Legein dubblade sin målskörd då Västerås tog stabil 5-1-seger mot Asplöven

Caputi nätade innan folket hade hunnit dricka färdigt kaffet redan efter 16 sekunder. 25-åringen är verkligen skicklig runt kassen. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Stefan Legein gjorde äntligen åter två snygga mål i samma match då VIK på ett imponerande sätt slog tillbaka luriga och skickliga raggarhockeylaget Asplöven med 5-1. Jeremy Williams gjorde tre nya poäng och gick upp på andra plats i poängligan. VIK pepprade 48 skott på mål vilket troligen är säsongsbästa.

VIK kom ut stenhårt från första nedsläpp. Redan efter 16 sekunder lirade de oerhört skarpa hockeyhjärnorna Williams och Mitell runt varpå Caputi styrde in ett distansskott från Mitell.

VIK fortsatte att spela bra och backarna tilläts fylla på ordentligt i anfallen vilket nog ställde sympatiske Per Kenttäs gäng en smula. VIK vann skotten med 17-9 och innehavet med 55-45 och det var talande för första perioden. I slutet pangade Mitell ett knallhårt skott i stolpen.

I andra kom gästerna tillbaka en aning och Emil Bejmo petade in 1-1-kvitteringen efter 22 minuters spel. Asplöven hade därefter några bra anfall men sedan fick Williams ett fint slumpläge på backhand och då satt pucken. Det var Williams 25:e mål för säsongen är därmed bara en av blott 18 VIK:are genom tiderna enligt eliteprospects.com som nått den platån.

Frycklund verkar ha blivit ny fjärdecenter sedan Söderkvist blivit back igen. Positivt var att 20-åringen vann åtta av 12 tekningar. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Legein som varit formsvag visade sedan klass då han först stal pucken av den sista backen och iskallt satte 3-1 på ett friläge. Mycket viktigt att den tidigare 26-målskytten från AHL kommer igång med målskyttet i VIK.

Williams och Lindh gav sedan gästerna två raka powerplay där Fransson tvingades stå upp för att konservera 3-1-ledningen. Annars var det nog en av Franssons mest lugna kvällar trots att gästerna sköt 33 skott. Romano var pigg i afton och träffade även han ramen.

Söderkvist gjorde succé som back ifjol i kvalserien med Lindh som partner. Nu är Söderkvist tillbaka där han troligen är som bäst. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

I sista perioden kunde en allt bättre Kenndal McArdle sänka Asplöven med sitt påpassliga 4-1-mål efter ett bra skott av en också förbättrad Fornataro. Detta blott 25 sekunder in i perioden i power play.

Asplöven blev sedan allt tröttare och Legein nätade igen efter en snygg dragning och ett skott i krysset fram till 5-1 efter 55 minuters spel.

Sammanfattning

VIK har verkligen lyft hemmaspelet och har 10-3 i målskillnad på de senaste två matcherna. Williams är fortsatt stekhet med sex poäng på de senaste två matcherna.

Williams har verkligen växt in det hela mer och mer och spelaren med vad många säger har ett NHL-skott har nu 17 mål och elva assist för 28 poäng och +8 på de 22 senaste matcherna. Detta att jämföra med 8+6 och 14 poäng med plus/minus noll på de 21 första matcherna.

Williams varvar onekligen upp och det är bra men det trista är att han lär ha väldigt många riktigt feta bud redan nu. McArdle och Mitell är också på väg att varva upp ordentligt. Riktigt trevligt med andra ord.

McArdle har tre poäng på de senaste två matcherna och det skulle inte förvåna om han blir en av lagets absolut viktigaste spelare i den eventuella kvalserien. Sällan har VIK haft en sådan snabb och fysiskt stark spelare med offensiv potential. Sådana behövs när det inte bjuds på utrymme av starka SHL-backar och man måste skapa utrymme åt sig själv och andra genom att flytta på folk.

Vi får hoppas av Legein blickar framåt mot många fler fina mål. Kanadensaren har nu gjort fyra mål på 15 matcher, men alla fyra har det varit klass på. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Vi får även hoppas att Legein nu fick en boost av dessa två mycket fina mål. Kanadensaren såg sammanbiten och firade inte målen utåt med det klassiska armarna i luften, vad nu det kan betyda. Kanske bara en lättnad bara att få göra mål igen.

Bergquist och Romano såg efter en tung tid piggare ut igen. Söderkvist är på väg att matchas in som back och VIK-legenden är nog bäst som back trots allt. På något sätt kommer ”Slangen” bättre till sin rätt som back och har ju nytta av sin fina skridskoåkning i ett annars ganska stabbigt försvar.

Resultaten i övrigt gick VIK:s väg då Karlskrona och Karlskoga bara tog en poäng vardera. Dessa två lag fortsätter gå tungt och VIK har nu faktiskt gjort ett litet miniryck i tabellen med åtta matcher kvar.

VIK är sju poäng före KHK och sex poäng före BIK med 24 poäng kvar att spela om. Fönstret är på väg så sakteliga ner och VIK känns som vanligt starka i slutet av allsvenskan, som tidigare under Niklas Johansson.

Västerås tre stjärnor:

1. Williams – Tre nya poäng. Stekhet klasslirare som är SHL-mässig på många plan.

2. Mitell – Man kan inte annat än njuta av den magiska klubban och ännu mer fantastiska spelsinnet. Ligger bakom så mycket.

3. Legein – Två mycket fina avslut som tyder på klass. Sina blott två tidigare mål var också vackra avslut i Karlskrona. Får vi ser mer av detta nu varje kväll?

1 svar

  1. Marko skriver:

    Skön seger igår!

    OS eller inte så är 2492 åskådare en sorglig publiksiffra! VIK leder serien så vad fan krävs för att folk ska komma och titta? PINSAMT!

    Trots glädjen efter en rätt så bra genomförd hemmamatch så blir jag lite orolig över hur OTROLIGT nonchalant första femman/kedjan är i egen zon? Ska det hålla hela vägen så är nog upp till firma Fagervall att ta sig ett snack med gubbarna om att spela mycket rejälare i egen zon. Fornataros bakom-ryggen-pass i egen zon är ett stort NO-NO! Mot skickligare motstånd så kommer det att straffa sig oavsett en fullkomligt lysande Fransson. Så enklare utspel ur egen zon är iaf vad jag önskar mig…

    För övrigt så var det kul att se ett VIK på strålande spelhumör. Måtte Romano få sätta ett par puckar snart!