Svedlunds pass det enda som stod ut då tandlöst VIK käkades upp av Timrå

Svedlund bjöd på en fin assist mot Timrå, men det var alldeles för få sådana fina offensiva blixtattacker. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Förlust med 4-1 mot ett desperat bottenlag (Timrå) på torsdagskvällen. Vi börjar känna igen det nu, på näthinnan finns fortfarande 5-1 borta mot Sundsvall och förlusten i en dålig match mot ett då sistaplacerat Leksand.

Men med lite mer skärpa hade denna match vunnits. Men grovt slarv av Uotila och Gråhns plus några dåliga avslut för mycket kostade segern.

VIK hade på nytt oerhört svårt att få till en ihållande offensiv och kom inte alls in på kassen mot TIK. Det var en jämn och mållös förstaperiod (där faktiskt domaren inte åkte och letade efter att någon föll.)

Tidigt i andra perioden bjöd Uotila på ett av de större misstag han gör med ojämna mellanrum och TIK fick in 1-0 från ingenstans. VIK gjorde det skapligt i andra perioden. Det var bra fart från båda håll.

Svedlund, som om han får tid och utrymme, har spelsinne och passningsförmåga, hittade Fish med en ljuvlig långmacka fram till 1-1 efter ett nytt bra avslut att målfarlige Fish efter 26.21.

Sedan fick VIK ett mycket billigt power play efter att Svedlund ramlat. Man var usla och långsamma i det power playet. Sedan var Fish inte kylig nog och fäktade med klubban lite i midjehöjd och en kompensationsinställd domare viftade med armen och pp för TIK. OK så.

Men sedan tyckte domaren att det var dags för ännu lite mer kompensation då en TIK:are föll efter närkamp med Uotila, tycker det var billigt då man specialstuderade reprisen. Men att lägga sig är modellen och 2-1 till Timrå i 5-mot-3, efter att Gråhns slarvat grovt på ett urlägg.

I slutet spelade en osynkad och loj Willimas med kedjekamrater dåligt försvarsspel och då kom 3-1 TIK med bara tre sekunder kvar av andra.

I början på sista gjorde VIK ett ärligt försök men var för udd- och tandlösa och spelade mest en och en på perimetern långutifrån kassen. 4-1 i tom kasse.

Sammanfattning

Under 60 minuters ishockey fick vi bara se en (1) riktig offensiv prestation värd namnet då Svedlund blixtrade till och serverade Fish ren och grovarbetaren har nu gjort två mål fler än Murphy och lika många som Urbas.

Problemet är att Urbas bara har ett mål på de 12 senaste och Murphy har ett på de senaste elva matcherna. Gråhns har ett mål på de senaste 13 matcherna (även om han såklart har främst andra uppgifter).

Då blir det problem att vinna hockeymatcher, om bara Williams och Fish är de som nätar regelbundet. Om nu Myttynen och Sorkin, som varit heta på sistone, kan börja producera regelbundet kommer det se bättre ut.

Nu finns ju en del ursäkter till den svaga matchen mot Timrå. Laget är nedtränat, vilket ledningen varit helt tydlig med – man struntar lite i nuet och vill till varje pris bryta den årliga tradition att tokfloppa i kvalen.

Det är dock en något frank kalkyl då man blint litar på att detta lag ska vara tillräckligt begåvat för att vinna mot allsvenska, ofta desperata, lag lite halvt nedtränade.

Williams ser just nu exempelvis oerhört sliten ut, sprider puckar och saknar timing och fart. Utan en Williams i toppslag tappar VIK väldigt mycket eldstyrka.

Nu är det lite ett speciellt med alla skador, men samtidigt saknade både Timrå och Hästen tre-fyra man de också.

Det bästa vore om NJ kunde förstärka laget snarast möjligt för att försöka tända produktionen igen hos bland andra Murphy & Urbas. Men det är såklart lättare sagt än gjort med dagens lövtunna marknad.

Dahlbom gjorde en bra match, men kunde kanske ha tagit något skott om han hade varit riktigt het. Dahlbom är bra men än så länge verkar han släppa någon softie för mycket för att med eftertryck ska kunna uttalas som den målvakt som ska ta VIK till SHL. Fortsätta frågetecken i målvaktskampen.

På plussidan tycker jag att Myttynen har en bra förmåga som center att ta upp pucken i banan och fördela, vann också 57 % av teken ikväll. Med lite mer fine-tuning kommer Myttynen kunna vara en riktigt ledande center i vår.

Lucas Zetterberg fick också en del istid och verkar sakta men säkert börja få lite mer bett i skridskoåkningen, var igenom på en fin genomåkning. Lantosi fortsätter jobba med puckkontrollen, hoppas det kan lossna snart.

