Kanske sista säsongen innan Malmö, Karlskrona och Rögle är etablerade: Vad säger tendensen i siffrorna?

Stor succé på många sätt för denna kedja, bland annat har de gjort 75 % av målen i power play. Fler behöver följa. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

13 matcher redan spelade. VIK har mött alla lag och spelat 25 % av serien. Läge för en sifferkoll. I tabellen ser det såklart bra ut just nu, men det är tight och förlorar laget några matcher sjunker man.

* Power play har funkat bra siffermässigt, laget leder serien med nästan 28 %. Laget har gjort 12 mål i power play. Intressant är att succékedjan med Murphy, Johansson och Urbas tillsammans legat bakom hela nio av de målen och ligger alltså nästan ensamma bakom succén här.

* I spel 5-mot-5 är det inte lika imponerande. Där är målskillnaden 22-18 . Med 22 mål 5-mot-5 ligger VIK bara åtta i serien. Att få fart på offensiven i 5-mot-5 är fortsatt en utmaning, som det varit i många år nu.

* Tekningar har inte heller varit lysande. VIK ligger totalt på svaga 48,84 %, vilket är så svagt som 12:a i serien faktiskt. Av tekarna är det bara Lihagen (59,4 %) som ligger över 50 % om vi ska lita på Swehockey.se. Johansson (49,3 %), Gråhns (42,9) och Davidsson (41,2) måste snart upp, annars måste VIK titta på andra lösningar.

* Försvarsspelet har fortsatt varit starkt med 2,03 insläppta per match. Precis som vanligt med andra ord. Hatten av för det.

***

Om vi ska försöka analysera ovanstående kan vi konstatera att Ubbe:s kedjas produktion i power play varit lite tungan på vågen. Detta tillsammans med Franssons målvaktsspel och Mylläri & Borgman är framgångssagorna hittills.

VIK har inte direkt glänst i spel 5-mot-5 som sig bör om vi ska våga hoppas på att hota mot SHL. Men tid finns till både lite mer tålamod men även justeringar av truppen.

Gällande tekningar kommer VIK med nuvarande insatser troligen bli helt uppkäkade i cirklarna i ett eventuellt kval. Gråhns har i karriären nog aldrig haft bra siffror, hoppet står snarare till att Davidsson kan lära sig snabbt och att Johansson orkar en bit över 50%, där har han varit förr.

***

På önskelistan finns således en speedig center som kan teka och gärna en vassare importback än vad Jakub Cutta hittills visat. Men frågan är om det blir något av det. Insamligen BLI-VIKtig 2.0 har startat trögt.

För att få fart på insamlingen kanske man kan poängtera hur VIKtig denna säsong faktiskt är. Rögle, Malmö och Karlskrona har alla fått avstått pengar i fallskärm som Leksand fått.

Nästa säsong kommer dessa lag, om de blir kvar i SHL, vara mer etablerade och troligen rikare vilket krymper SHL-fönstret ytterligare. Eller så kanske Modo vinglar till igen…

2 svar

  1. Mr H skriver:

    Det måste länkas mer till Bli VIKtig 2.0. Länka överallt, så att man blir påmind samt hittar den lättare. Just nu 77 stycken som är med. Hur många går på VIKs matcher? Skapa lite tryck runt det här. Djungeltelegrafen på olika sätt. Kanske andra sociala grupperingar kan vara intressanta.
    Ni som läser här – skriv om ni har några idéer om hur Bli VIKtig 2.0 ska kunna expandera.

  2. PatrikH skriver:

    När VIK får tillbaka sina backar kanske vi kan bättra på 5-5 statistiken. Generellt tycker jag det är speeden som i år saknas hos flera kedjor och som jag tror är orsaken till den dåliga 5-5 statistiken.