Lite om det universella ledarskapet oavsett serie eller sport under brinnande fotbolls-EM – Thomas Paananens utmaning & Jaromir Jagrs tänkvärda ord om dagens coachning

Patrik Fagerlund och Thomas Paananen är inte bara coacher, de deltar intensivt i scoutingen av tänkbara nyförvärv. FOTO: JIMMY GERDIN VIK.SE

 

Nya coacher presenteras lite här och var och just nu pågår ett fotbolls-EM där Janne Anderssons & Co. varje tränarbeslut granskas i mikroskop, intressant nog.

Det är då spännande att filosofera lite kring hur Thomas Paananen och Patrik Fagerlund kommer få ihop det nya topptippade laget till en enhet.

Blir nog stora utmaningar för VIK-ledarna att jobba med välmeriterade toppspelare som förväntas och förväntar sig få framskjutna roller, med flera utländska ”stjärnspelare”.

Plus lite kniven mot strupen att leverera ett fungerade 5-mot-4 som ny PP-coach för Paananen, efter PP-haveriet 20-21. Allt detta med en annan kravbild från partners och supporters i vision 2024.

Paananen och Fagerlund har aldrig coachat ett så här skickligt lag från start tidigare. 18-19 var ju bra, men det tack vare att flera exploderade under själva säsongen. Och VIK kunde slå från underläge. Så är inte fallet 21-22.

Det var intressant att Pannan sa att ”jag måste steppa upp” i VIK-podden. Vad bloggen erfar finns en självmedvetenhet i att kravbilden var för låg de två senaste säsongerna.

Någon hävdade att backcoachen nästan försvarade ”sina” backar från negativ kritik de senaste åren. Dock inte den förste coach som gjort det.

Även prisade NHL-coachen Gerard Gallant påstås ha gjort det mot sin överordnade. Mer om Gallant nedan förresten, som trots fina meriter tvingats lämna flera jobb…

***

Tänkte också på att Paananen i VIK-podden sa att att han vill ”få sina bästa spelare att backchecka bäst i laget”. Frågan är hur det kommer funka med lirare som Alexandre Lavoie och Anton Svensson?

Södertälje ska ha varit skeptiska till hemmasonen Svenssons defensiv och avstod därmed vad bloggen förstår. (Men sedan gick SSK och hämtade in lirare som Lindberg & Smith från Väsby, som bägge har ifrågasatt karaktär. Inte direkt logiskt…)

***

Någon på insidan jag talade med var lite orolig för hur Paananen skulle hantera en ”lyxlirare” som just Lavoie.

Många menar att just en sådan som Lavoie är väldigt bra med sin begåvning i grundserien, men svänger undan lite i tuffa slutspel. Där finns en jätteutmaning för Paananen att göra det på rätt sätt.

Frågan är bara hur man gör det ”rätt”?

Jaromir Jagr, av alla, gav ett intressant svar på den frågan. Detta från sitt perspektiv som världslirare som haft hur många coacher som helst, då han beskrev just ovan nämnde Gerard Gallant, New York Rangers nye coach, i NY Post nyligen:

”Gallant är tuff, men vänlig. Och han är ärlig mot spelarna”, sa Jagr till The Post.

”Enligt min åsikt, då spelarna har så mycket makt idag, så måste en tränare vara precis så som Gallant. Du kan inte hota med att skicka bort en spelare eller ta bort istiden. Det fungerar inte.

Jagr fortsätter: ”Du måste vara ärlig mot de bästa killarna men samtidigt skapa förtroende för dig hos dem. Du måste vara tuff, men du måste skapa miljön så att spelare vill spela för dig och så att de gör det extra. Det är så jag ser det.”

”Och så är Gallant, inte bara med de bästa killarna utan med alla, oavsett vem du är.”

Intressanta ord från Jagr. Som nog kan appliceras här och där.

***

Annars väntar vi med spänning på Zätas kommande backvärvning.

Nedan är vad VIK-fansen hoppas på. Många är inne på en defensiv spetsback:

Men bara 44 röster hittills?

Tidigare var det uppemot 400 som kunde rösta.

Hittar ni läsare inte längre till startsidan?

3 svar

  1. Pelle skriver:

    Omröstningarna syns bara om man scrollar ner förbi några gamla artiklar, iaf på telefonen.
    På datorn vet jag inte hur det ser ut just nu, men åtminstone tidigare så låg omröstningen synlig högst upp till vänster. Har inte kollat om det är så fortfarande.

  2. J skriver:

    Tack för spännande bloggpost som vanligt, Micke!
    Och som svar på din fråga: ja, sidan är i ärlighetens namn lite bökig så inte ofta man ser/kommer ihåg att titta på omröstningarna.