Lite mer Bulan, ny seriestruktur & Paananen om hur VIK ska få fram fler talanger: ”Ska vi nå dit vi vill behöver vi få fram fler från egna led”

Nya kedjor från ledartrojkan nu. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Angående Patrik Berglund bekräftade Patrik Zetterberg på VLT.se att han hört samma som bloggen: Det är SHL som gäller om det blir Sverige.

Om Berglund nu vill till NHL igen kan man ju förstå att inte Allsvenskan är bästa mellanlandningen. Då vill Bulan ta ett år i SHL (om han inte får något tillräckligt intressant i NLA eller KHL) för att få mycket bättre NHL-erbjudanden än han eventuellt kan få i dagsläget.

Annars, om inte det finns stora NHL-planer på sikt, är det ju oerhört bittert för VIK-fansen att gå miste om ytterligare en hemvändare från NHL…

***

VIK-J20 har ju tappat i leveranser till A-laget de senaste åren. Pontus Holmberg dock ett lysande undantag.

Thomas Paananen ser det som en nyckel att vända det tillbaka till tiden då man spottade ut stortalanger som Mikael Backlund, just Patrik Berglund och William Karlsson, men även spelare som Markus Ljungh, Dennis Rasmussen, Anton Mylläri, Niclas Lundgren, med flera.

– Det är väldigt bra att ”Hellas” (Pär Hellenberg) kommer in på heltid (som sportchef/tränare i J20), säger Paananen till bloggen.

– Vi har redan börjat jobba intensivare. Vi har haft en hel del möten om hur vi ska kunna få upp mer egna talanger. Ska vi nå dit vi vill i slutändan så behöver vi få fram fler från egna led.

Vad mer konkret vill du se för att återupprätta J20?

– Exempelvis tydligare roller redan från J20 och en positiv arbetsmiljö. Individuella utvecklingsplaner som ska följas upp tillsammans med spelaren oftare, med mera.

– Vi har massor att utveckla som förening här. Därför känns det så bra med Hellas, han kan ju juniorer och juniorhockey bättre än någon annan, menar Thomas.

***

Under lördagen klubbades ett nytt seriesystem igenom på Svenska Ishockeyförbundets årsmöte. Varje år blir det nu en garanterad upp- och nedflyttning mellan svensk hockeys tre högsta serier från 2020-2021.

Denna blogg måste smälta detta, men redan nu ligger det nog mycket i vad exempelvis Henrik Olsson (Gurkburken på SF) tycker.

Bra såklart med garanterad uppflyttning. Mindre bra att det bara blir ett lag. Ligger mycket i vad Marcus Leifby skriver på Aftonbladet att ”om fler än ett lag trillar ur SHL, då finns också hyggliga möjligheter för dessa stackare att ta sig tillbaka, det är själva finessen med ett mer öppet seriesystem.”

Mycket handlar nog om att SHL vill ha lag som under tid kan bygga kapital och hindra tappet av främst svenska spelare till Nordamerika, KHL, NLA och DEL.

Nu när NHL kommer utöka till 32 lag med Seattle 2020-21 blir det ju ännu en stor organisation som kommer dammsuga fler talanger från bland annat Sverige. AHL har också blivit rikare och man måste förstå att SHL behöver slantar för att kunna konkurrera internationellt.

Detta samtidigt såklart som vi måste ha en bredd och ett levande system nationellt i Sverige där vi håller liv, hopp, ekonomi och intresse i exempelvis Södertälje, Umeå och Västerås, plus även mindre orter.

Vi får aldrig glömma hur viktig HockeyEttan är som en väldigt stark tredjeliga och talangfabrik. Många föreningar där blöder kraftigt ekonomiskt, och nästan lika illa är det i Allsvenskan.

Inte en så lätt balansgång.

