Litet försök till analys av nya spelsystemet

Laget har spelat tre träningsmatcher och spelare och tränare håller på att sätta ihop ett nytt spelsystem som bloggen skrivit om tidigare.

Några nycklar och noteringar verkar vara efter att sett och hört lite:

 • Inte längre ”toköverbelasta” i egen zon, som man gjort de senaste åren. ”Äpplet” ändrade redan förra säsongen lite i den riktningen.
 • Istället, då det krävs, hålla ihop laget i egen zon och snabbt vända med flera man
 • Men man kan trycka på extra i överbelastningen ifall man möter ett motstånd som inte kan hantera det.
 • Ledarstilen både hos C.O. och T.Z. under matcherna är att ge många tips istället för att desperat gapa och skrika som vissa coacher gör.
 • Hört att spelare gillar tänket med att utveckla individen som Christer Olsson förmedlar.

Christer Olsson beskrev tidigt i media hur matcherna i Österrike nästan blev som schack då lagen ofta hade vitt skilda spelstilar vilket krävde flexibelt taktiktänk, något som troligen, om det appliceras även här, skulle göra VIK mer svårläst.

Men å andra sidan kräver detta mer av spelarna i VIK också, då alla måste vara med på de olika strategier som man tillämpar. När, var och hur?

***

SHL-doftande Markus Persson (ex-Tingsryd) verkar trivas som fisken i vattnet direkt i detta spelsystem. Kan det rent utav vara en variant av TAIF:s framgångsrecept VIK försöker implementera?

3 svar

 1. Mikael Norén skriver:

  Hej Freddan, nej, tror faktiskt det avtalet inte kommit igång. Så Persson lär bli kvar.

 2. Freddan skriver:

  Är det fortfarande risk att något SHL-lag plockar Persson?

 3. PatrikH skriver:

  Jag gillar kommentaren ” istället för att desperat gapa och skrika som vissa coacher gör.” Det var väl det vi hade de senaste två åren, tyvärr. Jag tror mycket på dessa tränare, att de kan lyfta laget och få ut en mer kollektiv styrka ur laget.