Kruse vass i fjärde raka segern efter ny solid match mot starka Västervik med fortsatt bättre defensiv och fint chansskapande i 5-mot-5

Emil Kruse var riktigt vass mot sitt gamla lag i Karlskoga. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås fortsatte på rätt väg i Västervik på fredagskvällen. Efter briljanta saker av Emil Kruse och Rasmus Asplunds drömmål i förlängningen vann VIK med 2-1. Därmed kom fjärde raka segern och VIK är hastigt och lustigt trea i poängsnitt i den i år så starka Allsvenskan.

Det var en jämn start, men Västervik skapade fler riktigt heta lägen efterhand. Kruse lysande och tog alla 16 skott och flera frilägen i första perioden. ”Titta puck” lite tillbaka VIK, men bara i första perioden. VIK skapade åtta bra chanser framåt, lika många för Västervik, men de hade fler riktigt heta.

VIK började bra första 10 i andra, bland annat Bergman brände bra chanser. 1-0 efter snyggt pass av Jonsson Fjällby då annars vass Wikman inte hängde med att markera mot skarpskytten Victor Öhman efter 28.53.

Men Daniel Öhrn replikerade blixtsnabbt och gick äntligen på instinkt och satte 1-1 bara 15 sekunder senare efter 29.08. Det blev mer Västervik mot slutet av perioden. Men 8-7 målchanser till VIK i andra enligt bloggens noter.

Tredje perioden inleddes med tre heta lägen för Västervik då hemmalaget bland annat missade ett öppet mål. Men VIK kom igång starkt även i tredje perioden och Bergman, Hillding och Wikman brände fina chanser – dock var Daniel Marmenlind lika lysande som Kruse denna afton.

Viktor Hertzberg utgick i tredje av någon anledning. Blir ju alltid lite oroligt då med tanke på hjärnskakningshistoriken där.

Mot slutet av matchen fixade Asplund och Benker ut hemmaspelare och VIK fick en kort stund spela 5-mot-3. Men PP var fortsatt riktigt svagt och Västervik kunde enkelt stoppa solokörande VIK:are. Matchen gick till förlängning efter 6-5 i chanser till VIK i tredje perioden.

Under förlängningen visade Asplund sin betydligt högre nivå. Snabbe Gerry Fitzgerald rundades elegant och Asplund rundade sedan även skicklige Marmenlind och gjorde 2-1 (efter 60.23). Allt så där ”enkelt” som bara riktiga klasspelare kan få det svåra att se ut.

SAMMANFATTNING

Det var verkligen ytterligare ett styrkebesked att VIK kom ner till Västervik och spelade helt jämnt mot ett formstarkt och hyllat hemmalag kryddat med mycket NHL, SHL- och AHL-rutin.

Det var väldigt solida insatser rakt igenom. Emil Kruse var fantastiskt bra och räddade 37 av 38 skott varav många svåra lägen. Den atletiske och explosive Kruse har verkligen en hög högstanivå då han är i zonen.

Framåt var det glädjande att se att Joakim Hillding kanske gjorde sin bästa match i VIK-tröjan efter en väldigt blek start. Hillding gjorde det bra utan puck och i afton serverade också Hillding fina puckar till Bergman. Zetterberg gjorde också en bra match i den kedjan med sin puckskicklighet och väldigt många smarta och öppnande passningar.

Benker och Mylläri gjorde också kanske sina bästa matcher denna säsong och verkar vara på klar uppgång. Det var även viktigt för Öhrn att få näta och centern har nu 1+2 senaste två matcherna. Kanske kan det öka Öhrns självförtroende så han börjar spela mer snabbt på instinkt utan att tänka.

Power play var dock åter riktigt svagt och där han man verkligen tappat efter en lovande start. Det är rörigt, utan struktur och tydliga roller. Nu blev det juniormässiga solokörningar då VIK hade chans till tre poäng efter två PP i slutet av matchen.

VLT:s Oliver Åbonde var förra säsongen oerhört kritisk till Paananens och Ivarsson coachning i PP, och om det inte snart blir bättre ordning kommer allt fler instämma i den kritiken. Det finns ju spelare för att VIK ska ligga bättre än åtta i Allsvenskans PP-liga.

Men att VIK har börjat skapa så mycket chanser i 5-mot-5 är lovande. Laget har gått från sista till nionde plats i HA att generera skottförsök i 5-mot-5 (Corsi). Och det märks verkligen i spelet.

Kan även PP lyfta kommer VIK ha en hyfsad chans att befästa en topplats och slippa tidiga möten med Timrå och Björklöven i slutspelet i vår.

Ganska otroligt att VIK, trots att man totalt sett ännu inte glänst i HA, alltså ligger trea efter 12 omgångar. Det måste säga något om kvaliteten i detta lagbygge.

Nu väntar ett supertest hemma mot storstjärnorna i Timrå hemma på söndag. Då får vi sannerligen en riktig granskning om detta VIK är på rätt väg på riktigt.

PUCKLIGAN

5 Emil Kruse

4 Lukas Zetterberg

3 Rasmus Asplund

2 Sebastian Benker

1 Anton Mylläri

8 svar

 1. Joha skriver:

  Trevligt att du ger lite cred till Kruse!
  Antar att Kruse blir förstemålvakt säsongen ut nu!

 2. UliH skriver:

  Hej o hå, det går fort i håcki… inte många matcher sedan motorsågarna morrade. Tänk att spela så ”dåligt” och ändå lyckas skramla ihop så många poäng 😅

  Hur bra kan det bli när de får allt att fungera… spännande att se

 3. Musse skriver:

  Såg bara de sista 12-13 minuterna men har förstått att Kruse gjorde en stabil match igen. Viktigt att målisarna tar det där lilla extra så hela försvarsspelet kan känna en trygghet. Asplund, wow vilken tempoväxling den killen har i skridskoåkningen. Målet i OT var riktigt snyggt! Ska bli kul att få se dem live i morgon mot Timrå och hur det blir med 300 pers utspridda i hallen.

 4. Bozo skriver:

  VIK ska vara i topp i serien gällande defensiven. Nu börjar de fokusera på det. Ser man till att man får seriens bästa defensiv i slutet på säsongen så kan man slå vilket lag dom helst. Se på KHK när de gick upp. KHK den årgången är nog ett bättre riktmärke för VIK än det Oskarshamn som gick upp, som alla vill att VIK ska efterlikna.

 5. VIKarn skriver:

  Trevligt att se att du tagit Kruse till nåder Micke.
  Kruse i samma slag som han va för ett par år sen, i just Västervik, kan göra att VIK blir att räkna med när allt ska avgöras.

 6. Jan Malmberg skriver:

  Mardrömmen Dahlén är väl i Hartvall Arena Helsingfors på söndag när VIK möter Timrå. Så länge Kruse är så här bra är det inget snack om vem som ska stå. Asplund visade att att han spelat i NHL klass MÅL🏒🥅🎯

 7. Sonken skriver:

  Kruse i puckligan….tog 4 vassa insatser sedan på plats;-) vik blir bättre å bättre i spelet, bara att vässa på lite…

 8. Bozo skriver:

  Storpublik på söndag. Första och sista gången på länge.