Problemet är att detta nertränade, ineffektiva och skadeskjutna VIK kan bli avsågade från topp-2 om det vill sig illa. Då hamnar man på nytt i ett läge att tvingas tokjaga och spurta som man gjorde ifjol…

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:96:"http://41.media.tumblr.com/fb77f37873211799d9442f6c63efa2c7/tumblr_nyp1aaAQM91rz48fvo10_1280.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

4 Kommentarer

 1. Mr H

  Gul ubåt: – klockrent med lite filosofisk analys och smart tänk. Bra sagt! MYCKET BRA!
  I övrigt – det ligger något i det ni säger ni andra också, helt klart.

 2. gns

  Riktigt uruselt spelat! Måste vara säsongens sämsta match hittills och det var riktigt pinsamt och smärtsamt att se på och datorn höll på att flyga igenom fönstret flera gånger om. Som du skriver Nore´n så var nog matchens enda höjdpunkt en juniorpassning av godkänd valör. Förvisso tacklade våra bästa backar som brukligt men hur långt räcker sådant när varenda jävel ser ut och ha sega ben och ha hjärnan någon annanstans. Förstår nu varför man tog så mkt burskydd matchen innan mot ett bättre motstånd. Ingen fantasi, ingen frenesi och ingen spelide överhuvudtaget hur man ska forcera motståndarnas defensiv. Nu talas det om överträning men när släpper sådant isf, säsongen fortgår ju löpande? Eller pratar vi om någon slags naturlig dopning där det fysiska till slut övervinner det psykiska. Tacksam för svar.. 6-7p till toppen efter 28 spelade omgångar är inte illa med tanke på hur spelet sett ut. Spelare! NJ? Filander? Hammar? Tappa nu inte det här och kom igen nu för f-n!

 3. Gul ubåt

  Mycket samma känsla från laget som mot KHK i samtliga matcher förra året . Att detta ordnar sig och sedan chocken när det visar sig att den extra växeln inte går att lägga in. Nu verkar man redan hamnat i detta läge i seriespelet. I år finns inte samma klass på antagonister i serien som förr (i seriespelet var VIK tydligt sämre än både KHK och Rögle i de inbördesmötena men bättre än Malmö). Men ser sämre ut än både AIK och Karlskoga i inbördes i år. Att traggla sig framåt till en tursam topp2 placering på bekostnad av att några av Tingsryd, AIK eller BIK tappar spelet kommer inte ge den grund som behövs i ett eventuellt kval mot SHL-lag. VIK har inte idagsläget tillräckligt med inviduell förmåga för att kunna genomföra stordåd på egen hand över 7 matcher.

  Kortfattat: Laget VIK håller inte måttet så här långt in på säsongen och med facit i hand gjorde det inte heller förra säsongen med tydligt resultat. Sedan behöver det inte betyda att det är dåliga prestationer, bara det att några andra lag gör det bättre och i vissa fall med sämre förutsättningar.

 4. Steffo

  Laget behöver en vitamininjektion. Något som får spelarna att känna en kick. Det är alldeles för lojt just nu, inga snabba spelar- och puckförflyttningar, ansiktena är nere och ingen direkt glädje på icen. Ser inte ut som det ivarjefall. Antingen någon kick utifrån sett, typ nyförvärv med profilen “vilken-vitamininjektion-denna-kille-ger-till-laget” eller profilen “klass-pappa” och/eller någon typ av förändring på tränarsidan. Ivarjefall min analys av situationen. Hoppas såklart att inget av detta behövs och vi kör spikrakt uppåt igen men tyvärr känns det inte som att de kommer att ske. Inte nu ivarjefall.

Tweets

Martin - Avatarmartin_park021Martin

VIK som högst 4:a i upptaktsträffen, passar oss perfekt!! @vasterasik @VIKFanCentral @henke778

SvaraRetweetFavorit
Namn Namnsson💛🖤 - AvatarNamnsson1Namn Namnsson💛🖤

@VIKFanCentral Oerhört glädjande. Kanske bli slutspel för J20 sen, de har man ju inte direkt vart bortskämd med senaste åren

SvaraRetweetFavorit
Svensk Hockey - AvatarHockeySvenskSvensk Hockey

J20-extra: Dominante Thorwalls & Co. i VIK:s juniorer tog ytterligare en fin skalp mot Mora (efter 8-2 mot Leksand… https://t.co/VLIOOEtvJl

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

J20-extra: Dominante Thorwalls & Co. i VIK:s juniorer tog ytterligare en fin skalp mot Mora (efter 8-2 mot Leksand… https://t.co/qseLhUeKoh

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto