Lasse Johansson och defensiven glänste åter då Västerås lyckades slå starkt Karlskoga och knep tredjeplatsen

Det var trångt framför Lasse tack vare Jonssons och Lindhs & Co. fantastiska kampvilja.

Så har Västerås gjort det som ingen trodde var möjligt bara för några veckor sedan. Efter en 2-0-seger hemma (som Centralens mästertippare Danne Matstoms förutspått) mot Karlskoga är man hastigt och lustigt ny trea i tabellen. Men VIK glänste inte i denna seger som grundlades tack vare suveränt målvaktsspel och en defensiv som oftast fick ut Karlskoga i sarghörnen eller till skott från halvdistans.

Karlskoga ägde totalt den första perioden och vann skotten talade nog med 15-2 (!). Stor kontrast på motståndet jämfört med Malmö senast. Man undrade nästan om Malmö och Karlskoga verkligen lirar i samma serie?

När vi i publiken såg BIK:s enormt fina uppspel och passningsspel var det fler på läktaren som konstaterade “ja, detta är inte Malmö…”. Tyvärr ska Karlskoga ta emot just Malmö hemma på fredag. Borde sluta 9-0 eller något liknande – men så enkel är tack och lov inte hockeyn.

Viktor Mårtensson var ofta på Boforspesten Daniel Wessner och Wessner verkade “lugnas”…

Kevin Weiskog fick nytt förtroende men hade svårare mot BIK än MIF och Weiskog drog på sig en tvåa tidigt i första, vilket gav BIK visst momentum som de kunde behålla hela perioden.

I andra perioden kom VIK ut som ett helt nytt lag och spelade riktigt bra första 10-12 minuterna. Något oväntat gav dock Dave Lundbohm VIK ledningen med 1-0 redan efter 23.33, efter mycket fint förarbete av Matt Fornataro då han rånade pucken av Eddie Larsson som tidigare spelat tre matcher i VIK.

Sedan radade VIK upp chanser och helt plötsligt såg BIK mänskliga ut. Mot slutet av perioden tryckte BIK på ordentligt för en kvittering och de träffade bland annat insidan på stolpen vid ett tillfälle.

VIK var framme några gånger men BIK var hetast offenstivt, men oskickliga i avsluten. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

I sista perioden var VIK:s offensiv fortsatt urtvättat blek. BIK kom ut hårt även denna period men värmlänningarna tröttnade aningen mer och mer desto längre perioden gick. VIK skapade nu fler chanser och Robert Kimby brände ett friläge och Marcus Eriksson hade bara att lägga in pucken i nästan öppet mål, men bommade.

BIK hade ett skott som misstänktes vara inne, det hörde ingen klang från ytterstolparna och det såg verkligen ut som pucken hade haft potential att ha varit inne. Men domaren friade efter TV-granskning.

Brady Leisenring kunde sedan få in 2-0 i tom kasse och vilt jubel utbröt, samtidigt stod det på bildskärmen att Leksand ledde mot Djurgården.

Sammanfattning

Karlskoga var väldigt bra denna kväll och de är ett mycket passningsskickligt och rörligt hockeylag med många spelskickliga backar. En sådan som Nick Plastino är verkligen en finspelande back och Niklas Arell fick ikväll ett treårskontrakt med Färjestad. Men de verkar sakna en sådan renodlad skytt som Dave Lundbohm som ofta bara behöver en chans.

Allt var bra utom VIK-offensiven. VIK fick inte till långa anfall, fick inte fast pucken i anfallszon och fick inte igenom skott mot Joel Gistedt. Vid en av få målchanser var det rätt kille som fick chansen. Dave Lundbohm. Dave tvekade inte utan pricksköt in förlösande 1-0. En spetskompetens på rätt ställe där.

Andreas Lindh (bilden) gjorde en riktigt bra match och det är i sådana här matcher mot så bra motstånd man ser vilka man kan luta sig emot när det blåser. De andra två backarna i “Big-3” – Stefan Warg och Per Helmersson var väldigt starka i egen zon och försökte vara kyliga och hitta passningsvägar ur trängda situationer. Marcus Söderkvist var också mycket bra i afton som back.

Mikael Frycklund var åter mycket rörlig och snabb och klok med pucken. Vågade hålla i pucken i trängda situationer. Eric Johansson var bra så länge han var med och han utgick efter halva matchen. Hoppas Eric snabbt blir kry för han kommer verkligen behövas som tekare och playmaker, det syntes i afton att det finns mycket kvalitet här.

Förstakedjan med Lundbohm – Fornataro – Bergquist får svårt då ingen av dessa direkt är några snabba vinthundar. Det vore intressant att hitta en ny snabbare tredjelänk till Lundbohm & Fornataro. Kanske Sam Marklund när han kommer tillbaka? Eller rent utav Jonte Berg för att verkligen få upp farten?

Marcus Eriksson, Brady Leisenring och Mark Santorelli  måste snabbt upp lite i nivå om VIK ska ha någon chans borta i Leksand på lördag.

