Lite koll på forwardssiffror för att kanske kyla nerverna inför den stekheta fighten i Borlänge & grattis Timrå som skickade tillbaka Karlskrona

Petter Mattsson var het sist, nätade på straffarna och har väl samlat ihop till ett spelmål snart? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

På lördag kl 16.00 smäller det i Borlänge för omgång 7 i kvalserien. Västerås har chans att ta ett kraftigare grepp om andraplatsen i kvalserien mot den offensivglada trean i serien.

VIK har vunnit alla fem matcher hittills mot Borlänge HF. I vissa matcher har VIK helt enkelt varit det tyngre och det bättre laget. I andra matcher har Borlänge stundtals varit bra och Marcus Dahlbom har bitvis räddat Gulsvart.

Att VIK vunnit fem raka mot BHF är ju på både på gott och ont. En Borlängeseger kommer sannolikt allt närmare men samtidigt indikerar sviten ofrånkomligt på att VIK är det klart bättre laget. VIK är dessutom äntligen kanske på väg mot bra målform nu när Marcus Bergman är tillbaka och efter målexplosionen hemma mot Piteå senast.

När väl målskyttet lossnar på det sättet som sist brukar det hålla i sig några matcher. Saknas gör Pontus Holmberg och Lucas Venuto. Enligt uppgift tränade dock Venuto ganska hårt under fredagen utan kontaktspel med övriga, men ska ha sett riktigt pigg ut.

***

Gjorde en sammanställning av Swehockey.se:s siffror totalt över hela säsongen på forwards:

Klicka på bilden för större text vid behov.

Noterbart inför kvalseriens avslutning:

FJ borde skjuta mer då kaptenen ju har ett underskattat skott och bäst skottprocent i laget. FOTO: RUNE ÅHLÉN

  • Fredrik Johansson borde skjuta mer, har klart bäst skottprocent i laget (21,3 %).
  • Niclas Lehmann är assistkung och har bäst poängsnitt.
  • Johan Skiöld leder såväl plus/minus som tekningsligan av de mest anlitade tekarna. Skiöld har dessutom tekat kopiöst mycket.
  • Marcus Bergman skjuter mest per match och är farlig i box play med tre mål där tillsammans med Fredrik Johansson.
  • Fredrik Hetta har avgjort flest matcher med nio matchvinnande mål. Hetta är dessutom PP-kung med elva mål där.
  • Conny har 0,69 i poängsnitt vilket han knappast är nöjd med. Troligen bör det väl öka lite nu och VIK måste väl snart få fart på det trötta PP-spelet med ett mål på 20 försök i kvalserien(!).
  • Jesper Johansson ligger bra i skottprocent och JJ har ju visat sitt vassa skott vid några tillfällen. Men bara 1,4 skott/match behöver ju komma upp för utnyttja bössan mer.
  • Lucas Venuto och Petter Mattsson verkar ha viss förmåga att teka och ligger bägge lite över 50 %, dock på ganska få tek.

***

Timrå är klart för SHL. Grattis! Karlskrona får börja om i Allsvenskan och alla i VIK är nog väldigt sugna att möta KHK igen…

Hampus Larsson var kapten i Timrå och spelade alltså nu upp Sundsvallsklubben i SHL. Snacka om kontrast till då Larsson inte riktigt var sig själv då VIK ramlade ur Allsvenskan ifjol.

Visar hur små marginaler det är upp och ner och att man aldrig ska ge upp eller tro att något är omöjligt.

***

Det blir mycket VIK:are på plats i Borlänge Ishall. Hemmaplan?