Framtidsblick på längre och kortare sikt & NHL-meriterad defensivback på marknaden – men en sån som Niclas Lundgren vore drömvärvningen

En defensiv backhårding lik Niclas Lundgren är precis vad VIK saknade förra säsongen. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Om vi ska blicka lite framåt på längre sikt. Och om vi då dessutom ska vara försiktiga och inte förvänta oss någon större satsning 2020-21 då det kanske kommer ta VIK två-tre år att komma ifatt ekonomiskt mot topp-6-konkurrenterna.

Enligt vad bloggen erfar har dessa lag mellan 4-9 miljoner mer i spelarbudget och bättre möjligheter att skapa pengar än VIK i nuläget (tack vare bättre arenor, mer stöd från näringslivet, kommunen och fastighetsägare).

Detta har bloggen redan tagit upp och vad jag förstår är problembilden om detta väldigt klar i VIK och det jobbas intensivt i frågorna, som såklart inte är lätta och ej löses på en kafferast. Allsvenskan kan ju dock bli intressantare med det nya serieupplägget då man inte behöver slå ut ett SHL-lag för att gå upp.

Det gäller då att VIK ligger i topp även ekonomiskt innan seriesystemet kanske ändras igen i framtiden. Vem vet, de krafter ledda av Jörgen Lindgren och kortsiktig vinstmaximering på toppen, som velat stänga SHL och göra HA till en ren farmarliga kanske får nya krafter i framtiden. Då gäller det att ligga i rätt serie.

***

Men om vi ska titta på just denna trupp och kommande säsong 2020-2021. Först och främst är det ganska många i detta lag som gjort ojämna säsonger och måste avsluta starkt för att antingen få kontrakt här eller någon annanstans.

Sen blir i princip nästan alla spelare dyrare när VIK förlänger med dem. Ska man sedan addera spets blir ekvationen svår att få ihop om budgeten inte utökas. Sannolikt jagar också flera av toppspelarna i VIK kontrakt i SHL och Finland. Några av dessa kommer VIK garanterat att tappa. Sen är det nog inte säkert VIK har råd att behålla vissa toppar heller.

Det vore hursomhelst bra att få lite mer kontinuitet till nästa säsong då det varit stora ändringar de senaste två åren. Det är bara se på Björklöven och Modo som fått behålla allt de velat och adderat det man saknar. De har ju även råd att behålla allt vilket tyvärr blir svårt för VIK.

På kort sikt nu denna säsong känner nog många att backsidan behöver styras upp inför playoff. Nu vill många backar nästan bara tänka offensivt och man har tappat ödmjukhet i egen zon. Vissa verkar nästan bara vilja göra poäng.

Att få in ett defensivt ankare som går före och visar, i både ord och handling, hur det hårda defensivjobbet ska göras varje byte vore inte alls fel. Sen måste VIK också få bättre målvaktsspel än vad Emil Kruse mäktade med mot AIK senast.

En sån som Steve Oleksy finns på marknaden och är en NHL-meriterad defensivback med hyllad karaktär. Dock osäkert hur fötterna är idag på 33-åringen som just nu är i ECHL (och därmed säkert inte superdyr).

Vilken back Brendan Mikkelson var! FOTO: RUNE ÅHLÉN

Får man drömma iväg vore annars sådana som Västeråssonen Niclas Lundgren eller Brendan Mikkelsson (numera i Österrike) precis sådana stenhårda backtyper som VIK saknar just nu. Men de kostar ju säkert runt 130 000 kronor i månaden plus omkostnader så vi får drömma vidare…

4 svar

 1. Marko skriver:

  Känns ju på något vis att arenafrågan borde vara en relativt högprioriterad fråga att lösa för att få en möjlighet till ökade inkomster (loger mm) nu när det är ganska urvattnat med sponsringen med några få undantag. Nåväl några loger gör inte VIK till laget med de största inkomsterna men helt klart är att sådana saker ökar intäkterna på fler än ett sätt om produkten på isen också levererar.
  Så hoppet står väl till kommunen att de kan komma ingång med något i hyfsad närtid (läs 1-2 år)

  Ja,Lundgren kan väl vara ett bra alternativ jmfr med en billigare oprövad ECHL spelare. Annars tror jag fortsatt på någon från andra sidan Östersjön och SM Liiga om det ska förstärkas.

 2. Bozo skriver:

  Arenan kommer näst på tur efter ny friidrottsarena. Frågan är om det är snart, beroende på hur VIK spelar
  sina kort. Går man upp går det fort, samtidigt om man blir ett bottenlag i några säsonger så kommer det dröja. VLT borde gräva mer i detta eller är man rädd att bli stämplade att man förespråkar slöseri med skattepengar. I opposition förespråkade Liberalerna (som dessutom står L nära) en ny arena, men när de nu regerar i staden är det tyst.

 3. Bozo skriver:

  Lundgren måste ju vilja byta klubb nu då hans kontrakt går ut. Annars får han svårt i löneförhandlingarna. Kan VIK ta halva lönen resten av säsongen? Brynäs behöver ju alla pengar för att själva värva backspets.

 4. Pelle skriver:

  Men med bara två månadslöner att betala blir det ju inte så mycket pengar även om lönen är hög.