock inte gå händelserna i förväg, låt oss ta en match i taget med början på tisdag mot Huddinge.Vad olidligt spännande detta är. Numera väntar man bara otåligt på nästa match.

 3. Johan skriver:

  Tre poäng för VIK mot Huddinge på tisdag samtidigt som Borlänge slår Troja på övertid – då är det väldigt nära. 🙂

 4. Marko skriver:

  Bra analys Mikael, som vanligt ska tilläggas. Borlänge är verkligen inget dussingäng och de är jobbiga att möta även att de mattades av mot slutet. Återigen fint att se stödet på läktarna från tillresta fans, helt fantastiskt.
  Gällande spelare som var det många som glänste framförallt poängmässigt och säger det igen. Skönt att ”The Rockman” is back ( fri engelsk översättning) och Bergman har faktiskt överträffat mina förväntningar utifrån den långa frånvaron.
  I övrigt måste man väl säga att serien fortsatt överraskar utifrån resultaten ex Huddinges vinst igår, oväntat iaf enligt mig.
  Nu är det laddning för nästa drabbning och det är bara att fortsätta vara skärpta samt våga.

 5. H-man skriver:

  Stort av Pannan som har lärt sig läxan hur Borlänge går hårt med backarna. Medan VIK vänder blixt snabbt och får 2 mot 1 3 mot 1 3 mot 2. Synd att Dennis i Borlänge inte är lika kall. Vinner VIK och Borlänge sina tre sista matcher blir dom etta tvåa. Miraklet on icke.