Ledarskapsfrågor och vilka kommer driva laget och få ”A” bakom/bredvid kapten Jimmie Jansson: Svensson, Gunnarsson & Frycklund kan nog vara aktuella – rösta!

Blir det ett "A" för Frycklund igen? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

En viktig sak som kanske inte diskuteras så mycket som det borde är ledarskap inom spelargruppen. VIK har ju tappat kaptenen sedan 2015, och VIK-ikonen, Fredrik Johansson.

Även Daniel Öhrn har lämnat, som faktiskt var assisterande kapten med Jimmie Jansson säsongen som gick. Och Henrik Hetta tog ett stort ansvar, även utan bokstav.

Jansson är redan utsedd som kapten inför kommande säsong, men ledarskapet slutar givetvis inte där. Om vi börjar med att titta på formella ledarskapsmeriter med avseende på vilka i nya VIK som har haft ett ”A” eller ”C” enligt EliteProspects.com:

 • Ludvig Jardeskog kapten i Malmö J20 14/15 och ”A” MIF J18 12/13
 • Logan Roe ”A” i Florida Everblades 2018-2021.
 • Jesper Johansson kapten i Halmstad 2016-2018 och ”A” 2015-16 i Varberg.
 • Filip Karlsson ”A” i Rögle J18 2012-13.
 • Alexander Lunsjö ”A” i Rögle SuperElit 15/16.
 • Isak Skedung ”A” i Leksand J20 15/16.
 • Anton Svensson kapten i Wisconsin, USA, i college (NCAA) 16-17, och ”A” i Köping 2017-19, samt ”A” i Tingsryd säsongen som gick.
 • William Wikman var kapten i Leksand J18 14/15.
 • Mikael Frycklund ”A” i VIK 2018/19.
 • Daniel Gunnarsson ”A” i Karlskrona i SHL 2016-18.

Oavsett nivå säger det något om man får detta förtroende. Att Anton Svensson fick ett ”C” som svensk i det ofta vältaliga och slipade USA säger nog en hel del. Sedan är det givetvis svårt om man kommer som ny till en klubb som redan har någon inarbetad kapten, så en hel del sådant spelar såklart in.

Har också hört gott om Jesper Johanssons karaktär/ledarförmåga länge, så kanske dags för en bokstav för kämpen som var kapten i Halmstad tidigare.

Sedan kanske coacher ibland väljer kaptener för att få spelare att växa på isen, mogna och ta större ansvar. Det funkade väl sådär förra säsongen då Daniel Öhrn inte fick något lyft med ett ”A”.

Men den ”strategin” funkade alldeles utmärkt 18/19 då Mikael Frycklund fick ett ”A” och växte ut till en av seriens bästa centrar. Bloggen tror där att ”A:”et gjorde det lättare för Paananen att kräva att Frycklund, exempelvis, skulle ta färre utvisningar i anfallszon, vilket även blev fallet.

Att ge en bokstav till de mest meriterade spelarna är en annan strategi. VIK kommer ju behöva att Daniel Gunnarsson drar ett enormt lass, både offensivt och defensivt i SHL-satsningen. I viktiga matcher skulle det inte förvåna om Köpingssonen kommer ligga över 25 minuter. Så då skulle ett ”A” passa, vilket Gunnarsson dessutom redan varit i SHL.

Apropå Köping och att dra ett tungt lass kommer vi osökt in på Johan Gustafsson. ”JG” har imponerat på mig med sin vältalighet, bra tankar och är såklart en extremt driven spelare med huvudet på skaft. Allt detta backas ju upp av en enorm meritlista där ”JG” verkligen visat vinnarskalle på högsta nivå.

Men har någon målvakt någonsin haft en bokstav på bröstet? Hursomhelst är det helt fantastiskt att VIK nu har en sådan ledare mellan stolparna som kommer kunna dirigera laget på bästa sätt.

***

VIK har dessutom två tränare som verkligen är ”spelarnas coacher”. Paananen & Fagerlund bygger hela sin idé och tränargärning på att främja och lyfta individens egna inneboende driv och fokusera på det positiva. Detta för att då samtidigt lyfta svagheter lite ”på köpet”.

Om nu undertecknad fattat saker rätt. Det verkar jag gjort för då jag tog upp denna korta video med f.d. motocrosstjärnan Ryan Hughes (kul kille för övrigt) med Paananen menade VIK-coachen att det är precis så som Ryan säger (typ: att man ska verkligen analysera det positiva, inte bara det negativa, men kolla Ryan så får ni lite perspektiv på detta!).

Jag tror det är ett givande ledarskap som kan ge stor utväxling (jag hatar själv när någon försöker topp- eller detaljstyra mig…), men det kräver också att Patrik Zetterberg tar in rätt typer som kommer blomma ut och växa under detta öppnare ledarskap. Vissa passar nog inte i detta.

Det ledarskapet kräver också att gruppen har en hög kravställning internt. Då blir spelare som driver laget varje kväll och i motvind extra viktiga, där kaptensvalen blir en central del.

***

Vem vill Du främst se få ett A-på brösten bakom Jimmie Jansson som redan fått sitt ”C” på bröstet? Rösta på startsidan!

2 svar

 1. Mathias skriver:

  Jag tycker Bergman har gjort sig förtjänt av ett A vid det här laget.