Koll på säsongens andra halva gällande spelarnas siffror och utveckling: Hur ser kontraktsläget ut inför 2020-2021?

Vad ser Jerome Leduc i skyn gällande framtiden? Kan VIK hitta "en ny Leduc" på centerplats? Däremot är det klart att August Nilsson blir kvar och kan därmed förhoppningsivs utvecklas till en defensiv toppback i lugn och ro här. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Säsongsavslutningen är viktig även för spelarnas karriärer individuellt. Bloggen tog en koll på trender för spelarna nu när det alltså gått 40 matcher och vi lätt kan dela säsongen i två:

Och sedan de 20 senaste där vi även kan se trender i poängsnitt och plus/minus längst ut till höger. (Bloggen borde dock i framtiden utveckla siffrorna med exempelvis xGF och Corsi för att hänga med i utvecklingen kring de siffror som kanske är bättre att förutspå framtida prestationer.)

Desto mer grönt, desto bättre siffror och utveckling samt kontraktsituation (inrutade spelare har kontrakt med VIK över 20/21):

Fredrik Johansson (vore perfekt som fjärdecenter 20/21), Anthon Eriksson och Calle Ehrnberg känns givna att behålla. Källström, Lunsjö och J. Johansson ligger nog också ganska bra till men måste helst göra starka avslutningar.

Lunsjö (och J. Johansson även om det är mer av en defensivspecialist) har, som kan ses ovan, tappat produktion och behöver vända på det, på samma sätt som Källström faktiskt gjort. Skadedrabbade Marcus Bergman har haft produktionsproblem och behöver en stark säsongsavslutning så självförtroendet kan öka i puckkontrollen och ett bra kontrakt kan erhållas.

Mattias Kalin har haft en tung säsong och utsikterna att få ett nytt kontrakt förbättrades inte direkt av den sex matcher långa avstängningen för tekningsspecialisten…

Det är nog inte omöjligt att få behålla Lukas Zetterberg och David Rundqvist, som bägge besitter bra med potential. Calle Själin är främst en offensiv back och sådana har VIK haft ganska många av denna säsong, så Själins VIK-framtid hänger mycket på om backen kan färga mycket mer nu framöver och vad som händer med offensiva trion Leduc, Jansson och Younan.

Det skulle inte förvåna om exempelvis Benker, Younan, Leduc, Jansson, Wikman och Rundqvist är på radarn i främst Finland men även kanske i SHL. Stora osäkerheter kring skadorna på De la Rose och Hassel gör att framtiden blir svår att sia om, de hade bägge behövt starka säsongsavslutningar.

Tessier har växt ordentligt under säsongen men ska vara förhållandevis dyr och måste prestera starkt hela vägen mot slutet nu. Detta eftersom nästan alla spelare ofta blir lite dyrare när man förlänger med dem. Ska man sedan addera spets blir ekvationen som sagt svår att få ihop om budgeten inte utökas…

2 svar

  1. Bozo skriver:

    VIK har ju investerat mycket i organisationen denna säsong, vilket äter mycket framför allt år ett med inkörningskostnader innan det bär frukt. Några helårstjänster på kansliet som borde ge utrymme till att öka spelarbudget utan att något särskilt behövs. Samtidigt ges signaler från ordförande att man vill investera ytterligare på backoffice bl.a. kopplat till event för en bättre upplevelse.

    • Bozo skriver:

      Jag tror på en säsong till med konsolidering (något höjd spelarbudget) för att sedan gå all in på sporten sista säsongen på tre-årskontrakten med den sportsliga ledningen. För att sikta på att ligga i SHL när Backlunds kontrakt med Flames går ut.