Laget skriker efter en vitamininjektion & VIK:s svåra ekvation med höga krav och kanske inte riktigt lika hög budget

Sällan har VIK varit i så stort behov av en injektion. Någon som kan ge gnista till anfallsspelet. Det behövs verkligen ett vitaminpiller till detta lag på forwardssidan.

Att toppspelarna är slitna just nu är inte så konstigt med de tre offensivt bästa centrarna borta. Dessutom var forwardsuppsättningen tunn redan från början.

Det känns lite som silly season och man går och hoppas att NJ ska lyckas hitta någon riktigt vass värvning som kan tända VIK på allvar.

Sedan är det en svår ekvation för NJ. Höga krav från många av oss som minns elitserietiden och alla kvalmissar kombinerat med en vad jag förstår en inte lika hög budget.

Det kan ge en negativ, nästan självförstärkande, process där vi på sidan har väldigt höga krav som är svåra för laget att leva upp till (särskilt nu med så extremt tunn forwardssida). Det kan skapa en negativ miljö som gör att den påstådda förlorarmentaliteten från kvalen sätter sig allt hårdare i väggarna.

Kanske har vi lite för höga krav? Eller har jag fel?

***

För många drömmer sig nog bort till SHL mellan varven. Ta Örebro som ett exempel. De hade ofta mindre publik än VIK i Allsvenskan och har inte samma tradition, men hade ”turen” att springa på en generös finansiär. Allt annat ganska lika.

Detta gav klivet och ett publiksnitt runt 5 500 personer i SHL. Undrar vad det snittet skulle bli i Västerås med VIK i SHL, med rikare hockeyhistoria (och en ny arena)?

***

Man drömmer sig bort från den ganska grå allsvenska verkligheten.

15 svar

 1. Adde skriver:

  Och med en frisk Williams hade vi också lirat i SHL. Tycker NJ gör det riktigt bra efter förutsättningarna. Särskilt förra säsongen fick han ihop ett riktigt bra lag som borde ha spelat upp vik i SHL.

 2. Freddan skriver:

  Lidas gör självklart, precis som alla andra personer och företag, som han vill med sina pengar.

  Men det går inte att komma ifrån att det var synd att man inte kunde samla sig och få till en breddning av spetsen inför playoff-serierna ifjol. Med Smotherman i laget hade vi spelat i Shl i år.

 3. Marko skriver:

  Det är naturligtvis många olika faktorer som samverkar för att skapa och få behålla ett framgångsrikt lag. VIK har ju iaf de sista dryga 30 åren som jag följt dem haft en blandning av egna produkter och spelare utifrån. Skillnaden till idag har ju bland annat varit att spelarna stannat lite längre och då fått tid att spela ihop sig. Gällande sportchefsjobbet så är det väl inte världens lättaste jobb och de får ibland oförtjänt med kritik och jag anser precis som jag skrivit ett par gånger tidigare att NJ är fortsatt rätt för VIK. Efter säsongen får styrelsen utvärdera hur det gått och sedan ta beslut om åtgärder i alla led eftersom det inte är någon panik för tillfället.
  Till sist.. Kul att Sorkin börjat röra på sig lite mer,kanske inte ”the star man” men med fortsatt utveckling kan han bli VIKtig.

 4. Gul ubåt skriver:

  Nicke: långsiktigt framgångsrik sport-organisation utifrån förutsättningar. Enligt min mening finns det i Sverige bara en med möjligtvis en utmanare och det är Skellefteå och Växjö.

  Tror att resterande del av landets supportrar är missnöjda, med undantag för Tingsryd just nu.

 5. Fred skriver:

  Hoppas NJ hittar en sniper, men förstår att marknaden ser dålig ut just nu och så behövs de mer pengar.

 6. Nicke skriver:

  gul ubåt:
  Nej NJ gör inte ett kanonjobb!
  VIK behöver en sportchef som långsiktigt kan bygga en framgångsrik organisation.

 7. AndersP skriver:

  Dax att skicka NJ till månen det enda han gjort för vik är att kostat pengar.
  Det enda han snackar om är att spelare som passar in i viks spelsystem.
  Så vitt jag har sett så har systemet inte funkat för dom vinner inga matcher

 8. gul ubåt skriver:

  Tänka långsiktigt och bygga upp unga spelare är riskabelt dels ur VIKs ambition att alltid minst slåss i toppen HA samt att SHL plockar de unga som visar framfötterna. Utifrån VIKs ambition är det bättre att satsa på slit-släng/tombola-transatlanter.