Robert Kimby, Marcus Jonsson och Jonte Berg var nog de VIK-forwards som gjorde sitt jobb bäst i afton, förutom då att Fornataro och Lundbohm ordnade ett mål.

Nu väntar ett kul race. Vi får fokusera på att det här är roligt, det verkar i alla fall VIK göra – då Per Helmersson efter match sa att det kommer bli jättekul att åka till Leksand. Rätt inställning där. Malmö verkar inte tycka något är kul och kanske är resultaten därför därefter?

Västerås tre stjärnor:

1. Lasse Johansson – Magisk form, suger åt sig alla puckar och släpper inga returer. VIK måste garanterat gå upp om Lasse ska bli kvar…

2. Andreas Lindh – När det verkligen blåser i egen zon kan man lita på att mr. VIK står redo att mangla sin motståndare byte efter byte. God hjälp av Marcus Söderkvist.

3. Per Helmersson – Kämpade enormt och slog flera fina uppspel, men även någon liten miss som vi kan leva med. Gör det oerhört bra i det tysta i defensiven.

snap_isAutoPosted:
1
snapEdIT:
1
snapFB:
s:111:"a:1:{i:0;a:3:{s:8:"PostType";s:1:"A";s:10:"SNAPformat";s:31:"%SITENAME% %TITLE% %URL% %IMG%";s:4:"doFB";i:0;}}";
snapLI:
s:88:"a:1:{i:0;a:3:{s:10:"AttachPost";s:1:"0";s:10:"SNAPformat";s:6:" ";s:4:"doLI";i:0;}}";
snapTW:
s:261:"a:1:{i:0;a:7:{s:4:"doTW";i:0;s:10:"SNAPformat";s:55:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #hockeyallsvenskan";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:11:"isPrePosted";s:1:"1";s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:18:"304363700092018688";s:5:"pDate";s:19:"2013-02-20 23:55:35";}}";
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:67:"https://vikfancentral.se/wp-content/uploads/2013/02/vik-bofors01.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

2 Kommentarer

 1. Malmöbo

  Bofors måste vara det bästa laget på att stressa sönder andra lags spel. De fick VIK att kämpa i egen zon och sedan bara lägga ut pucken för att byta, under minst 2/3 delar av matchen.
  Men de fick också kämpa vid sargerna och de kom inte in i många bra lägen.
  Så konstigt nog kändes det tryggt igår, trots att det bara stod 1-0 länge, länge. Det var bara när kommentatorerna på Hockyallsvenskan.se skrek mål, som jag trodde att det var mål. Synd att de inte visade det i repris. Men Bofors måltorka är total 🙂

  Hade förövrigt tippat 2-0, 3-0 och 4-0.

  Som väl är, är Leksand inte lika ettriga som Bofors, så det blir nog mer spel på lördag.
  Tycker att det är bra om det inte sker några förändringar i laget (nåja, Bergkvist kan bytas mot Sam i förstalinan, för det är samspelet Fornataro – Lundbohm som är det viktigaste). Tafligheten hos många igår, måste tillskrivas Bofors skickliga forechecking.

 2. Läktarplats

  Micke – Bra reportage och analys. Matchen var fängslande från första nersläpp ända tills Leisenring i slutminuterna lobbade in 2;an. Så fängslande så att inte en enda runt mig i publikhavet knappade på mobilerna då pucken var i spel, inte allt för ovanligt annars. Ändå hade jag för egen del inte hjärtat i halsgropen för det kändes som det var en så’n där magisk kväll då VIK skulle se till att det gick deras väg. Alla hjälptes åt, backarna agerade tuffa säkerhetsvakter, forwards högg och störde alla BIK;s uppspel (faktiskt även då BIK fick ett PP, då VIK lyckades röva pucken i BIK-zonen) och Lasse var tät!
  Nu får vi hålla tummarna att Fagervalls magiska trollspö har sin kraft kvar säsongen ut. För egen del så tror jag inte han ska röra om allt för mycket i linerna. Så i vilken line ska Marklund in då han kommer tillbaks? I 1a för att få upp farten? Eller i 2a för att för att få igång den linan? Eller bredvid ”kloke” Frycklund som behöver en partner som förvaltar hans underbara passningar bättre?

Tweets

Mathias Helsing Andersson - AvatarjaghetermathiasMathias Helsing Andersson

@VIKFanCentral Så som jag ser det är att han nu kommer hjälpa JJ och Wikman/Kangas att komma bättre till i offensiv… https://t.co/KcU5HNpWpV

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@MartinF021 Måste sova på saken gällande kedjorna. Mycket nytt att ta in 😊🙃

SvaraRetweetFavorit
Martin Fredriksson - AvatarMartinF021Martin Fredriksson

@VIKFanCentral Tycker man ska återgå till From Karlsson Bergman, den kedjan var riktigt bra. Bra att ha en riktigt… https://t.co/3T1Adv1WUT

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

Seger i genrepet mot Södertälje inför premiären mot Tingsryd med en del positiva indikationer och stekhet Lunsjö -… https://t.co/5Fb2DDuYdc

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto