Kontraktsläget i VIK-truppen långt framåt 2016: Vilka stannar och vilka går?

Bromé sträcker sig in i framtiden som en av de mest intressanta unga spelarna. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Centralen tar en titt på kontraktsläget i VIK-truppen inför kommande år. För en gångs skull lite långsiktighet, något som faktiskt finns. Tänk om lånen blommar ut och är tongivande i VIK 15-16!

Kontrakt fram till 2015-16: 

F Mathias Bromé (-94) – Klev in direkt från första matchen borta mot tuffa Karlskoga och visade mod och stor puckkontroll. Kommer vara en nyttig spelare i många år tack vare förmågan att vinna pucken. Frågan är bara hur effektiv Bromé kan bli offensivt. Kanske kan förbättra snabbheten med puck och därmed få till bättre avslut.

F Oscar Pettersson (-93) – Har offensiv potential och fint spelsinne, en potentiell ”lirare”. Poängbäst i svaga Nittorp med 17 poäng (7+10) på 28 matcher. Leder Nittorps poängliga även i fortsättningsserien. Behöver förbättra snabbheten enligt egen utsago. Kanske även behöver förbättra defensiven.

F Linus Svedlund (-93) – Har redan idag bra snabbhet, teknik och spelsinne. 23 poäng (11+12) på 34 matcher är bra i Sundsvall, men samtidigt är den serien svag och Svedlund lirar i ett topplag. Påminner en del om Markus Ljungh. Skulle troligen redan i år gjort mer nytta än Kenneth Bergquist.

Hampus Larsson blir mycket intressant att följa. Följsam som få 18-åringar. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

B Hampus Larsson (-95) – Få 18-åringar har gått rakt in i VIK vilket Hampus gjorde i höstas. Höll länge Andreas Lindh som sjundeback. Har tappat en aning på slutet och hamnat på bänken. En naturlig begåvning med mjuk spelstil som blir mycket intressant att följa kommande år.

F Marcus Söderkvist (-82) – För den annars smått bristfälliga kontinuiteten är Söderkvist viktig. På plats varje kväll och minst lika bra som som forward som back. Nyttig i boxplay. Defensivspecialist. Minus är klen offensiv och tekningarna. Trots att ”Slangen” är lagets mest anlitade tekare (321 tekningar) ligger veteranen på bleka 46 % vunna tekningar. En anledning så god som någon att satsa på Söderkvist som back igen.

 

Kontrakt fram till 2014-15:

F Mikael Frycklund (-93) – Har så många fina verktyg för att lyckas. Tålamod är grejen.

Kevin Weiskog är ett råämne som har fått lite fart på målskyttet i Vimmerby. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

F Kevin Weiskog (-92) – Har en intressant ”edge” i sitt spel plus storleken. Kevin har dessutom gjort succé för Vimmerby i den starka SödraAllettan med fyra mål på fem matcher, fyra i skytteligan totalt. Tålamod!

B Jonas Emmerdahl (-92) – Gör ett gott jobb i defensiven i det tysta. När Emmerdahl missar en match märks det. Tre Kronor om fem år? Varför inte? Alla verktyg finns där, utom skottet, det bara måste Jonas jobba stenhårt med.

B Thomas Mitell (-80) – Spelgeniet kunde spelat i NHL om han hade haft Lindhs fysisk och Emmerdahls ben. Kommer fylla 35 år under det sista året på detta kontrakt. Allt hänger på att Mitells ben inte tappar mer.

Tre Kronor om fyra-fem år för Emmerdahl? Om Fälth kunde kan definitivt Jonas… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Kontrakt med option på 2014-15:

F Matt Fornataro (-85) – Har en option på kommande år. Intressant vad som händer. SHL-lagen lär inte stå i kö på samma sätt denna gång.

B Per Helmersson (-82) – Solid back som får viss kritik från fansen. Visst, Helmer är ingen Mitell med pucken, men en krigare som varje lag behöver. Dessutom inte helt oäven med 1+8 för nio poäng.

F Tony Romano (-88) – Ska enligt uppgifter ha en option. I Wien ifjol floppade Tony i deras slutspel och blev frustrerad och tog många onödiga utvisningar. Kan Tony vara bäst när det gäller nu?

 

Utgående kontrakt:

F Jeremy Williams (-84) – Skulle inte förvåna om något SHL-lag skulle kunna tänka sig att ha Jeremy som skytt i sitt powerplay. En klassperson som VIK borde göra allt för att skriva ett längre kontrakt med, men knappast möjligt.

F Viktor Mårtensson (-89) – Krigaren gjorde en bra säsong tills även Viktor drabbades av hjärnskakningsepidemin. Tappat sedan dess, inte alls bra när en så fysisk spelare som Viktor drabbas av huvudproblem… Behöver fortsätta lyfta det offensiva spelet.

F Kenndal McArdle (-87) – Ytterligare en krigare som sliter på isen. Har inte den bästa känslan för spelet men har några godsaker i repertoaren som nog gör att VIK är intresserade att förlänga, om priset är det rätta och om säsongen avslutas starkt.