  NJ gör ett kanonjobb utifrån den ambition som finns i dagsläget. Det finns helt enkelt inte ett konkret ”projekt” för att ha en högre ambition. Det ”projektet” kan inte komma som initiativ från klubben utan måste vara från krafter utifrån, såsom kommun, företag eller krösus-privatperson.

  Här känns det exempelvis inte som intressenterna till ett ny-arena-projekt har gjort tillräckligt för att kratta för VIK.

 9. Fred skriver:

  ”Bli viktig” går ju segt, få verkar vilja hjälpa VIK. Så varför ska massa företag sponsra om inte ens privatpersoner vill stödja VIK.

 10. Marko skriver:

  Många kloka kommentarer, men inte är en enskild privatpersons pengar lösningen för VIK. Lidas gör säkerligen sitt bästa utifrån sitt uppdrag och det handlar om att fortsätta jaga sponsorer som kan möjligöra spetskompetens i alla led samtidigt som vi har egna produkter som ryggraden i verksamheten. De flesta av oss vet att det är tufft att få och behålla sponsorer i dagsläget men det gäller att fortsätta jobba på. Jag hoppas fortsatt att NJ kan hitta 2 spetsar till för att ge laget och oss fans en nödvändig boost så att vi inte misströstar mer än nödvändigt.

 11. H-man skriver:

  Jag tror VIK ska bli mer ödmjuka. Och inte skena iväg med SHL tankar när man går på is inför Allsvenskan. Folk uppskattar kontinuitet satsa långsiktigt. Filander är säkert en bra coach men en tokrutinerad tränare typ Jonas Rönqvist skulle kanske få ordning på grejerna gjorde bra jobb med Almtuna och Luleå kan båda serierna.Sen försöka få till längre kontrakt med spelare.

 12. Nicke skriver:

  Här kommer den nakna sanningen om VIK:s problem!
  Eftersom NJ:s strategi är ”värva-låna-värva-låna” så blir ju spelarna inte speciellt lojala. Lojalitet belönas i VIK oftast med läktaren eller sämre lön..
  Var finns känslan för VIK? Var finns ”ryggraden” av spelare som brinner för VIK?
  Den enda spelaren som varit ordinarie i A-laget mer än tre säsonger är Fredrik Johansson, han är också den enda spelaren har varit med under NJ:s alla år i klubben.
  Visst måste man kanske rekrytera in spets men ”ryggraden” av hårt arbetande spelare som brinner för laget är absolut nödvändig om man siktar uppåt! I år finns det ingen ”ryggrad” bara en massa lakejer som ”tar ett år i VIK” med bra lön och sedan går vidare…

 13. Duncan O'keefe skriver:

  Det var den mest korkade kommentaren jag läst, helt otroligt dumt skrivet faktiskt. Han har väl all rätt att vara ”snål”. Han har ju trots allt tjänat in pengar som kan försörja hans familj i generationer, det borde vara viktigare än om VIK får in ett nyförvärv eller inte.
  Herre gud, lär dig att respektera vad pengar är och jämför inte miljonbelopp med slöspengar eller vad du själv har på fickan. God Jul.

 14. Gul ubåt skriver:

  Sett till enskilda säsonger presterar VIK exakt som de borde. Något lag med sämre förutsättningar gör det bättre samtidigt som ett par med bättre förutsättningar gör det sämre.

  Men över tid tycker man att VIK borde få ut maximalt åtminstone en säsong, men detta har inte skett. Medan andra lag åker upp och ner som jojo presterar VIK precis på märket, säsong efter säsong. Det är en uttalad ambition att ta noll risker (t.o.m i spelet) men samtidigt blir det svårt att få drag kring en hängsle-och-livrem-inställning.

 15. kalle k skriver:

  Med Lidström i styrelsen kan det väl inte vara så svårt att få fram 5-10 miljoner, det är väl som om jag skulle lägga 5′ – 10′, skulle inte märkas i plånboken! Om inte annat ett räntefritt lån på många år, eller som betalas tillb vid spel i SHL?
  Men han är väl så enormt snål som det sägs?