Liten analys efter sex matcher då Västerås tog i precis vad som behövdes mot väldigt blekt Sundsvall

Jan Urbas var bäst på plan. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Västerås vann på onsdagskvällen med 3-1 i ett sömnpiller som det ofta blivit mot just Sundsvall genom den moderna VIK-historien. VIK började bra och fick några power play och redan där avgjordes nästan matchen.

Sundsvall luktade tyvärr division 1 lång väg. Laget har en lite märklig mix av gamla spelare som passerat bäst-före-datum för länge sedan, plus ett antal yngre lirare som ikväll på sin höjd fick iväg fladderpuckar till skott. I alla fall var det så denna afton, förutom vid Sundsvalls fina 3-1-mål.

Markus Kinisjärvi dock ett positivt undantag och kanske kan ”Kinis” göra en Mylläri och återvända till VIK en vacker dag. Annars ska det nog till ett mirakel för att Sundsvall ska undvika kval. Men kanske hade de en väldigt dålig dag…

Lantosi brände ett nytt friläge och Davidsson står orättvist nog kvar på en assist… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Matchen var högst avslagen och det märktes att VIK spelat hela sex matcher på bara 13 dagar. Spelschemat har verkligen varit tufft direkt. Nu väntar sex dagars vila innnan det blir Karlskoga borta.

VIK-klacken försökte dock och ska ha heder av det.

Williams sliter och visade klassen med sitt 2-0-mål. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Mot detta lite sämre motstånd hade man hoppats att Matias Myttynen och Niklas Lihagen kunde glänst lite. Men så blev inte fallet och den oprövade doldisen Myttynen har nog fått VIK-ledningens ögon på sig lite.

Myttynen är ju ganska seg i fötterna och då måste man kompensera det med andra saker, som bländande teknik och bra balans. Nu stämmer det heller inte riktigt och ibland känns finländaren lite temposvag. På försäsongen visade dock Myttynen att ett gott spelsinne finns där.

Samtidigt har inte den enheten funkat riktigt och kanske kommer vilan lägligt. Lihagen verkar lite frustrerad och borrar exempelvis bara ner huvudet och kör utan större eftertanke i vissa moment och det gynnar ju inte Myttynen.

Fin finess vid 3-0 av allas vår Ubbe! FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Jan Urbas var kvällens lirare och slovenen briljerar med sin fart och styrka mot lite sämre lag. Trots lite klen utdelning har Urbas 1+4 på sex matcher. Klasspelare rakt igenom där.

Eddie Davidsson serverade i första perioden åter Robert Lantosi ren men slovaken bommade åter ett friläge. Även Linus Svedlund fick ett bra läge i första perioden med fick inte tag i pucken. Det har varit symptomatiskt för säsongen så långt.

Vi kan konstatera att Svedlund och Lantosi är unga lovande och ambitiösa spelare men troligen inte redo att producera i ett SHL-satsande lag som topp-9-forwards. Här blir det spännande efter det lilla uppehållet vad Nick Sorkin kan göra av Davidssons alla passningar (om det blir så). Det är nästan en liten skymf att playmakern Davidsson bara har en assist efter sex matcher efter alla mackor han lagt…

Power play ligger fint på 29 %, men kan bli bättre. Och måste bli bättre troligen i vårens kval. Myttynen och Gråhns har varit aningen för kladdiga och långsamma med pucken i power play som vänsterfattade spelfördelare på högerkanten. Kanske kan Sorkin lyfta även detta moment?

Uotila visades bestämt ut av domaren efter en kanske väl hård satsning. Men så måste finländaren spela och då blir det lite fel ibland. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Juha Uotila hade en mindre lyckad match då han drällde med pucken några gånger. Sedan en misstänkt vårdslös tackling mot Sundsvalls lille Simon Lövgren och matchstraff och troligen avstängning. VIK:s backuppsättning kommer vara väldigt tunn i Karlskoga om inte NJ förstärker.

Till sist gjorde Jonas Fransson en ny kanonmatch. 35-åringen har stått för en dramatisk förbättring på ålderns höst. Det trodde jag inte var möjligt. Vi lyfter på hatten.

Västerås tre stjärnor:

1. Jan Urbas

2. Jonas Fransson

3. Anton Mylläri

1 svar

  1. Bonzon skriver:

    Myttynen åker mest och hänger med huvudet. Ser inget vidare ut…