F Stefan Legein (-88) – Fortfarande något svårbedömd spelare som precis när det började lossna drabbades av hjärnskakning. Allt hänger på säsongsavslutningen om Legein blir kvar.

F Markus Kinisjärvi (-92) – Succé i Vimmerby i den tuffa Södra Allettan med 2+5 på sex matcher. Allt hänger på hur mycket skridskoåkningen kan fortsätta förbättras. Har annars intressanta attribut. Tålamod är grejen även här.

F Marcus Jonsson (-91) – Rivjärn som inte kostar så mycket enligt uppgift. VIK får mycket hockeyspelare för pengarna här. Behöver förbättra känslan för spelet offensivt. Enorm fysik och vilja med en kraftfull skridskoåkning.

Freddans treårskontrakt går ut. Blev inte så många matcher på det kontraktet. Intressant vad som händer efter denna säsong. Förhoppningsvis behåller man Freddan och kör honom som ytter. Åtta poäng 30 matcher är långt under Freddans snitt som ytter och under säsonger med normala omständigheter vid sidan av isen. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

F Fredrik Johansson (-84) – Tung säsong bredvid isen. På isen ganska ojämn och anonym som center. Är mycket mer pigg på kanten, men det är ju centerbrist i laget som vi vet. Bra breddspelare och skaplig tekare. Återstår att se om Freddan orkar varva upp nu när det börjar gälla.

F Luca Caputi (-88) – Spelbegåvad och storväxt ytter med bra känsla för spelet. De något tunga fötterna gör att Caputi inte kan utnyttja storleken så mycket i det fysiska spelet. Ganska dyr och behöver vara riktigt bra i vår för att NJ ska vilja fortsätta satsa.

F Kenneth Bergquist (-80) Utsökt spelsinne, men frågan är om bara det räcker. Blomsterkvast och tack för en bra karriär med spel i Tre Kronor! Annars kanske poängkung i Norge/Danmark nästa säsong.

B Andreas Lindh (-78) – Hjärtat i VIK-defensiven är väldigt bra utan puck men börjar få allt större problem att hantera trissan. Börjar det brista för mycket i passningsspel och puckhantering kanske NJ måste börja titta på alternativa tuffingar att matcha in i laget.

Kan Frisk tända till? Det skulle behövas. Fem poäng på 28 matcher och -1 imponerar inte. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

B Andreas Frisk (-84) – Begåvad back som säkert lyfter en god lön. Floppat rejält i offensiven. Ser inte överdrivet intresserad ut på isen. Men mycket smart och placeringssäker. Om Frisk tänder till i vår har VIK en riktig klassback. Om inte blir det en returbiljett till Solna Station.

M Jonas Fransson (-80) – Fransson vill stanna i VIK. Är dock dyr, men om inte VIK kan hitta något annat likvärdigt, men billigare alternativ är Fransson given att stanna.

Lånen, kan de stanna?

F Sam Marklund – Har utvecklats enormt som center. Finns potential. Kanske kan bli en ny Sebbe Meijer som blev kvar efter ett lån från HV71 för länge sedan.

B Rasmus Bengtsson – Tyvärr för lovande. Vi får tacka för att vi fick njuta av Bengtssons skott en säsong. Tre Kronor om sisådär två-tre år.

M Luca Boltshauser – Svårbedömd. Lär inte vilja sitta bakom Fransson och spela 20 minuter på en halv säsong igen…

***

Vad finns det för bubblare i J18 och J20 som kan komma in i konkurrensen?

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:95:"http://31.media.tumblr.com/ab9edc641422830a443078cf1af4b137/tumblr_mzevptFJhk1rz48fvo1_1280.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

3 Kommentarer

 1. Lillgurkan

  Ja, vilka vi ska ha kvar vid SHL-uppgång är svårt att avgöra, men –

  Fransson, Emmerdahl och Bromé känns givna.

 2. Mikael Norén

  Jan, ja, det är lite svårt att värdera. Hur skulle du vilja att laget ser ut om det går upp? Vilka är givna att ha kvar då tycker du? Inte en superlätt fråga kanske.

 3. Jan

  Det verkar som ni utgår från att vik missar målsättningen och blir kvar i HA

Tweets

#12 🤍💛🖤🏒 - AvatarLennartGotlin#12 🤍💛🖤🏒

@SeClaes Bra efterforskning. Som jag skrev i tråden från @VIKFanCentral så verkar det beror på vart det händer. Men jag håller med dig. 💛🖤🤍🏒

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@GurkOlle @RohlinTorbjorn Gretzkys slagskottsteknik är helt bortglömd, eller? Idag alldeles för många menlösa drags… https://t.co/F5XTm70oK6

SvaraRetweetFavorit
Kenneth Larsson - AvatarVIKen1964Kenneth Larsson

@VIKFanCentral @marcuswikman Krüger vrider upp ryggen och vet att Jansson kommer. Jansson tar två skär innan från p… https://t.co/PLv5deKRM3

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@SeClaes @drazenragge Tack detsamma Claes! Precis, att sakligt diskutera och vrida och vända på saker är kul och givande 🙂👍

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto