Lagmaskinen börjar puttra igång och VIK vann mot Mora – trots fortsatt PP-trubbel – men efter både klass och vilja av Anthon Eriksson

Anthon Eriksson har hastigt och lustigt tagit offensiva steg. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås tangerande säsongsbästa för segrar efter varandra då man vann andra matchen i rad hemma mot Mora på söndagskvällen. VIK vann med 4-1 trots att power play fortsatte få kräftgång. Kan VIK nu sätta en svit med segrar?

VIK gjorde det bra i första perioden. Redan i första bytet spelade sig energikedjan med Lunsjö, Skedung och Wikman fram till en bra chans. Tessier gav Jansson en bra pass och VIK hade bra grepp om Mora inledningsvis.

Moras enda riktigt heta chans var direkt på en tekning. Annars var det VIK som drev spelet och Mora drog på sig utvisningar. Hertzberg fixade ett PP, samma gjorde även fjärdekedjan efter ett bra byte av allt bättre Jesper Johansson.

Efterföljande PP var omständligt men 1-0 kom ändå, oerhört turligt, via Amnérs bakskalle (Skedung fick målet). 13-3 skott och det kunde varit mer om PP varit vassare. VIK hade fyra PP bara i första perioden. Leduc var tillbaka i helvisir och hade flera farliga skott direkt.

Anthon Eriksson gjorde ett monsterbyte i box play och blockade två skott och fick ont redan vid första träffen, men kastade sig in i nästa skottläge för gästerna. Något byte efter satte Anthon 3-0 med sitt fina handledskott. Dessförinnan dukade Hertzberg upp för Jansson vid 2-0-målet.

Younan friställde Jesper Johansson med en fantastisk långmacka. Jimmie Jansson slog en indian och Mora fick en het chans.

Sedan bud på 4-0 efter oerhört bra VIK-spel. Istället 3-1 efter misslyckad rensning av Källström efter 39.49 och lite halvöppet trots allt inför tredje.

Båda lagen gjorde bra saker i tredje perioden, skotten 9-12 talar om ganska böljande spel. VIK var nära att punktera matchen då Wikman såg ut att missa öppet mål. Fredrik Johansson hade ett fräsande skott precis utanför sedan Matteus Ward lämnat en lucka.

Alex Younan var dock stark, så även då Mora tog ut målvakten och allroundbacken satte 4-1 i tom kasse.

SAMMANFATTNING

Saker börjar sätta sig. Lagmaskinen börjar tugga igång. Morgan Hassel gjorde en ny solid insats och är på väg att hitta tillbaka som en stark defensivback i HA. Younan leder försvaret med sin lite speciella stil tillsammans med offensivt starka Jansson & Leduc.

Ehrnberg fortsätter driva spelet med enorm frekvens på fötterna. 20-åringen är numera given i laget, nära en riktigt snygg assist i afton via en läcker instickspass.

Emil Kruse gjorde en ny stark match och i slutet stod 25-åringe för två fantastiska räddningar i sidled. Målvakten har nu jobbat sig upp till 90,3 % och den siffrar lär närma sig 92-93 % över tid.

Kedjan med Lunsjö, Skedung och Wikman är en spännande enhet som ser ut som att vara hör för att stanna. De har potential att kunna blir en av seriens absolut bästa energi- och/eller tredjekedjor.

Även fjärdekedjan där Jesper Johansson blir allt bättre, är en mycket nyttig enhet och Anthon Eriksson hade några riktigt fina byten. VIK har inte haft så här starka och producerande tredje- och fjärdekedjor på oerhört länge. Ta bara en sån sak att Anthon Eriksson är på väg mot 15 mål denna säsong, trots begränsat med istid.

Tyckte mig även se att kedjan med Benker – Öhrn – Bergman nitade fast pucken bättre nu och tryckte ner Mora mer som en ledande topp-2-kedja bör, även om det inte direkt är så att pucken går som på ett snöre. Särskilt Öhrn måste upp i frekvens, slarvade lite i afton.

Tessier, F. Johansson och Hertzberg gör en del bra saker men får inte till riktigt det där trycket som skulle behövas. Att topp-6-forwards inte är riktigt på topp med denna uppsättning spelare vittnar dock främst spelet i power play om.

Återigen blev matchen lite märklig. Detta då trots att VIK var spelförande stod det bara 1-0 efter 30 minuter och det var spännande långt in i tredje perioden. Med ett normalt fungerande PP hade man kunnat segla ifrån långt tidigare.

Om VIK får ordning på PP får och riktigt tryck i topp-2-kedjorna finns all potential (se backsidan och bredden på fw-sidan) att VIK kan ta en topp-2. Men PP saknar minst en stark skytt och det saknas konkurrens där.

Att Jimmie Jansson leder målligan och Jerome Leduc leder poängligan säger något. I PP spelas pucken mest runt och det verkar var högst oklart kring vem som ska skjuta eller göra vad. Man kommer till väldigt få vassa direktskott.

Leduc skjuter otroligt mycket, men är nog egentligen mer av en ”puck-mover” (som pro-scout sa till bloggen) och har bara 3,7 i målprocent, vilket är klart sämst i laget av alla ledande spelare.

Grunden finns onekligen där för något riktigt bra denna säsong, men det ser ut som att VIK-ledningen måste se till att krydda anrättningen för att det ska kunna bli riktigt smakligt och succé i vår.

PUCKLIGAN

5 Emil Kruse

4 Anthon Eriksson

3 Alexander Younan

2 Carl Ehrnberg

1 Jesper Johansson

10 svar

 1. Fredrik Forsgren skriver:

  Som vanligt bra analys! Bry dig inte om märkliga kommentarer (Robert Jonsson).
  Hoppas på Lill-Z nu

 2. Jocke skriver:

  Håller med om din syn av matchen, förstår inte alls vad Robert Jonsson är ute efter. Gällande PP är de för bedrövligt, dock ska boxplayet fortsatt få hyllningar, de gör de otroligt bra även om det inte är lika sexigt att prata om. Va sjukt uppenbart at Leduc skulle skjuta, dock gör han de bra, är ju 5-6ggr det är riktigt nära att den går in, antingen med styrning eller utan så tycker gott han kan fortsätta skjuta trots låg %. Men visst saknar man lill-Z, man är ju komplex som supporter, så helt plötsligt är de väl mer okej att han kommer tillbaka.

  Många tycker ju att det vore fel om lill-Z åter återvänder åter en gång för att få igång sin karriär, man vill inte se VIK som enbart en språngbräda, men denna gång behövs han ju i VIK, hans skytte skulle med all säkerhet öka PP %en

 3. Bozo skriver:

  Kreativiteten känns död i PP. Idag var så tydligt när man lekte i 5m5 för att sedan bli så försiktigt i PP. Överfokus på träningarna på det momentet?

  Jag personligen är inte överförtjust i att ha en ren skottspecialist i PP. Det riskerar att bygga upp ett ensidigt PP som blir sönderläst till när allt ska avgöras.

  • Mikael Norén skriver:

   Bozo, jag förstår tanken med att man inte ska ha en ren skottspecialist i PP. Dock gör det ju egentligen att man får ett till verktyg i lådan. Tex hade ju Lukas Zetterberg 11+8 (nästan lika många assist!) i PP ifjol, han var ju en bra passningsspelare också.

   Det öppnar ju upp för andra att motståndarna måste punkta borta en spelare. Jeremy Williams hade 8+7 i PP första året, 7+8 andra året och 5+11 (!) tredje året – 20+26 totalt (!).

   Under Williams år snittade VIK:s PP 22 %, när han skadades kollapsade VIKs PP mot KHK i kvalet då de kunde försvara sig lågt. Alla begåvade skyttar har ju väldigt bra händer, och har de okey spelsinne också blir de okey playmakers.

 4. Michal skriver:

  En liten tanke. Vi vinner med 4-1 och det ska skrivas om nån detalj i en situation där nån har varit mindre lyckat. Vad ska det vara bra för? Det är väl ett lagarbete och vi vann. Brukar läsa här, och tycker att det ofta verkar bedrivas en lobbyverksamhet för vissa utan att jag nu namnger någon. Ha en bra kväll..

  • Mikael Norén skriver:

   Du bör vara mycket mer konkret än så Michal. Sen förstår jag att de som är släkt eller kompisar med spelare vill att man enbart ska hylla ”sina” spelare varje gång. Men som jag sagt många gånger tidigare till de som bara vill läsa hyllningsartiklar: Läs inte här, fel ställe. Hur enkelt som helst 😊👍

 5. robert jonsson skriver:

  Du ser det du vill se men det stämmer bara ibland.

  • Mikael Norén skriver:

   Utveckla gärna det, robert jonsson, om du nu sitter inne på svar och sanning så vore det fint om du vill delge oss andra.

   • Sebbe skriver:

    Återigen träffsäkra och bra analyser Micke. Vet inte vad Robert Jonsson snackar om. PP fortsatt bedrövligt, förstå när vi hittar rätt där. Potentialen är enorm i detta gulsvarta lag.

 6. Örjan skriver:

  Hur långt kontrakt har Anton Eriksson ??
  Är det ett utgående kontrakt skriv ett nytt omgående redan nu
  Är en spelare som jag skulle tro många SHL lag skulle vilja ha i sin trupp