Konstantin Komareks fyra poäng sänkte Kalmar och fin debut med mål direkt för Markus Oden och litet genombrott för unge hemmasonen Hugo Lejon

Vi och Komarek kan börja rita på tänkbara uppställningar på allvar nu. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

På bilden: Komarek dominerade mot Kalmar. FOTO: RUNE ÅHLÉN

VIK vann med 4-2 i Kalmar på onsdagskvällen efter fyra poäng och en dominant offensiv insats av Konstantin Komarek. VIK tog därmed fjärde raka segern trots alla skador. Lagmaskinen börjar puttra igång så smått.

Väldigt bra start i Kalmar för energiskt VIK mot juljäst och även skadedrabbat Kalmar. Markus Oden mycket lovande start och satte kallt 1-0 efter bra förarbete Flood.

VIK hade det mesta inledningsvis. 2-0 efter att Flood hittat Komarek som elegant vinklade in pucken. Oden även vass passning och stolpe Topping.

Jansson och Oden låg bakom ny chans Topping. Men sen började VIK gå bort sig lite och problemet att läcka chanser bakåt fortsatte. 2-1 efter felpass Hofbauer då Kalmar utnyttjade att Halonen tappat klubban. Lite hönsgård och hela 9-8 chanser VIK 5-5 trots att även KHC saknade folk och verkade lite jultrötta.

Men nu hade VIKs tveksamma försvar väckt Kalmar och ett ovisst chansbytande skulle fortsätta? Eller skulle VIK hitta skärpan från inledningen?

Komarek hånades ju lite lätt av Kalmar senast, och i afton offensiv show av #67 med fyra poäng efter 40 minuter.

Genombrott för Hugo Lejon som gjorde sin överlägset bästa match, kul för 18-årige hemmasonen. Lejon bra bryt och chans Dmytriw. Dock indian Gersich. Lindelöf bra åkning.

Men lite ojämna backinsatser och lite passivt och Jansson bom och utvisad. 2-2 i PP efter att Gustaf Kangas kom på mellis.

Dock ny vass styrning Komarek på nytt smart Floodskott och 2-3. Kalmar låg på rulle och farliga spelvändningar. Topping och Komarek bra och fri Oden.

Skedung fixade PP, såg billigt ut och vresiga smålänningar på läktaren naturligt nog.

Topping slarvade dock två gånger i PP, karl’n är mänsklig trots allt. Jättebyte Komarek dukade för Östman som placerade in 2-4.

Billig 2:a på Krupic, kanske kkompensation. Vi hHoppdes på mer aktiva backar utan puck i 3e, och så blev det.

6-4 chanser VIK 5-5 i andra. 1-3 chanser PP Kalmar.

I tredje hade VIK hyfsad kontroll. Men stolpe från distans Kalmar. Och Topping utgick åter haltandes, men återkom lyckligt nog mot slutet av matchen.

Gabriel Kangas fixade chans för Skedung. Dmytriw blev övermodig i anfallszon och tog en utvisning efter miss. Men direkt efter åkte Bohm på en tackling i ryggen av finske veterancentern Kim Strömberg.

Skedung hade en läcker soloåkning och nära mål. Flood fixade ett PP, något turligt då även Flood var övermodig där i egen zon. Oden åkte på en slashing och fick väldigt ont, men återkom även han.

Lindelöf var skärpt och hittade Lejon med en fin genomskärare, men bom. I slutet dubbelchans för Kalmar, som även hade några fräsande skott utifrån i spel 6-mot-5, men VIK höll rött ganska bra på utsidan. 6-6 chanser 5-5 i sista perioden.

SAMMANFATTNING

Komarek gjorde åter verkligen skäl för lönen då österrikaren fortsatte ösa in poäng och dominera offensivt, och var även +4 med Topping som mer ansvarstagande center. Direkt då Topping försvann lite mer farligt bakåt, så kanske är #67 mest lämpad på en kant?

Markus Oden var som väntat mycket pigg och vann en hel del puckar inledningsvis tack vare sin kvickhet. Visade även bra känsla och kyla på målet. Det blev hela 8-2 i NP i debuten, försvann dock lite allteftersom.

Viktigare än segern var faktiskt att Topping (och Oden) återkom efter smällar. Ett tag kändes det väldigt deppigt där, men lika glada blev vi då #24 syntes åter på isen.

Totalt sett en okey bortamatch, med fortsatt många borta, mot pigga överraskningslaget Kalmar. Dock tvingades Kalmar med många avbräck rullar på tre kedjor och Strömberg och deras toppgubbar fick spela runt 25 minuter.

VIK lirade ganska mycket på fyra kedjor, och den rena juniorkedjan med Gustaf Kangas mellan Karl Andersson och Albin Lilja gjorde ett gott jobb. Och bra inför AIK på fredag att VIK kunde lira på relativt mycket folk.

VIK vann chanserna i 5-5 med 21-18 bloggens noter. Så åter bra chansskapande framåt, men även för mycket svängdörrar bakåt.

På backplats och även bland vissa forwards kommer och går vaksamheten, samt ödmjukheten och viljan att göra klart varje situation.