10 svar

 1. MA skriver:

  Svenska hockey förbundet kommer att ta död på svenskhockey. Att svensklandslagshockey försämras. Mer pengar till shllsagen och dyrare importer. Då svenska ungdomar inom hockey,väljer andra idrotter eller slutar. Gör att dolda talanger inte kommer fram. Gå tillbaka till 12 lag i SHL och allsvenskan, då blir det mer spelare att välja för lagen. Nästa steg att starta med Alletten och 12 lag, gör den till tredjeliga. Det gör att 18 – 20 åringar får tuffare matcher från start i denna liga. Och behåll kvalet med två lag upp och ner, det är ju det som är charmen med svenskhockey. Stängd liga passar inte Svensk publik vi vill ha spänning till sista matchen.

 2. Bozo skriver:

  Tror att Berglund får betydligt mer rubriker i VIK än i ett SHL-lag. Han kan hävda att han valde hjärtat om han väljer VIK och kan komma undan med det, då det blir en röd tråd med avhoppet från Buffalo. Väljer han SHL blir det bara en axelryckning och mer frågetecken vilka val han gör i sin karriär.

  • Mikael Norén skriver:

   Kanske har du en poäng, men tror inte NHL-lagen har en sådan lite ”romantiserad” bild, de skulle nog bli mer impade om han dominerade i SHL trots allt.

   • Bozo skriver:

    Visst är det så, men hur mycket han än sprätter in i SHL och t.o.m. ser till att vinna SHL så kan han inte bli helgonförklarad, vilket han har mycket goda förutsättningar att bli i VIK denna säsong.

 3. Gurkan 73 skriver:

  Hockeyallsvenskan bästa lag håller lika hög klass som dom sämsta i shl , så vist em säsong i vik för villan skulle inte försämra han chanser till shl han spelade ju i vik när han drog till NHL. Jag ser det inte som omöjligt att han spelar för vik i höst om jan väljer att försätta med hockeyn.

 4. Emme skriver:

  Känns inte bra med bara en plats. Men direkt uppflyttning är helt rätt melodi!
  Borde ha varit två platser som i dag, men direkt uppflyttning för vinnaren av HA/ Ettan och kval / slutspel för lag 2-9 om den sista platsen.

  Bulan väljer så klart själv var han vill spela. Att han är en svikare om han väljer SHL istället för VIK är ju bara skitsnack. Tror att varken Bulan eller Mickis kommer avsluta sina karriärer i VIK. (Men självklart blir jag glad om de skulle göra det)
  Inte var det en sån här häxjakt mot Lidas när han valde att inte spela i VIK efter NHL.

  • Pelle skriver:

   Var väl ganska naturligt att ingen krävde att Lidas skulle spela i VIK när han kom hem. Han hade ju uppnått ”Conny Strömberg-ålder” när han kom tillbaka till Sverige.

 5. VIKarn skriver:

  Jag tycker att svensk hockey biter sig själkva i rumpan.
  SHL ser bara till sin lilla värld, men hockeyintresset i stort då??
  Har en känsla av att snitt publiken minskat de sista åren i svensk hockey, stämmer det??
  Ta tex kvalserien när den fanns, jäklar vilket intresse det var kring den.
  Kanske då inte så mycket fokus på just SHL, men hockeyn i stort.
  Det minskade intresset påverkar ju ekonomin både i HAS och ettanlagen.

  Sen tror inte jag ett dugg på att Bulan skulle ha chans till bättre NHL kontrakt om han spelar i SHL jmfr med HAS.
  Han är ju inte okänd direkt, skulle han dominera HAS, och hjälpa VIK upp till finrummet skulle det självklart ge ringar på vattnet ända bort till NHL.

  • Mikael Norén skriver:

   Frågan är vad NHL-lagen tycker och tror. Jag gissar att många av dessa kanske uppfattar det som typ en liten nedtrappning om han väljer andraligan i lilla Sverige. Och gör han det kanon i HA kommer NHL-lagen alltid kunna oroa sig för bra hur bra HA egentligen är…