Östman hamnade exempelvis olyckligt plötsligt ensam före 2-1-målet efter Hofbauers miss, men ändå väldigt passivt pucktittande på raka ben, utan att försöka blocka eller något, gav enkelt mål för Kalmar.

Backarna och vissa forwards måste bli mycket mer aktiva utan puck generellt och slita hårdare för att skära av passningar.

Flood och Jansson tappade också fokus bitvis och blev övermodiga. Denna backsida skriker efter en defensiv pappaback som kan hjälpa Bohm att styra upp det hela bakifrån. Samt även en till allroundcenter som kan sprida defensivt lugn och fokus. Lindelöf dock mycket skärpt i afton med 7-0 i NP enligt bloggens noter.

18-årige hemmasonen Hugo Lejon var en av de bästa VIK:arna plötsligt med hela 7-1 i NP med kvickt och smart slit. Investeringen att (”tvingas”) matcha juniorer kan nu börja betala av sig på allvar om Lejon fortsätter så här, då blir det som ett nyförvärv.

Gabriel Kangas slet mycket bra tillsammans med Skedung och Hofbauer i en så nyttig energienhet. Karl Andersson åter solid med den yngre Kangas och Lilja.

Svårt att klaga på Niilo Halonen som åter ställdes mot ganska mycket svåra lägen och gjorde det bra.

Nu bara att ladda inför fredagsfesten mot ett bra AIK.

PUCKLIGAN

5 Konstantin Komarek

4 Hugo Lejon

3 Alexander Lindelöf

2 Erik Flood

1 Markus Oden

12 svar

 1. Sudden skriver:

  Albin Grewe fick avstängning i 5 matcher, läste någonstans att det var hans 4e ärende i disciplinnämnden i år….. ska dom inte straffa återfallsförbrytare hårdare eller gäller inte det storlagen? Ser konstigt ut iaf

  • Sudden skriver:

   Har sett situationen ett flertal ggr nu och det är inget snack om den. Men både Aftonbladet och expressen skriver att han straffas stenhårt?! 5matchers avstängning mot kanske slut på karriären för den som blir tacklad? Det är inte ens jämförbart. Tycker att nämnden har ingen röd tråd i det dom gör. Sätt in vettigt folk där.
   Nu ser det ut som att det gick bra för Åsell, som tur är.
   Stenhårt straff? Näää

   • C skriver:

    Jag tycker det är ett ganska hårt straff för förseelsen beroende på att motståndaren åker in i tacklande spelare som sätter upp axeln i hans ansikte. Är det en återfallsförbrytare så är
    nog 5 matcher lagom pga . Inte för att förringa huvudtacklingar men när tacklande spelare själv kommer in med fart från blindside så lär skaderisken vara mycket högre.

    Någon som är helt emot?

    • Sudden skriver:

     Jag menar bara, att jämfört med andra straff som utdelats , så är det för billigt med 5 matcher. Just den här händelsen är inte så allvarlig med tanke på att det gick bra, men han gör det fullt medvetet. Vi har själva råkat ut för fula tacklingar i slutspel där matchbilder har ändrats helt och det för billigt att skada andra medvetet.

 2. PatrikH skriver:

  Som GW är inne på tror jag inte att VIK ännu har kommit tillräckligt långt i sitt utvecklande av spelsystemet denna säsong för att kunna utmana AIK imorgon. Senast på Hovet blev försvaret avslöjat och jag kan inte se att laget hunnit få försvarsspelet tillräckligt på plats för att stå upp emot AIK. Jag hoppas jag har fel i min analys.

 3. GW skriver:

  Kommer bli straffade mot aik om inte försvarsspelet blir bättre!

  • PatrikH skriver:

   Jag är också rädd för detta. Var på plats på hovet när vi mötte AIK senast och såg VIK bli totalt utspelade och där svagheterna i vårt försvar blev avslöjade. Tror tyvärr inte att VIK har kommit tillräckligt långt i utvecklingen av laget denna säsong för att kunna utmana AIK imorgon. Jag hoppas att jag har fel förstås.

   • C skriver:

    Är ju alltid kul att spekulera. Särskilt när man får facit om några timmar.

    Mot AIK borta var Topping inte med. AIK gjorde 1-0 i PP och sen var Engstrands lina inne på 2 av de 3 målen i 5-5. Det kommer han inte vara idag.

    Skotten slutade 29-28 till AIK.

    Jag tror det blir en jämn match med bra försvarsspel från båda lagen. Topping, Skedung och Dimytriw ansvarar för defensiven i var sin lina och några av de som varit inne på flest mål bakåt är inte med.

 4. Magic skriver:

  Ordet ”vresiga” används alldeles för sällan i matchreferat! 🙂

 5. C skriver:

  Väldigt intressant att Komarek gjort 6p och spelat 6-0 i 5-5 sen han flyttades ut till kanten.

  Det är ett större ansvar bakåt att vara center och även om Komarek knappast kommer fortsätta snitta 3p per match så verkar det ha gjort honom väldigt gott.

  Nu är hockeyn rolig igen. 6 poängmatch imorgon så vi närmar oss topp 4 på allvar vid seger.

  • Icing skriver:

   Inte konstigt att han gick på kanten i Luleå…”Bulan” vet att defensiven vinner matcher.